Διαδικτυακή απάτη – Με ιό έκλεβαν από τραπεζικούς λογαριασμούς


Η συμμορία φέρεται επίσης ότι είχε στρατολογήσει 470 ανθρώπους για τη διακίνηση των κλεμμένων χρημάτων.
Η αστυνομία της...

Γερμανίας δήλωσε σήμερα ότι αποκάλυψε μία διαδικτυακή απάτη με έναν ιό ο οποίος έχει αλλοιώσει τις τραπεζικές συναλλαγές 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων από όλο τον κόσμο και κατάφερε να τους αποσπάσει 1,65 εκατομμύρια ευρώ.


Οι εμπλεκόμενοι στην απάτη φέρεται ότι κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο τον ιό Κατιούσα πέρυσι. Η συμμορία φέρεται επίσης ότι είχε στρατολογήσει 470 ανθρώπους για τη διακίνηση των κλεμμένων χρημάτων. Τώρα αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος.


Η αστυνομία είχε ξεκινήσει τις έρευνες στα σπίτια των υπόπτων τον Αύγουστο –ερευνήθηκαν τέσσερα σπίτια στη Γερμανία, πέντε στην Εσθονία και ένα στη Βρετανία–, όμως δεν το είχαν αποκαλύψει στον Τύπο καθώς προσπαθούσαν να εξαρθρώσουν όλη τη συμμορία.


Η γερμανική αστυνομία τώρα ζητεί την έκδοση τεσσάρων ανθρώπων από την Εσθονία.


Σύμφωνα με την αστυνομία της Στουτγάρδης το λογισμικό Κατιούσα κατάφερε να αλλοιώσει 260 συναλλαγές πελατών τραπεζών ώστε να μεταφέρονται περισσότερα χρήματα τα οποία έπαιρνε η συμμορία.


Το λογισμικό εγκαθίστατο σε υπολογιστές είτε μέσω αρχείων που ήταν προσβεβλημένα με τον ιό, είτε όταν οι χρήστες των υπολογιστών άνοιγαν ιστοσελίδες οι οποίες ανήκαν στα μέλη της συμμορίας.


Ο ιός Κατιούσα άλλαζε τόσο συχνά ώστε συχνά τα αντιβιοτικά λογισμικά δεν μπορούσαν να τον αναγνωρίσουν.


newsit