Η αυξημένη κατανάλωση κρεάτος φέρνει γρηγορότερα την περίοδο στα κορίτσια

http://www.cosmo.gr/images/puberty_468x730.jpg 

Η περίοδος (εμμηνόροια) εμφανίζεται πιο σύντομα από το φυσιολογικό στα κορίτσια που τρώνε πολύ κρέας κατά την παιδική τους ηλικία, σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Σύμφωνα με τη μελέτη, το ..πολύ κρέας μπορεί να βοηθήσει σε μια μελλοντική επιτυχή εγκυμοσύνη.
 
Οι Βρετανοί ερευνητές, υπό τη δρα Άϊμοτζεν Ρότζερς του πανεπιστημίου του Μπράιτον, σύμφωνα με το BBC, παρουσίασαν τη συγκεκριμένη έρευνα στο περιοδικό για θέματα διατροφής και δημόσιας υγείας Public Health Nutrition.

Κατά την ανάλυση των στοιχείων τους, συνέκριναν τη διατροφή περισσότερων των τριών χιλιάδων 12χρονων κοριτσιών. Διαπίστωσαν ότι η μεγάλη κατανάλωση κρέατος στις ηλικίες των τριών ετών - πάνω από οκτώ μερίδες κρέατος την εβδομάδα - και των επτά ετών - με 12 μερίδες κρέατος την εβδομάδα - συσχετίζονταν στενά με την πρόωρη έναρξη της περιόδου.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η πλούσια σε κρέας διατροφή προετοιμάζει το σώμα για την εγκυμοσύνη, ωθώντας τον οργανισμό σε μια πρόωρη εφηβεία. Στη διάρκεια του 20ου αιώνα μειώθηκε δραματικά η μέση ηλικία έναρξης της περιόδου στα κορίτσια, αν και τώρα φαίνεται να σταθεροποιείται ξανά. Αυτή η εξέλιξη θεωρείται ότι οφείλεται στην καλύτερη διατροφή και στα αυξανόμενα επίπεδα παχυσαρκίας, που επιδρούν στις ορμόνες.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, στα επτάχρονα κορίτσια που τρώνε πολύ κρέας, υπάρχει 75% μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν περίοδο μέχρι τα 12 χρόνια τους, σε σχέση με όσα κορίτσια τρώνε λίγο κρέας. Αυτό φαίνεται να ισχύει ανεξάρτητα από το βάρος του κοριτσιού, αν και προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα βαρύτερα κορίτσια τείνουν να έχουν περίοδο νωρίτερα.

Η πρόωρη έναρξη της περιόδου έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ίσως επειδή αυτές οι γυναίκες εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα ορμονών οιστρογόνων για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Όμως οι ερευνητές επεσήμαναν ότι δεν είναι ανάγκη να αλλάξουν οι διατροφικές συνήθειες ενός κοριτσιού. Σύμφωνα με τη δρα Ρότζερς, "το κρέας αποτελεί καλή πηγή ψευδαργύρου και σιδήρου, που χρειάζονται σε μεγάλες ποσότητες κατά την εγκυμοσύνη. Μια πλούσια σε κρέας δίαιτα μπορεί να θεωρηθεί ότι δημιουργεί τις κατάλληλες διατροφικές συνθήκες για μια επιτυχή εγκυμοσύνη".