Επεκτείνονται για άλλα δύο χρόνια η ισχύς των φοροαπαλλαγών στις ΗΠΑ


Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να επεκτείνει για άλλα δύο χρόνια την ισχύ των φορολογικών περικοπών που είχε εισάγει η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους, ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Η απόφαση, που ήρθε μόνο μετά την σαφή νίκη των Ρεπουμπλικάνων στις ενδιάμεσες εκλογές απογοήτευσε μέρος των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο.

Μετά από τη συνάντησή του με την ...ηγεσία των Δημοκρατικών στο Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ένα πλαίσιο συμφωνίας με τους Ρεπουμπλικάνους που θα ανανεώσει τις φορολογικές περικοπές όχι μόνο για τη μεσαία τάξη, όπως ήθελε ο ίδιος και οι Δημοκρατικοί, αλλά και για τους πλουσιότερους Αμερικανούς, όπως επεδίωκαν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Συγκεκριμένα με τη συμφωνία επεκτείνεται ο διαχωρισμός σε κέρδη από μερίσματα και κεφάλαιο ενώ προβλέπει μείωση 2% στο φόρο μισθωτών υπηρεσιών και 13μηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας, κάτι που φαίνεται ότι θα ικανοποιήσει κάποιους στο Δημοκρατικό Κόμμα. Ωστόσο, η κυβέρνηση Ομπάμα υποχώρησε στις απαιτήσεις των Ρεπουμπλικάνων για τον ομοσπονδιακή φορολόγηση, συμφωνώντας σε μέγιστο φόρο 35%, αν και ο ίδιος ο Ομπάμα παραδέχτηκε είναι πιο γενναιόδωρος, από ότι ο ίδιος αισθάνεται ότι θα ήταν «σοφό ή εγγυημένο».

Το αίτημα των περικοπών προέβαλαν έντονα οι Ρεπουμπλικάνοι ήδη πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου και περισσότερο μετά την αναμέτρηση από όπου βγήκαν σαφώς ενισχυμένοι.

Πολλοί Δημοκρατικοί είχαν καταστήσει σαφές ότι προτιμούν να επεκταθούν οι χαμηλοί φορολογικοί δείκτες για τους ιδιώτες με εισόδημα έως 200.000 δολάρια ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι πίεζαν να διατηρηθούν οι φορολογικές περικοπές και για όσους έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα.

Η επέκταση όλων των φορολογικών περικοπών θα κόστιζε 501 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου.

Το σχέδιο αναμένεται πάντως να συναντήσει αντιδράσεις από μερίδα των Δημοκρατικών, οι οποίοι έχουν εκφράσει την απογοήτευση τους για το ότι ο πρόεδρος υποχώρησε στα αιτήματα των Ρεπουμπλικάνων χωρίς ικανοποιητικά ανταλλάγματα. Εκτιμάται ακόμα ότι ο Ομπάμα θα χρειαστεί τη βοήθεια των Ρεπουμπλικάνων για να περάσει το σχέδιο νόμου, εάν τελικά αντιδράσουν πολλοί Δημοκρατικοί βουλευτές και εκδηλώσουν ενεργά την αντίθεση τους.

* Θετικά αντέδρασε η Γουόλ Στριτ στις ανακοινώσεις από το Λευκό Οίκο. Την Τρίτη στο μέσο της συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες κατέγραψαν νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό διετίας, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούσαν τη συμφωνία του προέδρου με τους Ρεπουμπλικάνους για παράταση των φοροελαφρύνσεων. Στο θετικό κλίμα συνέβαλε ακόμη και η άνοδος του ευρώ, η αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων και η ανακοίνωση εξαγοράς στον ενεργειακό κλάδο. Λίγο πριν τις 18:00 ο δείκτης Dow Jones σημείωνε άνοδο 0,57% στις 11.426,59 μονάδες και ο δείκτης Nasdaq 0,61% στις 2.610,91 μονάδες.