Στην Τεχεράνη επέστρεψε ο κύλινδρος του Κύρου

Στο Ιράν επέστρεψε το Βρετανικό Μουσείο τον κύλινδρο του Κύρου, ο οποίος θα εκτεθεί για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια στην χώρα όπου φιλοτεχνήθηκε.

Ο πήλινος κύλινδρος συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία του Βρετανικού Μουσείου με επικεφαλής τον έφορο των συλλογών της Μέσης Ανατολής έφτασε...

... στο Εθνικό Μουσείο του Ιράν, όπου θα παραμείνει για τέσσερις μήνες.

"Η περίοδος των τεσσάρων μηνών είναι μία σπουδαία ευκαιρία για όλους τους Ιρανούς που ενδιαφέρονται να δουν τον κύλινδρο", δήλωσε ο επικεφαλής του Εθνικού Μουσείου του Ιράν Αζαντέχ Αρντακάνι, μιλώντας στο πρακτορείο Irna.

Η έκθεση του κυλίνδρου μαζί με άλλα δύο κομμάτια από πινακίδια σφηνοειδούς γραφής της ίδιας εποχής θα ανοίξει την Κυριακή.


Πολλοί ιστορικοί θεωρούν ότι το έκθεμα ανήκει στο Ιράν, αλλά μεταφέρθηκε στη Βρετανία με εντελώς αποικιοκρατικές αντιλήψεις (Ποιος κακοήθης τα λέει αυτά; !)

Πρόκειται για έναν πέτρινο κύλινδρο μήκους 23 εκατοστών και διαμέτρου 11, που ανακαλύφθηκε το 1878 στην περιοχή της Βαβυλώνας. Στην ουσία, είναι η αρχαιότερη διακήρυξη ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο την οποία έκανε ο Πέρσης βασιλιάς Κύρος το 539 π.Χ. αφού κατέλαβε τη Βαβυλώνα και ελευθέρωσε τους Εβραίους φυλακισμένους.