ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ. Διεκδικεί την ψήφο του Πειραιώτη με στόχο να κάνει τον Πειραιά, πόλη Πολιτισμού .


Αποκλειστική συνέντευξη με τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο του Δήμου Πειραιά Μιχάλη Μανιάτη με τον συνδυασμό "Πειραιάς - Πόλη Θρύλος" του Πέτρου Μαντούβαλου. θα έχουν την δυνατότητα να διαβάσουν οι αναγνώστες της ΠΡΩΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ.

Πριν όμως αρχίσουμε την συνέντευξή μας ...
 ας θυμηθούμε ποιός είναι ο Μιχάλης Μανιάτης

 (Στο τέλος της συνέντευξης μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο με σκηνές που κινηματογράφησε ο ίδιος κατά την παραμονή του στο Αφγανιστάν) 


Ο Μιχάλης Μανιάτης γεννήθηκε στην Καστέλα στον Πειραιά το 1952. Σπούδασε ψυχολογία και μουσική, αλλά τον κέρδισαν ο κόσμος του θεάματος, τα ΜΜΕ και η πολιτική.


Συμμετείχε σε διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις. Υπήρξε στέλεχος του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΤ την εποχή που το διηύθυνε ο Μάνος Χατζιδάκις. Μετέφρασε τότε θεατρικά έργα για το ραδιόφωνο, συμμετείχε στη "Λιλιπούπολη" και ήταν παραγωγός-κειμενογράφος ραδιοφωνικών εκπομπών, με το ψευδώνυμο Μιχαήλ Παλαιολόγος.


Πρωταγωνίστησε στις ταινίες "Άγγελος" και "Ρεμπέτικο", που σημείωσαν διεθνή επιτυχία. Παρόλα αυτά, εκείνος προτίμησε τη μοναχική πορεία προς την αυτογνωσία. Αισθάνεται βαθιά Έλληνας αλλά ταυτόχρονα και πολίτης του κόσμου.

http://www.ebooks.gr/assets/products/images/b/136765.jpg
Η συγγραφή, μαζί με τα ταξίδια, υπήρξαν ανέκαθεν οι μεγάλες του αγάπες. Έχει γράψει ποιήματα, άρθρα και σενάρια. "Η σιωπή της άμμου" είναι το πρώτο του βιωματικό μυθιστόρημα, το αποτέλεσμα της διετούς παραμονής του στο μεταπολεμικό Αφγανιστάν.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 

Πολλά και σημαντικά τα σχέδια τα οράματα και οι παρεμβάσεις που θα γίνουν αν εκλεγεί ο συνδυασμός του Πέτρου Μαντούβαλου τονίζει με έμφαση ο Κος Μιχάλης Μανιάτης.
Προτεραιότητά μας να αξιοποιήσουμε επιδοτήσεις στον χώρο του πολιτισμού από την Ευρωπαϊκή ένωση καθώς και να προσελκύσουμε χορηγούς για νέες καινοτόμες ιδέες όπως :
- Ετήσιο φεστιβάλ θεάτρου, μουσικής, κινηματογράφου.
- Μπιενάλε νέων καλλιτεχνών
- Κέντρο Πολιτιστικής Έκφρασης για Νέους  και πολλά άλλα που θα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ


1.
Κύριε Μανιάτη να ξεκινήσουμε την συνέντευξή μας με μια κάπως μεγάλη ερώτηση η οποία έχει να κάνει με τα πολιτιστικά μιας και προέρχεστε από τον χώρο του πολιτισμού.
 Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στη χώρα μας συστηματική και διευρυνόμενη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στον τομέα του πολιτισμού από την κεντρική στην περιφερειακή διοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Η τάση αυτή συνάδει με το πνεύμα της πολιτιστικής δημοκρατίας όπως αυτή ορίστηκε το 1972 στο Ελσίνκι, στα πλαίσια της διακυβερνητικής διάσκεψης για την πολιτιστική πολιτική στην Ευρώπη.
Στο πνεύμα αυτό και βάσει του νέου κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, ανατίθεται στους ΟΤΑ η διοργάνωση φεστιβάλ και εκδηλώσεων, η ίδρυση πολιτιστικών και πνευματικών κέντρων, η προστασία μουσείων και μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, Αν εκλεγείτε, ποιο είναι το όραμα σας;

Είναι εύκολο για έναν άνθρωπο που ασχολείται με την τέχνη να έχει οράματα. Προσωπικά σαν καλλιτέχνης πάντα προτιμούσα να σκέφτομαι πράγματα  που να μπορούν να γίνουν πραγματικότητα ώστε το «όραμα» να μην παραμένει μια όμορφη λέξη στη φαντασία μας. Γι΄αυτό τον λόγο αντί για οράματα προτιμώ να αναφερθώ σε συγκεκριμένες δράσεις που είναι εφικτές να πραγματοποιηθούν για να μπορέσει ο Πειραιάς να γίνει πάλι ένα κέντρο καινοτομικών πολιτιστικών δράσεων, χωρίς την σπατάλη δημόσιου χρήματος αλλά με τρόπο που ο δήμος να έχει και έσοδα από χορηγίες και από επιδοτήσεις Ευρωπαϊκών προγραμμάτων που ουδέποτε ο Δήμος Πειραιάς αξιοποίησε!

2. Ποιες προτεραιότητες θέτετε;
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι η αξιοποίηση χώρων, που παραμένουν αχρησιμοποίητοι και να δοθούν στα χέρια νέων ανθρώπων που κάνουν τεράστιες προσπάθειες να υπάρξουν σε μία πόλη που στην κυριολεξία είναι αφιλόξενη για νέους καλλιτέχνες.
Αναφέρομαι πάνω από όλα στο θεατρικό εργαστήριο και την θεατρική μας ομάδα που ενώ έχει κερδίσει πάμπολλα βραβεία σε εθνικά φεστιβάλ, και προσκλήσεις από διεθνείς φορείς, ακόμα δεν έχει μια μόνιμη στέγη ούτε τις απαραίτητες υποδομές, ώστε να μπορεί όχι μόνο να συνεχίσει το πολιτιστικό έργο που παράγει αλλά να καταφέρει να γίνει και αυτοσυντηρούμενος φορέας.

Ένα Κέντρο Πολιτιστικής Έκφρασης για Νέους κρίνεται απαραίτητο  για να μπορεί η νεολαία της πόλης μας να βρίσκει στέγη και τα απαραίτητα μέσα έκφρασης.
Μια  Μπιενάλε νέων καλλιτεχνών από τον χώρο των πολυμέσων και νέων τεχνοτροπιών θα ήταν μία δράση που θα τραβούσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον και θα μετέτρεπαν τον Πειραιά σε πόλο έλξης επισκεπτών από όλο τον κόσμο.

Έχουμε ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για να γίνεται σε ετήσια βάση το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Παιδικών Ταινιών στο Δημοτικό θέατρο του Πειραιά. Για μία ολόκληρη εβδομάδα δεκάδες σχολεία  και χιλιάδες παιδιά με τους γονείς θα επισκέπτονται την πόλη μας για το σύνολο των παράλληλων δράσεων του φεστιβάλ.
Το Βεάκειο δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι απλά ένας χώρος «φιλοξενίας» περιοδευόντων θιάσων με παραστάσεις που έχουν ξεθυμάνει. Πρέπει να αποτελεί  τόπο από όπου θα γίνονται ενάρξεις παραστάσεων και μουσικών παραγωγών ώστε να αποφέρουν χρήματα και όχι απλά να γεμίζει με προσκλήσεις σε «φίλους».
Η ίδρυση ετήσιου Φεστιβάλ που να φιλοξενεί τις παραστάσεις όλων των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ είναι μια ιδέα που θα προσπαθήσουμε να την υλοποιήσουμε σύντομα μιας και στον Πειραιά καθώς και στο λεκανοπέδιο Αττικής ζούν πολλοί συνάνθρωποι μας από την επαρχεία που με χαρά θα υποδεχτούν το "δικό τους" θίασο στο Βεάκειο η στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά .


Επίσης η ίδρυση ενός καινοτόμου  Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικού Αυτοσχεδιασμού θα ήταν αρκετό για να τραβήξει το ενδιαφέρον κοινού από όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό.

Το Δημοτικό Θέατρο  μπορεί να αξιοποιηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε σαν φορέας παραγωγής θεατρικών παραστάσεων και άλλων καλλιτεχνικών δράσεων να μπορέσει να έχει την δική του πολιτιστική φωνή ώστε να κινήσει το ενδιαφέρον προσέλευσης κοινού πέρα από τα όρια της πόλης του Πειραιά.
Αυτές είναι λίγες από τις προτεραιότητές μας με βασικό άξονα πάντα την αξιοποίηση τόσο των χώρων αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού της πόλης και με γνώμονα πάντα ότι ο πολιτισμός πρέπει να είναι και πηγή εσόδων για ένα δήμο. 

Η υποβολή προτάσεων σε Προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι επίσης βασική προτεραιότητά μας και έχουμε την τεχνογνωσία για να είμαστε ανταγωνιστικοί με έτοιμες προτάσεις που έχουν όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για σίγουρη και άμεση χρηματοδότηση.

Στα άμεσα σχέδια μας είναι η θέσπιση Ετήσιου Φεστιβάλ Θεάτρου, μουσικής και ζωγραφικής που σαν στόχο θα έχει να δώσει κίνητρα να ασχοληθεί ο νέος κόσμος με τον πολιτισμό καθώς και να αναδείξουμε νέα ταλέντα στο χώρο της μουσικής, του θεάτρου και της ζωγραφικής.

3. εσείς προσωπικά είστε ικανοποιημένος με την κατάσταση του Πειραιά στον πολιτιστικό τομέα

Δεν νομίζω να υπάρχει έστω και ένας Πειραιώτης που να είναι ευχαριστημένος με την κατάσταση του  Πειραιά στον πολιτιστικό τομέα. Σε μια πόλη που η καθαριότητα είναι ανύπαρκτη και ανθεί το παραεμπόριο πολιτιστικών προϊόντων είναι ντροπή να μιλάμε για πολιτισμό μόνο και μόνο επειδή συχνά-πυκνά έχουμε «πανηγυράκια» που τα ονομάζουν κάποιοι πολιτιστικά γεγονότα. Όταν μπορούμε από παλιές φωτογραφίες και μόνο, να έχουμε μια εικόνα του πολιτιστικού γίγνεσθαι  του Πειραιά στο παρελθόν είναι τραγικό σε τι σημείο υποβάθμισης έχουν καταντήσει αυτή την πόλη ακόμα και στον τομέα του «πολιτισμού της καθημερινότητας».

4. Πολιτιστική Ακτή Πειραιά, ονομάζεται το αναπτυξιακό σχέδιο του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου και του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, το οποίο προβλέπει Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, Εθνικό Ναυτικό Μουσείο,  Μουσείο Μετανάστευσης. Θα δημιουργηθεί ένας νέος πυρήνας πολιτισ?ού για την υποδοχή των χιλιάδων τουριστών που φτάνουν στο λιμάνι. Ο Δήμος όμως απέχει από αυτές τις δραστηριότητες και δεν συμμετέχει πουθενά! Θα προσπαθήσετε να αλλάξετε την δομή και να έχει λόγο και παρουσία ο Δήμος Πειραιά,  η, πάλι θα είναι έρμαιο των κεντρικών κυβερνήσεων;


Ο κύριος Υπουργός Πολιτισμού είναι απλά ένας «οραματιστής» και δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα. Τα τρία αυτά έργα που έχει εξαγγείλει είναι όνειρα θερινής νυκτός και σίγουρα είναι ακατανόμαστο να μην έχει λόγο η ίδια η πόλη για το τι θα μπορούσε να γίνει στο λιμάνι.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η πόλη χρειάζεται ένα νέο Αρχαιολογικό Μουσείο το οποίο όμως να μην έχει απλά μια συλλογή από σκόρπια αρχαιολογικά εκθέματα, αλλά να παρουσιάζεται στο σύνολό της η ιστορία της πόλης  και να υπογραμμίζεται η ιστορική της σημασία μέσα από όλο το ιστορικό της παρελθόν. Όσο για το Εθνικό Ναυτικό Μουσείο και το Μουσείο μετανάστευσης, θα μπορούσαν άνετα να είναι τμήματα ενός ενιαίου μουσείου. Με αυτό τον τρόπο και μεγαλύτερη οικονομία θα γινόταν, και θεματικά ένα τέτοιο μουσείο θα ήταν θεματικά ακόμη πολύ πιο ελκυστικό τόσο για τον Έλληνα επισκέπτη όσο και για τον αλλοδαπό επισκέπτη.

5. Ως προς τα οικονομικά του Δήμου, τι γίνεται;

Τα οικονομικά του Δήμου είναι ένα χάος. Έχω εμπιστοσύνη όμως στα στελέχη του συνδυασμού μας και στον ίδιο τον επικεφαλής μας ότι θα γίνει ο,τι καλύτερο είναι δυνατόν για να ορθοποδήσει η πόλη μας και σε αυτό τον τομέα. Το γεγονός ότι ο υποψήφιος Δήμαρχος Πέτρος Μαντούβαλος ανακοίνωσε ότι θα μειωθούν κατά 50 % οι αμοιβές των  στελεχών της εκλεγμένης Δημοτικής Αρχής είναι πιστεύω αρκετό για να καταλάβει ο κόσμος ότι μια σωστή διαχείριση, μόνο καλά αποτελέσματα μπορεί να φέρει. Δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε σπατάλες  και ατασθαλίες του παρελθόντος για τις οποίες οι περισσότεροι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά. Το σίγουρο όμως είναι ότι αν δεν επαναληφθούν αυτά τα εγκλήματα και αν αξιοποιηθούν οι αληθινοί πόροι της πόλης χωρίς κυβερνητικές σκοπιμότητες ο Πειραιάς σύντομα θα ξαναγίνει μια πόλη ανάπτυξης και ευημερίας.

6. Μεγάλο πρόβλημα έχει ο Πειραιάς με την καθαριότητα τα τελευταία χρόνια. Τι θα κάνετε αν εκλεγείτε; (εννοούμε ο συνδυασμός σας)

Πολιτισμός χωρίς καθαριότητα δεν εννοείται. Για να μην αναφερθώ ότι η καθαριότητα είναι βασικό ανθρώπινο αγαθό για τον πολίτη μιας πόλης. Ο Π. Μαντούβαλος έχει δημόσια ανακοινώσει ότι θα αναλάβει ο ίδιος την αντιδημαρχία καθαριότητας αποδεικνύοντας πόσο μεγάλη έμφαση δίνει σε αυτό τον πρωταρχικό τομέα για την πόλη μας.

7. Η εγκληματικότητα και η παραβατικότητα έχει αυξηθεί ανησυχητικά. Έρευνα της Pulse, που παρουσιάσθηκε στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς στις 29 Ιουνίου 2009, δείχνει ότι πάνω από το 50% των Πειραιωτών νοιώθουν ανασφαλείς, ενώ το 40% δηλώνει αντίθεση στην παρουσία τόσων πολλών μεταναστών στον Πειραιά. Θα αυξηθούν οι περιπολίες; η Δημοτική αστυνομία θα έχει πιο ενεργητικό ρόλο;


Η αύξηση της εγκληματικότητας είναι ένα εθνικό πρόβλημα και σίγουρα μπορεί να αντιμετωπιστεί σε τοπικό επίπεδο με έντονη πίεση και παρέμβαση στη κεντρική εξουσία. Είναι στο χέρι της Δημοτικής Αρχής να κάνει καλή εκτίμηση της κατάστασης που επικρατεί και προτείνει έτοιμες λύσεις που να εφαρμόσει σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία. Όσον αφορά τους μετανάστες, είναι ένα θέμα που είναι πολύ σύνθετο. Σίγουρα οι οικονομικοί μετανάστες είναι πια αναπόσπαστο στοιχείο για την οικονομική ανάπτυξη με τα σημερινά της δεδομένα. Η λαθρομετανάστευση όμως και η ανεξέλικτη εκμετάλλευση  ανθρώπων είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Μπορούν να δημιουργηθούν ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο αυτό το φαινόμενο, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε συνεργασία με όλους τους πολίτες.

8. Με ποια μέτρα (κίνητρα, θεσμούς υποστήριξης κλπ) προτίθεται η δική σας δημοτική διοίκηση, αν εκλεγεί να ενισχύσει την αγορά του Πειραιά;


Ήδη έχουμε ανακοινώσει ότι νέοι επιχειρηματίες δεν θα πληρώνουν δημοτικά τέλη για 5 χρόνια. Μια συνολική αναβάθμιση της πόλης σίγουρα θα βοηθήσει και την τόνωση της αγοράς. Η αγορά του Πειραιά δεν έχει πέσει απλά και μόνο θύμα μίας γενικότερης οικονομικής κρίσης αλλά η έλλειψη βασικών υποδομών απομάκρυνε τον κόσμο από την ίδια του την πόλη. Το παραεμπόριο ανθεί με αποτέλεσμα νοικοκυραίοι καταστηματάρχες να εγκαταλείπουν όχι μόνο τις επιχειρήσεις τους, αλλά και την ίδια τους την πόλη.


9.
Ποια πιστεύεται θα είναι η έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης;

Πιστεύω ότι οι Πειραιώτες έχουν πια καταλάβει ότι για δεκαετίες τώρα έχουν πέσει θύματα κομματικών και κυβερνητικών σκοπιμοτήτων  και έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να ψηφίσουν άτομα που θέλουν και μπορούν να είναι φιλικοί προς την πόλη και όχι να ονειρεύονται την εξουσία από προσωπική φιλοδοξία η για να υπηρετήσουν κάποια κεντρική κομματική διοίκηση. Πιστεύω ότι ο δικός μας συνδυασμός ικανοποιεί στο έπακρο αυτά τα κριτήρια και θα είμαστε η τελική προτίμηση της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων του Πειραιά. Είμαστε ήδη έτοιμοι να πέσουμε με τα μούτρα στη δουλειά και οι «περγαμηνές» όλων των υποψηφίων του συνδυασμού (οι περισσότεροι είναι νέα άτομα), αποδεικνύουν ότι όχι μόνο θέλουμε αλλά και μπορούμε να μετατρέψουμε την πόλη μας σε μια πόλη βιώσιμη και πάνω από όλα,  φιλική  για τους κατοίκους της.

10. Πριν κλείσουμε, μια προσωπική ερώτηση. Το 2004, παρά το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές και θα μπορούσατε να αξιοποιηθείτε μια και υπήρξατε για χρόνια στέλεχος και πολιτευτής της, αποχωρήσατε από το κόμμα και από την πολιτική χωρίς να εξηγήσετε τους λόγους.  Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο αποχωρήσατε  και βασικά τι σας κάνει και τολμάτε μια επιστροφή στα κοινά.

 Αμέσως μετά την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας το 2004 προέβλεψα ότι όνειρα δεκαετιών θα έσβηναν διότι έγκαιρα είδα ότι το πρωθυπουργικό περιβάλλον  λειτουργούσε με πολύ ανορθόδοξο τρόπο. Τα γεγονότα που ακολούθησαν με δικαίωσαν και δεν χρειάζεται να αναφερθούμε σε λεπτομέρειες. Ο μόνος λόγος που αποφάσισα να επανέλθω στα κοινά, είναι διότι θέλησα να υποστηρίξω  την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Πέτρου Μαντούβαλου. Μια υποψηφιότητα που δεν προσφέρει απλά και μόνο μια αίσθηση ελπίδας για το αύριο, αλλά, την σιγουριά ότι ο  Πειραιάς θα γίνει η πόλη που μας αξίζει. Είναι ο μόνος πολιτικός που  έχει αποδείξει ότι είναι γενναίος, ντόμπρος, και ξέρει να δίνει μάχες και να τις κερδίζει.  Χρειαζόμαστε ένα Δήμαρχο που πάνω από όλα να είναι αληθινός φίλος για όλους τους πολίτες του Πειραιά. Ο Πέτρος Μαντούβαλος είναι πρώτα πολίτης αυτής της πόλης και μετά πολιτικός. Μόνο ένα άτομο με αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να αναστήσει αυτή την πόλη. Και όλοι θα είμαστε δίπλα του για πάντα.
Σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στον συνδυασμό σας αλλά και σε σας προσωπικά.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ