Διαφθορά και ΔΝΤ πάνε μαζί

http://s.enet.gr/resources/2010-10/20gr-3-thumb-medium.jpg
 
Νέα κατρακύλα της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη του χάρτη της διαφθοράς καταγράφει η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2010. Εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης που γνώρισε ο τόπος, ο δείκτης αντίληψης της διαφθοράς, όπως αποκαλείται ο δείκτης που εκτιμά τη διαφθορά τόσο της εγχώριας δημόσιας διοίκησης όσο και των πολιτικών, σημείωσε περαιτέρω πτώση και από το 3,8 πέρυσι έπεσε στο 3,5 φέτος, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην 78η θέση (από 71η πέρυσι), θέση που είναι η τελευταία ανάμεσα σε όλες της χώρες της Ε.Ε.!

Η χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας, βρίσκεται την τελευταία δεκαετία σε...
ελεύθερη πτώση όσον αφορά την αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς, καθώς από την 35η θέση το 2000, έπεσε το 2010 στην 78η θέση, παρά τις διακηρύξεις των κυβερνήσεων και του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. ότι η πάταξη της διαφθοράς είναι η πρώτη προτεραιότητά τους.
Χαρακτηριστικό είναι ότι εκτός της Ελλάδας, σημαντική επιδείνωση στον τομέα αυτό σημείωσαν και σχεδόν όλες οι χώρες που βίωσαν τα τελευταία χρόνια τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης ή τέθηκαν υπό την επίβλεψη του ΔΝΤ.

http://s.enet.gr/resources/2010-10/20gr-3-thumb-medium.jpg Στο πλαίσιο αυτό, σημαντική πτώση παρουσίασαν οι ΗΠΑ που από 7,5 πέρυσι, έριξαν τον δείκτη αντίληψης της διαφθοράς στο 7,1 φέτος (με διακύμανση από το 0 για τη χειρότερη βαθμολογία έως το 10 για την άριστη). Πολύ χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με το 2009 κατέγραψαν στον τομέα αυτόν και όλες οι χώρες στις οποίες επενέβη το ΔΝΤ (Ουγγαρία, Λετονία, Ρουμανία, Ελλάδα), αποδεικνύοντας στην πράξη ότι οικονομική κρίση, φτώχεια και διαφθορά βαδίζουν χέρι χέρι.
Μικρή πτώση στις επιδόσεις του δείκτη σημείωσαν επίσης η Τσεχία, η Ισλανδία και η Εσθονία. Μοναδική εξαίρεση η Πορτογαλία όπου παρατηρήθηκε μικρή βελτίωση του δείκτη ενώ σταθερές έμειναν η Ισπανία και η Ιρλανδία.
Για να βγει η Ελλάδα από την κρίση, επισήμανε ο κ. Μπακούρης, οι καλές προθέσεις της κυβέρνησης για εδραίωση της διαφάνειας πρέπει να γίνουν πράξη το συντομότερο δυνατόν. Η καταπολέμηση της διαφθοράς και η βελτίωση της χώρας στον δείκτη θα συμβάλει αποφασιστικά και στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για προσέλκυση επενδυτών, συμπλήρωσε.
Η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς θεωρεί απογοητευτικά τα αποτελέσματα της Ελλάδας ειδικά την τελευταία τριετία και κάλεσε την κυβέρνηση να επιταχύνει την απονομή της δικαιοσύνης και να εφαρμόσει τους νόμους.
Στην κατεύθυνση αυτή, επιλογές όπως η περαίωση και η εξαγγελία της πρόθεσης για νομιμοποίηση των αυθαίρετων-ημιυπαίθριων οδηγούν σε διαφορετική κατεύθυνση και στέλνουν λάθος μηνύματα, σύμφωνα με τον κ. Μπακούρη.
Το μόνο παρήγορο είναι ίσως το γεγονός ότι σχεδόν τα 3/4 σε σύνολο 178 χωρών που συμπεριλαμβάνονται στη βαθμολογία, βρίσκονται κάτω από τη βάση του 5, γεγονός που υπογραμμίζει το σοβαρό πρόβλημα της διαφθοράς που υπάρχει παγκοσμίως. Για τον λόγο αυτό η πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας, Huguette Labbele, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας σε μια εποχή όπου διακυβεύονται τα προς το ζην, να γίνουν πράξεις οι δεσμεύσεις των κυβερνήσεων για εμπέδωση της διαφάνειας και της λογοδοσίας. *

Ποιοι είναι οι βαθμολογητές μας

Εμπειρογνώμονες και επιχειρηματίες, κυρίως ξένοι, μέσα από τις εκθέσεις τεσσάρων οικονομικών οργανισμών και ινστιτούτων, είναι αυτοί που αξιολογούν τις επιδόσεις της Ελλάδας στη μάχη για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Οπως είπε ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάς Κ. Μπακούρης, το 60% των βαθμολογητών μας ζουν στο εξωτερικό αλλά έχουν οικονομικές σχέσεις με τη χώρα, ενώ το 40% ζουν στην Ελλάδα. Στην αξιολόγηση συμμετέχει με δυο εκθέσεις (για φέτος και πέρσι) το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και άλλοι φορείς, όπως το Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη και το Μάνατζμεντ (το μόνο που αύξησε σημαντικά τη βαθμολογία του για το 2010) και η Economist Intelligence Unit.
Τα στοιχεία της αξιολόγησης αποτυπώνουν, σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια, τόσο το επενδυτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο εξωτερικό για τη χώρα όσο και τα εμπόδια στην πραγματοποίηση σοβαρών επενδύσεων. Για το λόγο αυτό, ο κ. Μπακούρης βλέπει με καλό μάτι νομοθετικές πρωτοβουλίες όπως το fast track και άλλα μέτρα διαφάνειας στο δημόσιο βίο.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Μπακούρη, άλλες εγγενείς αδυναμίες που εμποδίζουν τη μεταρρύθμιση του ελληνικού πολιτικού συστήματος, όπως η διαφαινόμενη δυστοκία στην αναμόρφωση της νομοθεσίας για το πολιτικό χρήμα αλλά και οι καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης, επηρεάζουν αρνητικά τους βαθμολογητές μας, κυρίως ξένους επιχειρηματίες και εμπειρογνώμονες.
Στην αξιολόγηση των συνολικά 178 χωρών συμμετέχουν και άλλοι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί, που δεν βαθμολόγησαν όμως την Ελλάδα, όπως ο τομέας αξιολόγησης της πολιτικής και των θεσμών κάθε χώρας της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι τράπεζες Ανάπτυξης Ασίας και Αφρικής, καθώς και το Ιδρυμα Bertelsmann, τις μελέτες του οποίου επικαλείται συχνά και ο Ελληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.