Η Ευρώπη διαδηλώνει κατά της λιτότητας


Δεκάδες χιλιάδες Ευρωπαίοι κατέκλυσαν τους δρόμους των Βρυξελλών, διαδηλώνοντας εναντίον των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις τους, ως «απάντηση» στην κρίση του δημοσιονομικού χρέους.

Την ώρα που η Κομισιόν εισηγείται κυρώσεις για τις δημοσιονομικά «απείθαρχες» χώρες, περίπου 100 χιλιάδες Ευρωπαίοι πολίτες ...
-σύμφωνα με τους διοργανωτές- διαμαρτύρονται στους δρόμους της πρωτεύουσας του Βελγίου.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων (ETUC), η οποία διοργάνωσε την πανευρωπαϊκή διαμαρτυρία, κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη διαδήλωση που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα αναφέρει ότι «οι εργαζόμενοι είναι στους δρόμους στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους Ευρωπαίους ηγέτες: υπάρχει ακόμα καιρός να αλλάξετε κατεύθυνση, να μην επιλέξετε τη λιτότητα».
«Ιστορική» χαρακτηρίζεται η γενική απεργία και η μαζική διαδήλωση που διοργανώθηκε στη Μαδρίτη. Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν, επίσης, στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, τη Λετονία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη, ενώ η Σλοβενία διέρχεται την τρίτη ημέρα απεργίας στο δημόσιο τομέα.

Τα συνδικάτα καλούν τους Ευρωπαίους ηγέτες να μην βιαστούν να μειώσουν τα ελλείμματα με μέτρα λιτότητας και ζητούν να διοχετευτούν οι δημόσιες δαπάνες σε επενδύσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο Γενικός Γραμματέας της ETUC, Τζον Μονκς επισημαίνει ότι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία και την ανασφάλιστη εργασία είναι οι νέοι, οι οποίοι σήμερα θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής διαμαρτυρίας στις Βρυξέλλες.

ΠΗΓΗ :