Δείτε το Βίντεο - Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης Γιάννης Δαλιανίδης

Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από τη ζωή σκηνοθέτης Γιάννης Δαλιανίδης (video).

Πέθανε το Σάββατο 16 Οκτωβρίου σε ηλικία 87 ετών ο Γιάννης Δαλιανίδης, σκηνοθέτης και σεναριογράφος δεκάδων Ελληνικών ταινιών και δημιουργός τηλεοπτικών σειρών. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες νοσηλευόταν στην εντατική του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» σε σοβαρή κατάσταση, έχοντας στο πλευρό του τους δικούς του ανθρώπους. Ας θυμηθούμε την εντυπωσιακή του καριέρα και ας δούμε τον ίδιο να μιλά για τη μεγαλύτερή του επιτυχία στην τηλεόραση…

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη στις 31 Δεκεμβρίου του 1923, μεγάλωσε από θετούς γονείς. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Θεσσαλονίκης. Μετά την αποφοίτησή του πήγε στη Βιέννη, όπου σπούδασε χορό στη Σχολή Μούσλιγκερ. Ξεκίνησε την καριέρα του ως χορευτής και χορογράφος χρησιμοποιώντας το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο «Γιάννης Νταλ». Από το 1958 άρχισε να γράφει σενάρια για κινηματογραφικές ταινίες. Το πρώτο του σενάριο ήταν για την ταινία «Το Τρελοκόριτσο». Τη σκηνοθετική του καριέρα την ξεκίνησε το 1959 με την ταινία «η Μουσίτσα» και ακολούθησε την ίδια χρονιά η ταινία «Λαός και Κολωνάκι». Το 1961 ξεκίνησε η συνεργασία του με την Φίνος Φιλμς με την ταινία «Ο Κατήφορος», σημειώνοντας τρομακτική επιτυχία. Έκτοτε δούλεψε κατ' αποκλειστικότητα στη Φίνος Φιλμ μέχρι το 1977, που γυρίστηκε η τελευταία ταινία της εταιρίας «Ο κυρ Γιώργης εκπαιδεύεται».
Το 1962 εισήγαγε ένα νέο κινηματογραφικό είδος για τα δεδομένα του εγχώριου σινεμά, το ελληνικό μιούζικαλ, με την ταινία «Μερικοί το προτιμούν κρύο», η οποία έσπασε τα ταμεία. Η ίδια επιτυχία συνόδευσε τα επόμενα μιούζικαλ (όλα με μουσική του Μίμη Πλέσσα), αναδεικνύοντας τον σκηνοθέτη σε μάστορα του είδους. Ειδικεύτηκε επίσης στα κοινωνικά δράματα με πρωταγωνίστρια τη Ζωή Λάσκαρη, όπου επίσης γνώρισε επιτυχία. Το 1970 έκανε το ντεμπούτο του στο θέατρο («Μαριχουάνα στοπ»), το οποίο μετέφερε και στο σινεμά. Συνολικά σκηνοθέτησε περισσότερες από 60 ταινίες, στις περισσότερες από τις οποίες είχε γράψει το σενάριο ο ίδιος.



Από τη δεκαετία του 1970 –με την παρακμή του εμπορικού κινηματογράφου - εργάστηκε στην τηλεόραση δημιουργώντας αρκετές τηλεοπτικές σειρές. Ξεκίνησε το 1974 γράφοντας και σκηνοθετώντας το θρυλικό «Λούνα Πάρκ», που παιζόταν με επιτυχία επί σειρά ετών. Άλλες επιτυχημένες σειρές στην ΕΡΤ των 80’s, ήταν τα «Λιονταράκια του κυρ Ηλία» και η «Οδός Ανθέων».
Την ίδια περίοδο διατήρησε την επαφή του με το σινεμά, με ένα φρέσκο είδος τις νεανικές κοινωνικές του ταινίες, αρχής γενομένης το 1981 με την ταινία «Τα τσακάλια». Δεν απέφυγε τον πειρασμό των βιντεοταινιών, ενώ προσαρμόστηκε γρήγορα στις νέες συνθήκες της ιδιωτικής τηλεόρασης με εξαιρετικά πετυχημένες τηλεοπτικές του σειρές («Το Ρετιρέ», «Μικρομεσαίοι», «Τρίτο Στεφάνι» κ.α.).
Η πολιτική κηδεία του Γιάννη Δαλιανίδη, κατόπιν επιθυμίας του ιδίου, θα γίνει τη Δευτέρα στις 3 το μεσημέρι, από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.