Ανησυχία για αύξηση της τιμής της βενζίνης στο 1,70 ευρώ το λίτρο


Ακόμα και στο 1,70 ευρώ το λίτρο ενδέχεται να σκαρφαλώσει η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, εφόσον συνεχισθεί, όπως όλα δείχνουν, η ανοδική κούρσα των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Πρατηριούχων Αττικής, Γ.Ασμάτογλου, «1,20 ευρώ είναι η διυλιστηριακή τιμή και μεσολαβεί η ...εταιρεία εμπορίας και το μεταφορικό. Είμαστε ήδη στο 1,50 ευρώ για το νομό Αττικής και θα διαμορφωθούν οι τιμές και πιο ψηλά από τις σημερινές τιμές στο 1,65 και 1,70 ευρώ μετά και την αύξηση των τιμών του πετρελαίου».

Η μείωση της κατανάλωσης στα πρατήρια κυμαίνεται από 15% έως και 50% σημείωσε και προσέθεσε ότι στην αγορά είναι τόσο πιεσμένες οι συνθήκες που «δεν μπορεί να υπάρξει λύση για τη συγκράτηση των τιμών».

Οι τιμές των καυσίμων εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά στη χώρα μας, σύμφωνα και με έρευνα της ΕΛΠΑ για τις τιμές ντίζελ και βενζίνης στην Ευρώπη το Δεκέμβριο.

Για τη βενζίνη 95 οκτανίων η τιμή της στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 1.573 ευρώ/λίτρο και το ντίζελ στο 1.364 ευρώ/λ.

Συγκεκριμένα, οι υψηλότερες τιμές στο ντίζελ σημειώθηκαν στην Ελλάδα με 1,364 ευρώ/λίτρο, την Ιρλανδία (1,329 ευρώ), την Ολλανδία (1,301 ευρώ), το Βέλγιο (1,298 ευρώ), τη Γερμανία (1,284 ευρώ) και τη Γαλλία (1,233 ευρώ).

Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στις άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως αναφέρεται στο Δελτίο Τιμών Καυσίμων της ΕΛΠΑ.

Με βάση τη δειγματοληψία αυτή, οι υψηλότερες τιμές αμόλυβδης βενζίνης (με αριθμό οκτανίου 95) σημειώθηκαν σε Ολλανδία (1,62 ευρώ/λίτρο), Ελλάδα (1,573 ευρώ), Βέλγιο (1,511 ευρώ) και Γερμανία (1,451 ευρώ).

«Πειραγμένες» αντλίες στα πρατήρια

Εν τω μεταξύ, ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνουν και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, σύμφωνα με τις καταγγελίες των ίδιων των πρατηριούχων.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι με ιδιαίτερη αγανάκτηση διαπιστώνει ότι η χρήση των παράνομων μηχανισμών παρέμβασης στις αντλίες των καυσίμων, με σκοπό τις ελλειμματικές παραδόσεις στους καταναλωτές, έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις τους τελευταίους μήνες.

Η διαπίστωση αυτή, κατά την ΠΟΠΕΚ, προκύπτει από σωρεία πληροφοριών που διακινούνται στην αγορά καυσίμων, και από καταγγελίες καταναλωτών που έπεσαν θύματα ελλειμματικών αγορών.

Όμως, όπως προσθέτει, αν ισχύει η παροιμία ότι «δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά», τότε το συμπέρασμα είναι ότι οι φήμες έχουν βάση.

Οι πληροφορίες, όπως αναφέρει η ΠΟΠΕΚ, μιλούν για κυκλώματα που είναι συνδεδεμένα με ηλεκτρονικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας στις αντλίες πρατηρίων για να επηρεάζουν ελλειμματικά την παραδιδόμενη ποσότητα.

Σημειώνεται δε ότι οι σποραδικοί έλεγχοι του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης έχουν εντοπίσει δύο τέτοιους παράνομους μηχανισμούς γι'αυτό και ζητούν από το υπουργείο να βρει τρόπο να αντιμετωπίσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε ευεία κλίμακα, σε βάρος των καταναλωτών, των πρατηρίων υγρών καυσίμων και της απώλειας κρατικών εσόδων από την εκτεταμένη φοροδιαφυγή.