Τουρκικός πόλεμος νεύρων στο Αιγαίο

http://nationalpride.files.wordpress.com/2009/07/a-e-r-o-m-a-x-i-e-s.jpg?w=400&h=256 

Μήνυμα στην Τουρκία ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να διολισθήσει ούτε ένα εκατοστό από την προστασία των εθνικών συμφερόντων, της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων απηύθυνε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Χθες, ημέρα εορτασμού του προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας, Αρχαγγέλου Μιχαήλ, τα τουρκικά μαχητικά προέβησαν για άλλη μία φορά σε αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας, με ...
υπέρπτηση πάνω από το Φαρμακονήσι.

Ο σχηματισμός των πολεμικών αεροσκαφών, αποτελούμενος από 4 F-4 και 4 F-16, εισήλθε στο FIR Αθηνών νοτίως της Χίου στις 10.19 π.μ. Είκοσι λεπτά αργότερα, τα 4 F-4 πραγματοποίησαν υπέρπτηση, πετώντας πάνω από το Φαρμακονήσι σε ύψος 10.000 και 12.000 ποδών. Για την αναχαίτισή τους απογειώθηκαν αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.
 
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στις δηλώσεις του σε «πολλά σκαμπανεβάσματα, συνεχή ένταση και πόλεμο νεύρων στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο». Πρόσθεσε, δε, ότι «εμείς δεν ακολουθούμε πολιτική εξαρτημένων αντανακλαστικών, επιδεικνύουμε την αναγκαία στρατηγική ψυχραιμία, αλλά δεν αφήνουμε τίποτε αναπάντητο».

Η χθεσινή υπέρπτηση ήρθε ως συνέχεια των παραβάσεων - παραβιάσεων του FIR Αθηνών από τουρκικά μαχητικά προχθές, που ήταν η αιτία να αποχωρήσει η ελληνική φρεγάτα «Θεμιστοκλής» από σκέλη της άσκησης «Mavi Balina» (Μπλε Φάλαινα). Η προγραμματισμένη τουρκική άσκηση γινόταν με τη συμμετοχή της νατοϊκής δύναμης στη Μεσόγειο, στη σύνθεση της οποίας περιλαμβάνεται και η φρεγάτα «Θεμιστοκλής».

Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης σεναρίων της άσκησης και συγκεκριμένα σε δύο φάσεις αεροναυτικής συνεργασίας, τουρκικά μαχητικά που συμμετείχαν σε αυτή προέβησαν σε παραβάσεις και παραβιάσεις του FIR Αθηνών. Αμεσα, δόθηκε εντολή να αποχωρήσει η ελληνική φρεγάτα από τις συγκεκριμένες φάσεις της άσκησης και παράλληλα ενημερώθηκαν οι νατοϊκές αρχές για τα αίτια της αποχώρησης. Για τα περιστατικά ενημερώθηκε το υπουργείο Εξωτερικών και δόθηκαν οδηγίες για διαβήματα προς το τουρκικό ΥΠΕΞ.