Κινητοποιήσεις εργαζόμενων

    Με απεργίες και στάσεις εργασίας αντιδρούν οι εργαζόμενοι στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και τις περικοπές στις ΔΕΚΟ.

    Αυρίο Τρίτη, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ εξήγγειλαν ...παναττική στάση εργασίας, από τις 12 μέχρι τις 3 το απόγευμα και συλλαλητήριο στη μία το μεσημέρι στο Σύνταγμα, ενώ για την Τετάρτη έχει κηρύξει γενική απεργία.

    Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί από το απόγευμα στο χώρο των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, καθώς εργαζόμενοι προχώρησαν σε καταλήψεις κτιρίων και αμαξοστασίων, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις και τις δράσεις τους.

    Συγκεκριμένα, εργαζόμενοι στον ΟΣΕ έχουν καταλάβει από το απόγευμα το μέγαρο του Οργανισμού στην Οδό Καρόλου, ενώ επικρατεί κυκλοφοριακό χάος γύρω από τους δρόμους που βρίσκεται το κτίριο.

    Άλλοι εργαζόμενοι έχουν "μπλοκάρει" τα τρία μεγάλα αμαξοστάσια της ΕΘΕΛ, στο Ελληνικό, την Ανθούσα και το Ρούφ και δεν επιτρέπουν την έξοδο των λεωφορείων για να εκτελέσουν τα προγραμματισμένα δρομολόγια.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι παρόμοια εικόνα παρατηρείται και στα αμαξοστάσια των Τρόλεϊ.

    Κανονικά, ωστόσο, μέχρι στιγμής, κινούνται τα μέσα σταθερής τροχιάς.

    Σοβαρότατα προβλήματα στις μετακινήσεις του θα αντιμετωπίζει από αύριο έως και την Πέμπτη το επιβατικό κοινό.

    Αύριο δεν θα κινηθεί κανένα Μέσο Μαζικής Μεταφοράς, καθώς οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία. Σε ό,τι αφορά τον ΟΣΕ, τα τρένα ουσιαστικά δεν θα κινηθούν, καθώς τα σωματεία των εργαζομένων έχουν εξαγγείλει τρίωρες στάσεις εργασίας σε διαφορετικές ώρες, που καλύπτουν σχεδόν όλο το 24ωρο.

    Την Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2010, ημέρα της Γενικής Απεργίας που έχουν εξαγγείλει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κυκλοφορήσουν από τις 9 το πρωί, έως τις 9 το βράδυ και το Μετρό και ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, προκειμένου να μεταφέρουν τους εργαζόμενους στο κέντρο της Αθήνας, όπου θα πραγματοποιηθεί το μεγάλο συλλαλητήριο.

    Την ίδια ημέρα, ακινητοποιημένα θα μείνουν οι τρένα του ΟΣΕ και οι συρμοί του Προαστιακού, ενώ οι ταξιτζήδες αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην απεργία με 4ωρη στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. Παράλληλα, το Σωματείο των ΤΑΧΙ αποφάσισε, φέτος, λόγω της οικονομικής κρίσης να μην εισπράττουν τα ΤΑΧΙ δώρο Χριστουγέννων, όπως κάθε χρόνο.

    Την Πέμπτη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα σωματεία των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προσανατολίζονται και για νέα 24ωρη απεργία, γεγονός που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης για να πάνε στις δουλειές τους. Την ίδια ημέρα, τα τρένα του ΟΣΕ και ο προαστιακός θα μείνουν ακινητοποιημένα, αφού η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών έχει ήδη εξαγγείλει 24ωρη απεργία.

    Υπενθυμίζεται ότι στην απεργία της Τετάρτης έχουν ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχουν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα για ένα 24ωρο να παραμείνει κλειστός ο ελληνικός εναέριος χώρος και να ακυρωθούν εκατοντάδες προγραμματισμένες πτήσεις για την ημέρα εκείνη.

    Την Τετάρτη οι λιμενεργάτες πραγματοποιούν 24ωρη Πανελλαδική απεργία συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ.

    Από σήμερα, Δευτέρα, οι εργαζόμενοι στην Αγροτική Τράπεζα ξεκινούν επαναλαμβανόμενες 24ώρες απεργίες, ενώ για την Τρίτη 13 και την Τετάρτη 14 του μηνός, η ΟΤΟΕ έχει εξαγγείλει 48ωρη απεργία.

    Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν από σήμερα τα ιατρεία του ΙΚΑ, καθώς οι γιατροί πραγματοποιούν 48ωρες απεργίες, 13-14 Δεκεμβρίου και στις 16-17 Δεκεμβρίου. Παράλληλα, το προσωπικό του ΙΚΑ αναμένεται να λάβει μέρος στην απεργία της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ στις 15 Δεκεμβρίου.

    Την Τετάρτη, ημέρα γενικής απεργίας, τα δημόσια νοσοκομεία θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, καθώς στην απεργίθα συμμετέοχυν τόσο η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), όσο και η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Επίσης απεργούν οι γιατροι των Κέντρων Υγείας και περιφερειακών ιατρείων.

    Την Τετάρτη απεργούν και οι 14.500 οδοντίατροι ελεύθεροι επαγγελματίες, εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία και στα νοσοκομεία, ενώ συμμετοχή στην 24ωρη απεργία αποφάσισε και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

    Συμμετέχει και η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στην τρίωρη στάση εργασίας αυριο 12:00-15:00 μμ.

    Η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος ανακοίνωσε ότι, αύριο Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010, θα πραγματοποιηθεί πανελλαδικά τρίωρη στάση εργασίας από 12 μ. έως 3 μ.μ. στα δικαστήρια της χώρας, ενώ μεθαύριο Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2010 τα δικαστήρια της χώρας θα παραμείνουν κλειστά, καθώς η ΟΔΥΕ συμμετέχει στην απεργία της ΑΔΕΔΥ.

    Τέλος, συμμετοχή στη γενική απεργία της Τετάρτης έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι οποίοι, επίσης, θα πραγματοποιήσουν 48ωρη απεργία την Παρασκευή και το Σάββατο, 17 και 18 Δεκεμβρίου.