Η νυχτερινή ζωή αργοπεθαίνει - Λουκέτο σε πολλά κέντρα της παραλιακής

Αν κάνει κανείς μια βόλτα σε μεγάλα μαγαζιά της παραλιακής, μπουζούκια που άλλοτε έβλεπε... ουρές ακόμα και τις Δευτέρες, θα μείνει με το στόμα ανοιχτό.


Στην καλύτερη περίπτωση θα βρει τις πόρτες κλειστές με την ταμπέλα να γράφει: "Ανοίγουμε μόνο Παρασκευή και Σάββατο" και στην χειρότερη θα δει ένα μεγάλο λουκέτο. Το Newsit μίλησε με ανθρώπους της νύχτας και η εικόνα που μας περιγράφουν είναι αποκαρδιωτική τόσο για τους επιχερηματίες, όσο και για τους εργαζόμενους οι οποίοι κάνουν πλέον μόνο 2 νυχτοκάματα!
Ο κ. Ιγνάτιος Μάγγος είναι ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου και όπως μας είπε, δεν υπάρχει πλέον μπουζουκτσίδικο που να ανοίγει πάνω από 2 ημέρες την εβδομάδα.
"Τα μαγαζιά μας ανοίγουν μόνο Παρασκευή και Σάββατο και μάλιστα υπάρχουν φορές που και αυτές τις δυο ημέρες που είμαστε ανοικτά να μην πατάει ψυχή."
Προσθέτει οτι ο τρόπος διασκέδασης έχει αλλάξει ριζικά. Και αυτοί που πηγαίνουν στα μπουζούκια, δεν συμπεριφέρονται όπως τις παλιές καλές μέρες. "Τα λουλούδια τέρμα", λέει χαρακτηριστικά. "Τα λουλούδια τα έριχναν οι εργολάβοι και οι επιχειρηματίες. Τώρα όμως οι περισσότεροι είναι κατεστραμμένοι. Δεν μπορούν πλέον να δίνουν 2 και 3.000 ευρώ για λουλούδια!"
'Οσο για δεύτερο μπουκάλι; Ούτε συζήτηση. Ολοι πλεον παίρνουν ό,τι είναι υποχρεωτικό. "Δεν θα δεις δεύτερο μπουκάλι ή δεύτερο ποτό στο τραπέζ, αυτά δεν υπάρχουν πια".
Πολλά νυχτερινά κέντρα έχουν ρίξει τις τιμές σε σχέση με πέρυσι. Αν σκεφτεί κανείς οτι μια φιάλη για 4 άτομα τώρα κοστίζει 120 ευρώ, ενω πέρυσι ήταν 160 η πτώση αγγίζει το 30%.

Ετσι κάποιοι αναγκάζονται να κάνουν προσφορές. Πολλά μαγαζιά βγάζουν προσφορά για τους φοιτητές και δίνουν 120 ευρώ την φιάλη για 6 άτομα, δηλαδή 20 ευρώ το άτομο!

Κάποιοι άλλοι προχωράνε και ένα βήμα παραπέρα: Δίνουν στην μια φιάλη την δεύτερη δωρεάν!
Επίσης κάποια άλλα μαγαζιά κάνουν προσφορές μέσω ιντερνετ. Είδαμε σε μεγάλο νυχτερινό κέντρο που θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες οτι θα κάνει 30% έκπτωση για όσους έχουν γίνει μέλη του στο Facebook. Τα πράγματα έχουν αλλάξει και για τα νυχτοκάματα των καλλιτεχνών. Κάποτε ήταν από 2 έως 10.000 ευρώ. Τώρα όλα τα μεγάλα ονόματα δουλεύουν με ποσοστά επι της κατανάλωσης. "Θα περάσει η βραδιά, θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι και μετά ό,τι μείνει 50-50 με τον επιχειρηματία. Και πολλές φορές δεν μένει τίποτα...Ούτε ένα ευρώ!" 
Αυτό που παρατηρεί επίσης κανείς είναι οτι δεν υπάρχουν πλέον αφισσοκολήσεις. 
Στο Newsit μίλησε και η κα Νίκη Νικολοπούλου, Πρόεδρος των Ιδιοκτητών νυχτερινών Κέντρων Β. Ελλάδος. 
Και στην Θεσσαλονίκη, είπε τα σχήματα είναι πλέον πολυμορφικά. Είναι πάνω από 2 και 3 μεγάλα ονόματα για να προσελκύσουν τον κόσμο. Είπε επίσης οτι αυτό που σώζει τη νυχτερινή διασκέδαση είναι οτι μέχρι τον Μάϊο θα επιτρέπεται το κάπνισμα.
Η κα Νικολοπούλου έκανε και μια μαύρη πρόβλεψη για το μέλλον. Είπε οτι τα περισσότερα νυχτερινά κέντρα θα δουλέψουν κουτσά - στραβά μέχρι τις γιορτές που ο κόσμος βγαίνει και μετά πολλά από αυτά θα οδηγηθούν σε οριστικό κλείσιμο!

"'Ενας καφές το Σάββατο η διασκέδασή μας"
Αυτή ήταν η φράση που βγήκε από το στόμα όσων συναντήσαμε σε καφετέριες της Αθήνας.
Ο 19χρονος Παναγιώτης, είπε ότι δεν πάει καθόλου στα μπουζούκια.
"Στα κέντρα διασκέδασης δεν πάω διότι είναι πολύ ακριβα, ενώ και στις καφετέριες σπανίως βγαίνουμε αφού ένας freddo έχει φτάσει 5 ευρώ. Και ακόμα και όταν βγαίνουμε η παρέα μας είναι αρκετά μικρή αφού η πλειοψηφία δεν βγαίνει καθόλου έξω, λόγω οικονομικών δυσκολιών."

Και η παρέα της Αγγελικής όμως δεν βγαίνει όπως έβγαινε παλιά.
"Οι τιμές δεν έχουν πέσει καθόλου σε σχέση με περυσι, ήταν και είναι τσουχτερές. Αν και βγαίνουμε κάποιες φορές στα μπουζούκια, πάντα προσπαθούμε να μην ξοδεύουμε όσα ξοδεύαμε. Πολλοί από την παρέα μας δεν βγαίνουν πια, λόγω οικονομικών δυσκολιών."
Η Λουκία επισκέφθηκε πρόσφατα την Ιταλία και είναι κι εκείνη μια από τους πολλούς που διαπιστώνουν πόσο ακριβά πληρώνουν οι έλληνες τον καφε. Στην Ρώμη, λέει ο καφές ήταν κατά 1/3 πιο φθηνός σε σχέση με την Ελλάδα.
"Τη διαφορά της ακρίβειας τη νιώσαμε μόλις μπήκαμε στο καράβι, αφού ένας καφές ήταν από 4-5 ευρώ." Και συνεχίζει: "Στα κέντρα διασκέδασης δεν βγαίνουμε πια όπως παλιά. Ειδικά στη δική μου δουλειά που παραδίδω μαθήματα, ο κόσμος αργεί να πληρωσει, οποτε δεν μπορούμε να βγουμε. Τώρα πια βγαίνουμε 2-3 φορές το χρόνο και όταν βγαίνουμε, δεν πηγαίνουμε στα μεγάλα ονόματα της νυχτερινής πίστας που το μπουκάλι είναι από 100-150 ευρώ."

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: 
Βασίλης Σπανός
Μάξιμος Σουλολάρης
http://www.newsit.gr/