Στρος Καν: Οι G20 κάνουν ακόμη πιο ισχυρό το ΔΝΤ


Ντομινίκ Στρος Καν, αυτός ο γίγαντας…
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο γενικός του διευθυντής Ντομινίκ Στρος Καν γιγαντώνονται με τις...

αποφάσεις που αναμένεται να λάβουν οι χώρες της Ομάδας των 20 (G20) στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που πραγματοποιούνται στην πόλη Κιενγκτζού της Νότιας Κορέας αυτό το Σαββατοκύριακο.
Με βάση τις προωθούμενες αλλαγές, θα αυξηθούν τα κεφάλαια του οργανισμού καθώς και η εκπροσώπηση των αναδυομένων δυνάμεων στο συμβούλιο διοίκησης, ενώ θα ενισχυθούν και οι αρμοδιότητές του στην εποπτεία των οικονομικών πολιτικών των χωρών.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, το σχέδιο συμφωνίας βασίζεται στις ευρωπαϊκές προτάσεις. Περί το 5% του δικαιώματος ψήφου θα μεταφερθεί, ενώ η Ευρώπη θα εγκαταλείψει δύο έδρες, αποφεύγοντας παράλληλα την υπερεκπροσώπηση ορισμένων αναδυομένων δυνάμεων.
Οι Ευρωπαίοι είχαν δηλώσει στις αρχές Οκτωβρίου ότι είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν μία ή δύο από τις εννέα έδρες που καταλαμβάνουν (επί των 24) στο Συμβούλιο Διαχείρισης Πόρων του Ταμείου.
Τα μερίδια οικονομικής συμβολής θα αυξηθούν κατά 100%, γεγονός που ισοδυναμεί με αύξηση του κεφαλαίου και, κατά συνέπεια, των οικονομικών μέσων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν δήλωσε από το Κιεντζού ότι οι χώρες της Ομάδας των 20 συμφώνησαν για «τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση που έχει ποτέ υιοθετηθεί για τη διακυβέρνηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», χαρακτηρίζοντας την συμφωνία «ιστορική».
Η μεταρρύθμιση αυτή, την αναγκαιότητα της οποίας είχε υπογραμμίσει ο πρόεδρός του Λι Μιούνγκ-Μπακ, «δεν είναι ακόμη παρά μία πρόταση, η οποία πρέπει να τεθεί προς έγκρισιν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου», το οποίο θα συνέλθει στις αρχές Νοεμβρίου, δήλωσε ο Ντομινίκ Στρος-Καν.
Η μεταρρύθμιση, η οποία υιοθετήθηκε κατά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 20 «θα νομιμοποιήσει πλήρως το διοικητικό συμβούλιο» του ΔΝΤ, πρόσθεσε.
Στο Συμβούλιο θα μετέχουν «οι δέκα μεγαλύτεροι μέτοχοι, ΗΠΑ και Ιαπωνία, τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία και η Ιταλία και η ομάδα BRIC», δηλαδή η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα, διευκρίνισε.
Μεταρρυθμίσεις στο τραπεζικό σύστημα
Επίσης, οι χώρες της Ομάδας των 20 έφθασαν σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος και των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που κατηγορούνται ότι προκάλεσαν την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008-2009, ανακοίνωσε νοτιοκορεάτης εκπρόσωπος στις διαπραγματεύσεις.
«Επετεύχθη συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του ελέγχου του χρηματοπιστωτικού συστήματος», δήλωσε εκπρόσωπος λίγες ώρες πριν από τη λήξη των εργασιών της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των 20 στο Κιενγκτζού της Νότιας Κορέας.
Στη Σεούλ στις αρχές της εβδομάδας, η επιτροπή της Βασιλείας για την εποπτεία των τραπεζών είχε καταγράψει «εξαιρετική πρόοδο» ως προς την επίτευξη συμφωνίας για τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα, είχε δηλώσει ο πρόεδρός της, ο ολλανδός Νουτ Βέλινκ. Ειδικότερα, εγκρίθηκαν σημαντικές ρυθμίσεις ως προς την κεφαλαιακή επάρκεια των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Οι νέοι κανόνες, οι οποίοι είναι γνωστοί ως «Βασιλεία ΙΙΙ» και θα εφαρμοστούν σταδιακά από το 2013, προβλέπουν την αύξηση του ποσοστού των ιδίων κεφαλαίων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μέχρι τον Ιανουάριο 2015.
protothema