Δεμένα τα πλοία ως την Τρίτη

http://static3.news247.gr/ellada/article686153.ece/ALTERNATES/w620/pno.jpg 
Ως την Τρίτη αποφάσισε να παρατείνει την απεργία η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία που θα κρατήσει κλειστά τα λιμάνια και τα πλοία δεμένα. Σαπίζουν ευπαθή προϊόντα στα νησιά. Τρία πλοία από την Κρήτη έφτασαν στον Πειραιά
 
Σε νέα 48ωρη απεργία έως τα ξημερώματα της Τρίτης αποφάσισε να προχωρήσει η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, σε συνεδρίαση που είχε νωρίτερα το πρωί του Σαββάτου. Αγανακτισμένοι οι ...
κάτοικοι σε νησιά, λόγω έλλειψης προμηθειών, ενώ έντονες είναι και οι αντιδράσεις από παραγωγούς σε πολλά μέρη της χώρας.

Η απεργία περιλαμβάνει τις κατηγορίες πλοίων για τις οποίες εκκρεμεί η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και αφορά στα ακτοπλοϊκά Επιβατηγά - Οχηματαγωγά, τα Μεσογειακά Φορτηγά και τα Ακτοπλοϊκά Φορτηγά κάτω των 500 κόρων ολικής χωρητικότητας.

Έφτασαν πλοία από την Κρήτη
Έφτασαν σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά τα δυο πλοία της γραμμής, ΚΡΗΤΗ 1 και ΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΛΑΣ μετά από υπουργική εντολή που δόθηκε το βράδυ, στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, για αναχώρηση των πλοίων, φορτωμένα με νταλίκες με ευπαθή αγροτικά προϊόντα αλλά και επιβάτες.
Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν στο Ηράκλειο της Κρήτης, την ώρα που στο λιμάνι του Πειραιά, υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.

Επίσης, ανάσα για τους παραγωγούς κηπευτικών από τα Χανιά έδωσε ο απόπλους του πλοίου "ΛΑΤΩ" το βράδυ του Σαββάτου από το λιμάνι της Σούδας.

Το πλοίο έλυσε κάβους ένα τέταρτο πριν τα μεσάνυκτα μεταφέροντας 120 φορτηγά μόνο με ευπαθή αγροτικά προϊόντα από την Κουντουρα, το Ελαφονησι και τα Φαλασαρνα.
Στο λιμάνι της Σούδας το απόγευμα του Σαββάτου είχαν συγκεντρωθεί παραγωγοί που περίμεναν το πράσινο φως για να φορτώσουν τα προϊόντα τους στο πλοίο. Περίπου μια ώρα αργότερα άρχισε η διαδικασία.

Μεγάλα προβλήματα στα νησιά
Ήδη τρεις χιλιάδες τόνοι με ευπαθή προϊόντα έχουν συσσωρευτεί στα λιμάνια της Κρήτης από τη συνεχιζόμενη απεργία, ενώ η Ένωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Αίγινας, σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει τις μεγάλες ελλείψεις που έχουν αρχίσει να παρατηρούνται στο νησί.
Ο δήμαρχος Κορθίου, Γιάννης Γλυνός ζητά να πραγματοποιηθεί ένα δρομολόγιο ασφαλείας, προκειμένου να εφοδιαστεί με προμήθειες το νησί της Άνδρου.

Από το Λονδίνο, ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Διαμαντίδης, είπε πως «υπάρχει ένα αχνό φως» για τη λύση της απεργίας, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο πολιτικής επιστράτευσης, ενώ κάλεσε άμεσα όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να προσέλθουν σε διάλογο για να υπογράψουν τις συλλογικές συμβάσεις ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα και να λήξει η απεργία και οι συνέπειες που έχουν προκληθεί από αυτήν.

"Η κυβέρνηση εκφράζει τη διαφωνία της προς κάθε κατεύθυνση όπου παρατηρείται καταχρηστική άσκηση δικαιωμάτων. Σε κάθε περίπτωση θα διασφαλιστεί το δικαίωμα των εργαζομένων στην εργασία των επιχειρήσεων, στο επιχειρείν αλλά και το δημόσιο συμφέρον, παράλληλα με την προστασία της Εθνικής Οικονομίας" τόνισε ο κ.Διαμαντίδης. Ο υπουργός ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση ότι "η κυβέρνηση θα προστατεύσει το κοινωνικό σύνολο με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα και με ουσιαστικές παρεμβάσεις όπου και όταν απαιτούνται".
«Όσο περνάει ο καιρός τα προβλήματα εντείνονται» δηλώνει από το Λασίθι ο πρόεδρος των αγροτικών συλλόγων του νομού Στάθης Κορνάρος.

«Ήδη τις αγορές του εξωτερικού πλέον δεν μπορούμε να τις τροφοδοτήσουμε και πληρώνουμε ποινικές ρήτρες για τα συμβόλαια παράδοσης τα οποία έχουμε κλείσει», τονίζει ο κ. Κορνάρος.
Στα Χανιά ιδιαίτερα προβλήματα υπάρχουν με τους παραγωγούς των κηπευτικών της Κουντούρας και του Ελαφονησίου, καθώς αυτή την περίοδο η παραγωγή φτάνει στο 80%.

Πολλοί από αυτούς έχουν συμβόλαια με αγορές της Αθήνας και του εξωτερικού και τα προϊόντα μένουν στα αζήτητα, δεδομένου ότι τα περισσότερα από αυτά είναι ευπαθή και κινδυνεύουν οι παραγωγοί να χάσουν τα συμβόλαια.

Στην Τήλο σάπισαν λαχανικά και εσπεριδοειδή που ήταν να μεταφερθούν στην Ρόδο, ενώ στην Σέριφο στερεύουν από καύσιμα.

Στην Σέριφο οι 1.200 κάτοικοι στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι βλέπουν σιγά - σιγά τα ράφια ν' αδειάζουν από είδη πρώτης ανάγκης, ενώ αισθητές είναι και οι ελλείψεις σε φάρμακα.