Ο ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΜΙΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ

Μια σειρά από σχέδια σε σινική μελάνι και ακουαρέλα κάτω από τον εύγλωττο τίτλο ...
... *«Σχέδια ψυχικού ενδιαφέροντος» *παρουσιάζει ο *Παύλος Σάμιος* στην έκθεση του στο *Λαογραφικό Μουσείο της Αίγινας* που εγκαινιάζεται στις *13 Αυγούστου.* 

Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης έδωσε αυτόν τον τίτλο στην έκθεση του, καθώς προσδίδει, όπως σημειώνει μια διάσταση εσωτερική. Στην δύσκολη εποχή που διανύουμε, έχουμε ανάγκη να επιστρέψουμε στις βάσεις. Και το σχέδιο είναι η ακλόνητη βάση της ζωγραφικής.

Στη σειρά των 30 σχεδίων του, ο Παύλος Σάμιος δίνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα ζευγάρι γυναικών. Είναι οι φίλες που μοιράζονται σκέψεις, αισθήματα, απογοητεύσεις, όνειρα. 


Ο ζωγράφος προτίμησε το ρόλο του αόρατου παρατηρητή, που εισχωρεί στον προσωπικό, γοητευτικό κόσμο των γυναικών, χωρίς εκείνες να το γνωρίζουν. Γίνεται ο κρυφός ακροατής που προσεγγίζει  μικρά, καθημερινά μυστικά, κομμάτια της γυναικείας ψυχοσύνθεσης. Αν και το γυμνό ενυπάρχει ωστόσο δεν είναι ζητούμενη η ερωτική ατμόσφαιρα.

Ο καλλιτέχνης  χρησιμοποιεί τα μοντέλα του και το διάλογο τους, ως αιτία για να δημιουργηθεί το σχέδιο και να αναδειχθεί το μεγαλείο του. Οι διάλογοι αποπνέουν ψυχισμό. Και το σχέδιο είναι ο ιδανικός φορέας έκφρασης του. Αλλά και οι παύσεις και τα κενά του διαλόγου, το απλανές βλέμμα, η ανάπαυλα, δίνουν και άλλες αφορμές στο σχέδιο για να κατακλύσει την ζωγραφική επιφάνεια.


Κι ενώ ο ζωγράφος γίνεται σιγά-σιγά μέρος της ιστορίας,  αφήνει την πόρτα ανοικτή στην επικοινωνία και δίνει την ευκαιρία στο θεατή του, να ολοκληρώσει εκείνος το έργο, βάζοντας τη δική του πινελιά.


Η έκθεση του Παύλου Σάμιου με τίτλο *«Σχέδια ψυχικού ενδιαφέροντος» *στο Λαογραφικό Μουσείο της Αίγινας εγκαινιάζεται στις *13 Αυγούστου* και διαρκεί ως τις *31 Αυγούστου.*


*Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας:  **ΣΠΥΡΟΥ ΡΟΔΗ 16 - Τ.Κ. 18010 ΑΙΓΙΝΑ

ΤΗΛ.& FAX 22970 26401***