Nasa προς Κρήτη: ανησυχητική άνοδος της στάθμης της θάλασσας!

Aνησυχητικά μηνύματα για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, έστειλε διακεκριμένος επιστήμονας της NASA που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στα Χανιά προσκεκλημένος του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Όπως είπε ο κύριος Fu, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ...
μια άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά 3 χιλιοστά το έτος, μέγεθος τριπλάσιο από αυτό που είχε παρατηρηθεί παλαιότερα.

Ο κ. Fu ξεκίνησε μια σειρά διαλέξεων με θέμα: την «Αλλαγή του Κλίματος της Γης», την «Ωκεανογραφία» και τη«Δορυφορική Αλτιμετρία» και όπως χαρακτηριστικά είπε,«δυστυχώς για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα, πέρα από την μέτρηση της και την απομάκρυνση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων από τις ακτές".

Ο κ. Fu ανέπτυξε τη δράση του εργαστηρίου της NASA πάνω στο θέμα των κλιματικών αλλαγών και την άνοδο της στάθμης και τόνισε τη συνεργασία που έχει με το Πολυτεχνείο Κρήτης το οποίο μέσω του σταθμού μέτρησης που διατηρεί στην ακριτική Γαύδο δίνει σημαντικά στοιχεία πάνω στην κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο. Παρόμοιοι σταθμοί λειτουργούν σε 2 ακόμα περιοχές του κόσμου, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και την Κορσική.

O καθηγητής υπογράμμισε πως ''η μεγαλύτερη ανακάλυψη μας ήταν ότι παρατηρούμε μια ανοδική αύξηση της στάθμης της θάλασσας της τάξης των 3 χιλιοστών το έτος. Είναι ένα μέγεθος που ενώ ακούγεται μικρό δεν είναι, γιατί πριν από 10.000 χρόνια που είχαμε τις μεγάλες κλιματικές αλλαγές η τάξη μεγέθους ήταν το 1 χιλιοστό. Επομένως μιλάμε για μια επιταχυνόμενη αύξηση. Η αύξηση της στάθμης της θάλασσας θα διαβρώσει τις ακτές επομένως κάποιες ανθρώπινες δραστηριότητας θα καταστραφούν. Σε μερικά χρόνια ίσως κάποια μέτρα της ακτογραμμής θα αρχίσουν να καταλαμβάνονται από την θάλασσα, ενώ επίσης οι ακτές θα είναι πιο ευάλωτες σε καταιγίδες και έντονα καιρικά φαινόμενα όπως οι ισχυροί άνεμοι και οι κυματισμοί. Δεν μπορούμε να το αποφύγουμε'' υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Πηγή www.newsit.gr