Θρίαμβος με απόλυτη πλειοψηφία για τον Μαριάνο Ραχόι στην Ισπανία

Τα προγνωστικά επιβεβαιώνονται και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα καταγράφει ιστορική νίκη στις εκλογές της Ισπανίας, κατακτώντας απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.
Ο Μαριάνο Ραχόι αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας, εν μέσω της «λαίλαπας» της οικονομικής κρίσης, με την ανεργία και την ...
αγανάκτηση των πολιτών για τη λιτότητα στα ύψη. Εκλογικό «Βατερλό» για τους Σοσιαλιστές, που καταγράφουν το χειρότερο αποτέλεσμα στη μετά Φράνκο εποχή. Είσοδος στη νέα Βουλή των αριστερών Βάσκων.

Το Λαϊκό Κόμμα ανακήρυξε την νίκη του αφότου με καταμετρημένο το 54% του συνόλου των ψήφων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών, συγκεντρώνει 187 έδρες, αγγίζοντας και ξεπερνώντας κατά πολύ την αυτοδυναμία για την οποία απαιτούνται 175 έδρες.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) συγκεντρώνει με καταμετρημένο το 54% των ψήφων 111 έδρες. Πρόκειται για το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα της παράταξης μετά την μεταπολίτευση, που σηματοδότησε ο θάνατος του Φράνκο το

Exit poll του RTVE που είχε μεταδοθεί μετά το κλείσιμο της κάλπης «έδινε» μεταξύ 181-185 έδρες στο Λαϊκό Κόμμα, και 115-199 έδρες στους Σοσιαλιστές στο ισπανικό Κοινοβούλιο.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) αναμένεται να συγκεντρώσει συνολικά 115-119 έδρες στο ισπανικό Κοινοβούλιο.

Οι Σοσιαλιστές «κατέβηκαν» στις κάλπες με υποψήφιο τον 60χρονο Αλφρέδο Πέρες Ρουμπαλκάμπα, ο οποίος ανέλαβε μετά την αποχώρηση του Χοσέ Θαπατέρο και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης.

Σήμερα οι 11 απο τις 17 περιοχές της Ισπανίας που απολαμβάνουν αυτονομίας, έχουν τοπική κυβέρνηση όπου πλειοψηφεί το Λαϊκό Κόμμα, όπως και στο ήμισυ των δήμων-κοινοτήτων.

Η κάμψη του εκλογικού ποσοστού των Σοσιαλιστών αποφέρει κέρδη στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των αριστερών Βάσκων (κόμμα Amaiur, προερχόμενο από το Μπατασούνα) που θα έχει 6 ή 7 έδρες στη νέα Βουλή, σύμφωνα με exit poll της TVE. Κέρδη αναμένει και η Izquierda Unida.

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις κάλπες φαίνεται πως θα είναι χαμηλότερη κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με τις βουλευτικές εκλογές του 2008. Λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες η προσέλευση έφθανε σε ποσοστό 57,63%, ενώ την ίδια ώρα στις προηγούμενες εκλογές ήταν 60,95%, σύμφωνα με το δικτυακό τόπο της εφημερίδας El Pais.

Συνολικά 36 εκατομμύρια εκλογείς κλήθηκαν την Κυριακή στις κάλπες προκειμένου να εκλέξουν με το σύστημα της αναλογικής 350 βουλευτές και 208 γερουσιαστές για τα τέσσερα επόμενα έτη. Τα εκλεγμένα σώματα θα συνεδριάσουν πρώτη φορά στις 13 Δεκεμβρίου και γύρω στις 20 του μήνα θα ξεκινήσει η διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
πηγη: