Μπορεί η Κίνα να επιδόθηκε σε έναν διπλωματικό πόλεμο με στόχο την απαξίωση της Επιτροπής του Βραβείου και να χαρακτήρισε «φάρσα» και «πολιτικό θέατρο» την απονομή του στον διαφωνούντα Λιου Σιαομπό, ωστόσο δεν επέτρεψε σε κανέναν να την... παρακολουθήσει.
Οπως μετέδιδαν χθες τα ΜΜΕ, λίγες ώρες πριν από την απονομή του Νόμπελ τα μέτρα ασφαλείας είχαν ενισχυθεί στο Πεκίνο και αστυνομικοί περιπολούσαν κοντά στο σπίτι του Σιαομπό, στη νορβηγική πρεσβεία και την πλατεία Τιενανμέν. Την ίδια ώρα, οι Αρχές είχαν μπλοκάρει την πρόσβαση στις ιστοσελίδες ξένων ΜΜΕ, ενώ συγγενείς και φίλοι του φυλακισμένου συγγραφέα είδαν να τους απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα.ΣυλλήψειςΕπιπλέον, οι κινεζικές Αρχές προχώρησαν σε προληπτικές συλλήψεις διαφωνούντων, όπως οι συγγραφείς Ζανγκ Ζουχούα και Γιου Ζιε. Σύμφωνα με διεθνή ομάδα συνηγόρων του Σιαομπό, το κλίμα ήταν ιδιαίτερα τεταμένο χθες, καθώς ήταν και η επέτειος των δύο χρόνων από τη δημοσίευση της Χάρτας 08, ενός κειμένου που ζητάει τον εκδημοκρατισμό της Κίνας, εκ των συντακτών του οποίου υπήρξε και ο Σιαομπό.
Παρά τον αγώνα στον οποίο επιδόδηκε η Κίνα καταφέρνοντας να πείσει 19 χώρες να μην παραστούν στην τελετή βράβευσης (σε αυτές τελικά δεν περιλαμβάνεται η Σερβία), η απονομή ολοκληρώθηκε χθες χωρίς την παρουσία του Σιαομπό. Μία άδεια καρέκλα και μία φωτογραφία εκπροσώπησαν συμβολικά τον Κινέζο συγγραφέα.