Μια εικαστική βραδιά στη Θήβα

Κάλεσμα δράσης για την πολιτιστική αναγέννηση του τόπου

Το διεθνές ανεξάρτητο πολιτιστικό δίκτυο πόλεων με την υποστήριξη πολιτών της Θήβας διοργανώνει βραδιά για την αφύπνιση του πολιτισμού και της δημιουργίας.

Το «Δίκτυο» απαρτίζεται από ...

καλλιτέχνες και υποστηρίζεται από ανθρώπους του πνεύματος και της επιστήμης αναπτύσσοντας πολιτιστικές δράσεις σε πόλεις της μεσογείου. Στόχος η αφύπνιση ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων μέσα από τις συνεχείς πολιτιστικές πράξεις που θα λειτουργήσουν απελευθερωτικά στο σημερινό απαξιωτικό και απάνθρωπο πνευματικό και ηθικό περιβάλλον.

Στην Ελλάδα και το εξωτερικό το δίκτυο «ΠΑΙ» έχει πραγματοποιήσει το 2010 εκδηλώσεις διεθνούς κύρους σε Αλεξανδρούπολη, Σαμοθράκη, Πάτμο, Αθήνα (athensart, Τεχνόπολη–Γκάζι), Σμόλιαν Βουλγαρίας και Λέτσε Ιταλίας υλοποιώντας δεκάδες δρώμενα σε συνεργασία με εκατοντάδες διεθνώς καταξιωμένους καλλιτέχνες και αρκετούς επιμελητές.

Στη βραδιά της Θήβας, θα υπάρξουν μουσικά, ποιητικά και εικαστικά γεγονότα μέσα σε ένα γενικότερο κάλεσμα δράσης για όσους επιθυμούν την πολιτιστική αναγέννηση του τόπου μας. Αρωγός μας οι προσπάθειες δημιουργικών ανθρώπων και η υποστήριξη των υπολοίπων πόλεων έξω από την γενικότερη παρακμή. Εδώ, στην βάση της αρχαίας Καδμείας θα τεθούν οι συμβολικές βάσεις της πόλης του μέλλοντος μέσα από το προαιώνιο αίνιγμα που θέτει η σφίγγα: τι είναι ο άνθρωπος;

Στην κεντρική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στις 27 Δεκεμβρίου, 19.00 μμ. στο συνεδριακό κέντρο της πόλης θα παρουσιαστούν:

• Εισαγωγή με αρχαία λύρα από τον Παντελή Παυλίδη.
• O Κωνσταντίνος Αγγέλου προτείνει τον ρόλο της Θήβας στο δίκτυο των πολιτιστικών πόλεων.
• Παρουσίαση των δράσεων ΠΑΙ στον Έβρο από την Κατερίνα Κάλτσου, γενικό γραμματέα της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου.
• Σύντομο βιωματικό documentary με στιγμιότυπα του ΠΑΙ 2010 στην Σαμοθράκη από τον ΗΑΚΑΝ AKCURA.
• Διεθνείς συνεργάτες του ΠΑΙ στέλνουν τους χαιρετισμούς τους μέσω video στους πολίτες της Θήβας.
• Η χαμένη σχέση του παιχνιδιού με τον πολιτισμό. Προβολή έργου βιντεοτέχνης του Κωνσταντίνου Αγγέλου με τίτλο: «Η γέννηση του Πρατόλαου».
• Μουσική performance με βιολί της Αγγελικής Κασδά στο πνεύμα του ΠΑΙ.
• Η Πολυξένη Κασδά παρουσιάζει το σκεπτικό του ΠΑΙ. Ανακοίνωση μέρους των διεθνών δράσεων του δικτύου το 2011
• Ανακοίνωση της διακήρυξης για την πολιτιστική αναγέννηση του τόπου μας. Επίσημος τόπος έναρξης η Θήβα, μια από τις σημαντικότερες αρχαίες Ευρωπαϊκές πόλεις.

Παιδικές εκδηλώσεις
• Έκθεση τέχνης παιδιών της πόλης με θέμα το Ηράκλειο ρητό «ΑΙΩΝ ΠΑΙΣ ΕΣΤΙ ΠΑΙΖΩΝ». (έναρξη: Παρασκευή 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY, αίθουσα εκδηλώσεων 5ου γυμνάσιου Θήβας)
• Κατασκευές παιδιών και μεγάλων που τοποθετούνται στο δάσος ως επίκληση στις δυνάμεις της φύσης και ταυτόχρονα ως διαμαρτυρία για την καταστροφή και εγκατάλειψη του περιβάλλοντος (Σάββατο 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY, 9.00 πμ., Δάσος Μοσχοποδίου)

Η Επιμέλεια των εκδηλώσεων της Θήβας είναι του Κωνσταντίνος Αγγέλου μέσα στο γενικό σκεπτικό της Πολυξένης Κασδά.

Πηγή: artooth.gr