Μέσα στο Νοέμβριο οι αποφάσεις για τη φορολογία


Εντός του Νοεμβρίου η κυβέρνηση αναμένεται να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις της για τη φορολογία που θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό του 2011.

Πρόκειται για αποφάσεις που αφορούν τις μετατάξεις προϊόντων από τον συντελεστή 11% σε υψηλότερο καθώς και τη φορολογία των ΙΧ αυτοκινήτων. Οι μετατάξεις προϊόντων από τον συντελεστή ΦΠΑ 11% στο 23% προβλέπονται στο μνημόνιο που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με την τρόικα προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή από...
1.1.2011 και να εισπραχθούν συνολικά σε ετήσια βάση 1 δις ευρώ.

    Στο πλαίσιο αυτό ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών μελετούν διάφορα σενάρια όπως η μετάταξη προϊόντων από τον συντελεστή 11% σε έναν ενδιάμεσο μικρότερο συντελεστή από το 23%. Οι αποφάσεις για το θέμα αυτό αναμένεται να "κλειδώσουν" μετά και από τις διαβουλεύσεις που θα γίνουν με την Τρόικα η οποία θα έλθει στην Ελλάδα εντός του Νοεμβρίου για τον προγραμματισμένο έλεγχο της πορείας της ελληνικής οικονομίας ενόψει και της έγκρισης της τρίτης δόσης του δανείου.

    Στα ΙΧ αυτοκίνητα η πρόταση που μελετάται στο υπουργείο Οικονομικών είναι η μείωση των τελών ταξινόμησης που θα φθάνει μέχρι και τα αυτοκίνητα μεσαίου κυβισμού. Με τον τρόπο αυτόν στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι θα δοθεί ανάσα στην αγορά αυτοκινήτου που μαστίζεται από την κρίση καθώς έχουν μειωθεί δραματικά οι πωλήσεις στον κλάδο.

    Παράλληλα η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την αναβολή τουλάχιστον για ένα εξάμηνο της αύξησης των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων.