Πέθανε ο Τόνι Κέρτις - Ο «τραβεστί» που έριξε τη Μέριλιν

 
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhp-oy9vXXD4JUpbJt87NpmZh1rMr8R_-nXtIHrGfxTnlqfcCtAR9sXzUD2JjNJj4zong0RqiEFIjuh81eGpPVwzUUVeQ-zvxKDVAoEwfvl2Xl-8wJi4bcHDqOACYCsUTLhGC42jGoZBrM/s400/Tony_Curtis_320x240.jpgΣε ηλικία 85 ετών πέθανε ο αμερικανός ηθοποιός (και γυναικάς) Τόνι Κέρτις

Στα τέλη της δεκαετίας του ΄50, μαζί με τον Τζακ Λέμον, ο Τόνι Κέρτις, ο οποίος πέθανε χθες σε ηλικία 85 ετών στη Νεβάδα των ΗΠΑ, έπλασε ένα από τα πλέον αξιομνημόνευτα ντουέτα της αμερικανικής κινηματογραφικής κωμωδίας στο «Μερικοί το προτιμούν καυτό» του Μπίλι Γουάιλντερ. Ντυμένοι γυναίκες, ο Κέρτις και ο Λέμον ...
πολιορκούσαν τη Μέριλιν Μονρόε χαρίζοντας γέλιο και σεξαπίλ. Λέγεται μάλιστα ότι η Μονρόε και ο Κέρτις υπήρξαν στην πραγματικότητα ζευγάρι. Αλλωστε η αδυναμία του για τις γυναίκες υπήρξε παροιμιώδης. Ο Κέρτις παντρεύτηκε έξι φορές. Η πρώτη ήταν με τη συνάδελφό του Τζάνετ Λι, με την οποία απέκτησαν την Τζέιμι Λι Κέρτις, επίσης ηθοποιό. Τελευταία σύζυγός του ήταν η κατά 45 χρόνια νεότερή του Τζιλ Βάντερμπεργκ.

Γιος ούγγρων μεταναστών, ο Κέρτις, του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Μπέρναρντ Σβαρτς, γεννήθηκε στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης τον Ιούνιο του 1925. Μπήκε στον χώρο της σόουμπιζ το 1949, αφού πρώτα εγκατέλειψε το σχολείο για να καταταγεί στο Πολεμικό Ναυτικό. Επαιξε σε περισσότερες από 150 ταινίες και υπήρξε δραστήριος ως τις τελευταίες ημέρες του. Από πολύ νωρίς δοκιμάστηκε σε όλα τα είδη του κινηματογράφου παίζοντας σε βιογραφίες όπως ο «Χουντίνι», έπη («Σπάρτακος», «Οι Βίκινγκς») και κοινωνικά δράματα, με κορυφαία στιγμή του στην αντιρατσιστική περιπέτεια «Οταν σπάσαμε τις αλυσίδες» (1958) του Ρίτσαρντ Μπρουκς που τον οδήγησε για πρώτη και τελευταία φορά στις υποψηφιότητες των Οσκαρ (Α΄ ρόλου). Σε αυτήν την ταινία ο Κέρτις υποδύεται έναν ρατσιστή κατά δικο ο οποίος δραπετεύει από τις φυλακές αλυσοδεμένος με τον συγκρατούμενό του ( Σίντνεϊ Πουατιέ ). Ηταν θαυμάσιος και στο νουάρ του Αλεξάντερ Μακέντρικ «Σκοτεινοί δολοφόνοι», όπου υποδύθηκε τον πληροφοριοδότη ενός πανίσχυρου αρθρογράφου ( Μπαρτ Λάνκαστερ ).

Αργότερα η καριέρα του Κέρτις συνεχίστηκε με ακόμη πιο σκοτεινούς κινηματογραφικούς ρόλους («Ο στραγγαλιστής της Βοστώνης»), αλλά και με τηλεόραση, σημειώνοντας επιτυχία σε σειρές όπως «Οι αντίζηλοι» με τον Ρότζερ Μουρ και «Λας Βέγκας». Αργότερα ο Κέρτις ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, επίσης με επιτυχία, αν κρίνει κανείς από τις εισπράξεις ενός εκατομμυρίου δολαρίων που απέφεραν τα έργα που εξέθεσε το 1989 στο Λος Αντζελες.