Θέατρο Τέχνης - «Ο δρόμος περνά από μέσα»«Ο δρόμος περνά από μέσα»

του Ιάκωβου Καμπανέλη

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Το  Θέατρο Τέχνης στα  70 χρόνια  λειτουργίας του (1942-2012)  θέλοντας  να τιμήσει τη  μνήμη  του  Ιάκωβου Καμπανέλλη, -συγγραφέα που συνέδεσε στενά τη δημιουργία του με το συγκεκριμένο θέατρο- επιλέγει  να ανεβάσει ως εναρκτήριο έργο της θεατρικής περιόδου 2011-2012, το έργο «Ο δρόμος περνά από μέσα», σε σκηνοθεσία ...
Διαγόρα Χρονόπουλου .

Γραμμένο το 1990,  αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και ωριμότερα έργα του μεγάλου δραματουργού. Μέσα από μία φαινομενικά απλή ιστορία, ο Καμπανέλλης εντέχνως σκιαγραφεί ένα πεδίο σύγκρουσης αρχών και αξιών, μια μάχη ανάμεσα σε έναν  εύθραυστο κόσμο που φεύγει και σ’ ένα άλλο που έρχεται αδίστακτος, ακαλλιέργητος.

Στους χαρακτήρες του, που αποτελούν ίσως τους πιο μεστούς και «ανθρώπινους» χαρακτήρες της σύγχρονής ελληνικής δραματουργίας, κυριαρχούν από τη μια ο φορέας των παλαιών αξιών, γαντζωμένος στο παρελθόν και  προσκολλημένος στις μνήμες μιας άλλης εποχής γηραιός αστός και από την άλλη ο  λαϊκός, αυτοδημιούργητος νεοέλληνας, που σαν γνήσιος αριβίστας ανάγει τα πάντα- ανθρώπους και μνήμες- σε εμπορεύσιμα είδη προς αξιοποίηση και ευτελή εκποίηση.

Η μάχη μεταξύ τους αναπόφευκτη αλλά ο «Δρόμος» θα περάσει τελικά από μέσα τους, ισοπεδώνοντας ότι οι ίδιοι πάσχισαν να υπερασπιστούν.
Έργο  επίκαιρο  που αποδίδει με τον πιο θεατρικό τρόπο έναν κόσμο που μεγάλωσε με το όνειρο της «αρπαχτής» για να καταλήξει χαμένος, μπερδεμένος και «απογοητευμένος» σε δρόμους και πλατείες.
Η διανομή του έργου επιτρέπει την συνύπαρξη παλιών και νέων ηθοποιών του  Θεάτρου Τέχνης, δίνοντας στο εγχείρημα  ιδιαίτερα συμβολική βαρύτητα ενώ το  ανέβασμά του στο ιστορικό Υπόγειο, στο οποίο ανδρώθηκε και μεγαλούργησε ο  Ιάκωβος Καμπανέλλης, προ οικονομεί μια μαγική συνάντηση του χτες με το σήμερα.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Διαγόρας Χρονόπουλος
Σκηνικά-Κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου
Μουσική επιμέλεια: Μαρίνα Χρονοπούλου
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Εύα Οικονόμου-Βαμβακά
Παίζουν : Γιάννης Φέρτης- Μαρίνα Ασλάνογλου- Αλίκη Αλεξανδράκη- Γιάννης Δρακόπουλος- Αλέξανδρος Πέρρος.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΥ  ΚΟΥΝ                                                            
ΥΠΟΓΕΙΟ – Πεσμαζόγλου 5 Αθήνα  τηλ. ταμείου 210 3228706
 ΩΡΕΣ ΤΑΜΕΙΟΥ: Δευτέρα- Κυριακή 10.00- 13.00 και  17.00-22.00