Βραβεία Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής καθώς και Βραβεία «Κάρολος Κουν»

Τα βραβεία Κριτικών Θεάτρου και Μουσική καθώς και τα Βραβεία «Κάρολος Κουν» για το 2011 θα απονεμηθούν τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος», στις 12.00. Αφιερώνεται στη μνήμη τ ποιητή και θεατρικού κριτικού Γιάννη Βαρβέρη.
 
Την Κριτική Επιτροπή Θεάτρου αποτελούν οι ...Αριστούλα Ελληνούδη, Γρηγόρης Ιωαννίδης, Σάββας Πατσαλίδη, Εύη Προύσαλη, Μαρώ Τριανταφύλλου και την Κριτική Επιτροπή Μουσικής οι Γιώργος Λεωτσάκος, Κυριάκος Λουκάκος, Λιάνα Ρουσσιάνου - Πιπεράκη, Κωνσταντίνος Καράμπελας - Σγούρδας, Αλέξης Σπανίδης. Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων υποστηρίζει ενεργά από το 1996 τη διοργάνωση της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών για την απονομή των Βραβείων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής και των Βραβείων «Κάρολος Κουν».

Για τα Βραβεία Κουν υποψήφιοι είναι, στη σκηνοθεσία, οι Κωστής Καπελώνης και Δημήτρης Δεγαΐτης για την από κοινού σκηνοθεσία του έργου «Ο έλεγχος του Διεθνούς Ταμείου» του Γ. Η. Ησαΐα, ο Φώτης Μακρής για την σκηνοθεσία των «Δύο Θεών» του Λένου Χρηστίδη και ο Θωμάς Μοσχόπουλος για την παράσταση «Μέδουσα». Στον τομέα της υποκριτικής υποψήφιοι είναι οι Θωμάς Βελισσάρης για την ερμηνεία του στην παράσταση «Αχταρμίξ 4» με την ομάδα του «Ακτίς Αελίου», η Φωτεινή Μπαξεβάνη για την ερμηνεία της στην «Λωξάντρα» και ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος για την ερμηνεία του στη «Λήθη». Στη δραματουργία υποψήφια είναι τα ελληνικά έργα «Λήθη» του Δημήτρη Δημητριάδη, που παρουσιάστηκε σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, «Δαίμονας» της Μαρίας Ευσταθιάδη, που ανέβηκε σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη και «Έσπασε» του Στέλιου Χατζηαδαμίδη, που σκηνοθετήθηκε από τον Χρήστο Θεοδωρίδη.

Στα βραβεία Μουσικής, το Μεγάλο Βραβείο θα ανακοινωθεί στην τελετή. Διακρίσεις θα δοθούν σε μουσικολογικά συγγράμματα, πολιτισμικούς οργανισμούς της περιφέρειας, δισκογραφικές εργασίες ελληνικούς ενδιαφέροντος καθώς και σε πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη. Αντιστοίχως και το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου θα ανακοινωθεί στην τελετή ενώ υποψήφιοι για το Βραβείο Διεθνούς Θεατρικού Ρεπερτορίου είναι οι σκηνοθέτες Άκις Βλουτής, Τσεζάρις Γκραουζίνις και Νίκος Μαστοράκης. Θα δοθούν επίσης τιμητικές διακρίσεις σε νέο θεατρικό δημιουργό και βραβείο αρχαίου δράματος _με υποψήφιους τον Γιώργο Μπλάνα (μετάφραση «Ηρακλής Μαινόμενος», πάνω στην οποία βασίστηκε η παράσταση σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού) και Σοφία Χιλλ, για την ερμηνεία της Ιούς στον «Προμηθέα Δεσμώτη», σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου.

Τα βραβεία Κριτικών Θεάτρου και Μουσική καθώς και τα Βραβεία «Κάρολος Κουν» για το 2011 θα απονεμηθούν τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος», στις 12.00. Αφιερώνεται στη μνήμη τ ποιητή και θεατρικού κριτικού Γιάννη Βαρβέρη. Την Κριτική Επιτροπή Θεάτρου αποτελούν οι Αριστούλα Ελληνούδη, Γρηγόρης Ιωαννίδης, Σάββας Πατσαλίδη, Εύη Προύσαλη, Μαρώ Τριανταφύλλου και την Κριτική Επιτροπή Μουσικής οι Γιώργος Λεωτσάκος, Κυριάκος Λουκάκος, Λιάνα Ρουσσιάνου - Πιπεράκη, Κωνσταντίνος Καράμπελας - Σγούρδας, Αλέξης Σπανίδης. Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων υποστηρίζει ενεργά από το 1996 τη διοργάνωση της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών για την απονομή των Βραβείων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής και των Βραβείων «Κάρολος Κουν».

Το σύμβολο για τα Βραβεία Θεάτρου και Μουσικής είναι επίχρυσο ακριβές αντίγραφο στεφανιού, το οποίο βρέθηκε σε βασιλικό τάφο της Αττικής Ελληνιστικής Εποχής και φυλάσσεται στο Μουσείο Μπενάκη. Το βασικό σύμβολο των Βραβείων Καρόλου Κούν, είναι αντίγραφο του «Ήλιου», το οποίο φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Διαμαντής Διαμαντόπουλος για τις ανάγκες της σκηνοθεσίας της «Άλκηστης» του Ευριπίδη, που ήταν και το πρώτο αρχαιοελληνικό έργο που σκηνοθέτησε ο Κάρολος Κουν.
πηγη: