Δημοκρατία της κάρτας

 

http://farm1.static.flickr.com/36/82546201_1c76b4b7d9.jpgΜπορεί να μη μας δίνουν επιδόματα και να μας κόβουν τους μισθούς και τις συντάξεις, αλλά από κάρτες πάμε καλά! Χθες και προχθές η κυβέρνηση εξήγγειλε την καθιέρωση της "καταναλωτικής κάρτας" και της "κάρτας του πολίτη". Στην "(τραπεζική) καταναλωτική κάρτα" θα καταγράφονται ηλεκτρονικά οι ...
συναλλαγές των καταναλωτών, η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με τις τράπεζες και το υπουργείο Οικονομικών, ενώ θα αναγράφεται και το ΑΦΜ του κατόχου της κάρτας.
Στην "κάρτα του Πολίτη", που αντικαθιστά την ταυτότητα και το διαβατήριο, θα αναγράφονται τα προσωπικά στοιχεία, βιομετρικά δεδομένα, το ΑΦΜ και ο αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης. Σε καθεμιά από τις δύο κάρτες, πολύ περισσότερο με διασταύρωση ανάμεσά τους, καταγράφονται προσωπικά δεδομένα, ακόμη και απόρρητα. Παρακολουθώντας την καταναλωτική συμπεριφορά του πολίτη, με το άλλοθι της πάταξης της φοροδιαφυγής, η εξουσία (όχι μόνο η δημόσια αλλά και οι διάφορες ιδιωτικές εξουσίες), θα φακελώνουν την ιδιωτική ζωή του πολίτη: Πού πήγες χθες το βράδυ, πού κοιμήθηκες, πού συχνάζεις, τι σου αρέσει. Και εξ αντιδιαστολής, τι δεν σου αρέσει, που δεν πήγες κ.λπ. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε ότι κάθε συναλλαγή άνω των 1.500 ευρώ θα γίνεται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό χρήμα, τότε αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος της παρακολούθησης.
Οι δυο κάρτες έχουν κοινά στοιχεία, όπως το ΑΦΜ, που επιτρέπουν τη διασταύρωση και τη συμπλήρωση των στοιχείων, έτσι ώστε ο Μεγάλος Αδερφός να μπορεί με ευκολία να μαθαίνει αυτά που θέλει. Πρόκειται για απόπειρα παραβίασης στοιχειωδών ατομικών δικαιωμάτων, για τον χαφιέ στο πορτοφόλι μας και το κρεβάτι μας. Αν μάλιστα επιβεβαιωθεί η έκταση των βιομετρικών στοιχείων στην κάρτα του πολίτη, όπως το μικροτσίπ με την κόρη του οφθαλμού, τότε το φακέλωμα πάει πιο βαθιά σε ευαίσθητα θέματα υγείας.
Το θέμα αυτό, με τα βιομετρικά δεδομένα, το είχαν απαιτήσει οι αμερικανικές αρχές και το είχε αποδεχθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. υπό την προεδρία Σημίτη στη Χαλκιδική. Όπως συμβαίνει και με τόσα άλλα, τώρα ενεργοποιείται με επιχειρήματα δήθεν περί καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και κατάργησης των ταυτοτήτων. Υπάρχει δυνατότητα αντίδρασης των πολιτών. Με προσφυγές στη Δικαιοσύνη, με άρνηση να παράσχουν στοιχεία για τα ευαίσθητα δεδομένα τους, ακόμη και με ψευδείς απαντήσεις, που μπορούν να τρελάνουν τους κομπιούτερ.
Ν.Φ.