Δεν παίζουν μόνο τα μικρά παιδιά των ανθρώπων με διαφορετικά παιγνίδια ανάλογα με το αν είναι αγοράκια ή κοριτσάκια, αλλά φαίνεται πως ακόμα και στους χιμπατζήδες συμβαίνει κάτι ανάλογο.
Για πρώτη φορά ...οι επιστήμονες, οι οποίοι ειδικεύονται στην μελέτη της συμπεριφοράς των ζώων και ιδιαίτερα των πρωτευόντων, που είναι οι πιο στενοί συγγενείς του ανθρώπου, ανακάλυψαν ότι τα νεαρά θηλυκά των χιμπατζήδων παίζουν με κλαριά δέντρων σαν αυτά να είναι κούκλες, σε σημείο να τα αγκαλιάζουν σαν «μητέρες» και να τα βάζουν στο κρεβάτι για να κοιμηθούν.
Οι ερευνητές, υπό τον εξελικτικό βιολόγο Ρίτσαρντ Ράνγκαμ του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό βιολογίας «Current Biology», σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», τη βρετανική «Γκάρντιαν» και το «Science», μελέτησαν επί 14 χρόνια μια ομάδα 68 χιμπατζήδων στο τροπικό βροχοδάσος του Εθνικού Πάρκου Κιμπάλε της Ουγκάντας.
Πρόσεξαν ότι οι μικροί θηλυκοί χιμπατζήδες συχνά «υιοθετούν» ένα κλαρί, το κρατάνε συνεχώς κοντά στην κοιλιά τους και το κουβαλάνε μαζί τους όπου πάνε, το «περιποιούνται» και ακόμα το κοιμίζουν! Οι ερευνητές διαπίστωσαν σημαντικές διαφορές μεταξύ αρσενικών και θηλυκών μικρών χιμπατζήδων, καθώς οι πρώτοι επίσης μαζεύουν κλαριά από το περιβάλλον για να παίξουν μαζί τους, κυρίως όμως οι θηλυκές φαίνεται να τα αντιμετωπίζουν σαν «κούκλες».
Οι λίγοι αρσενικοί χιμπατζήδες που επίσης φαίνονταν να παίζουν με τα αγαπημένα τους κλαριά σαν κούκλες, παράτησαν αυτή τη συνήθεια, όταν ενηλικιώθηκαν. Αντίθετα, οι θηλυκοί χιμπατζήδες συνέχισαν να παίζουν το ρόλο του «γονιού» με το κλαρί-κούκλα ακόμα και ως ενήλικες, ενώ σταμάτησαν μόνο όταν γέννησαν το πρώτο παιδί τους, οπότε είχαν ένα πραγματικό μωρό να ασχοληθούν. Τα δύο τρίτα των ενηλίκων χιμπατζήδων που συνέχισαν να έχουν κλαριά-κούκλες, ήσαν θηλυκές.