Ενα βήμα πιο κοντά στο «Σωματίδιο του Θεού»

Θέμα χρόνου ο εντοπισμός του Μποζονίου του Χιγκς, που θα λύσει το μυστήριο της γέννησης του σύμπαντος, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Ενα βήμα πιο κοντά στον εντοπισμό του «ασύλληπτου» μέχρι σήμερα Μποζονίου του Χιγκς, του ευρύτερα γνωστού...
... «Σωματιδίου του Θεού», που θεωρείται ότι συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία του σύμπαντος μετά την έκρηξη του «Μπιγκ Μπανγκ», βρίσκονται οι επιστήμονες που εκτιμούν ότι είμαστε στο κατώφλι μιας εποχής στην οποία μπορεί να προκύψει μία «νέα φυσική». Τις εντυπωσιακές αυτές αποκαλύψεις πραγματοποίησαν οι επιστήμονες που εργάζονται στους φιλόδοξους και ανταγωνιστικούς μεταξύ τους επιταχυντές σωματιδίων της Ευρώπης (CERN) και των ΗΠΑ (Fermilab Tevatron) στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου Υψηλής Φυσικής Ενέργειας που πραγματοποιείται στο Παρίσι.
Οι ερευνητές του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Φυσικής Σωματιδίων (CERN) ανακοίνωσαν ότι ύστερα από μόλις τρεις μήνες πειραμάτων έχουν ήδη ανιχνεύσει όλα τα σωματίδια που προβλέπει το Καθιερωμένο Μοντέλο για τη σύσταση της ύλης στο σύμπαν. Τα πειράματα προχωρούν ταχύτερα του αναμενόμενου, όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του CERN, Ρολφ Χόγιερ, επισημαίνοντας ότι εισέρχονται σε ένα στάδιο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες ανακαλύψεις στον κλάδο της φυσικής

.
Απόδειξη 
Στο πλαίσιο αυτό, προέβλεψε ότι σύντομα θα είναι εφικτή η απόδειξη της ύπαρξης του Μποζονίου του Χιγκς. Περισσότερο αισιόδοξοι εμφανίστηκαν οι επιστήμονες του παλαιότερου, αλλά μικρότερου και λιγότερου ισχυρού αμερικανού επιταχυντή Tevatron κοντά στο Σικάγο, που ανακοίνωσαν ότι έχουν περιορίσει το εύρος για τον εντοπισμό της μάζας του Μποζονίου του Χιγκς κατά ένα τέταρτο, με το ποσοστό αξιοπιστίας του ευρήματός τους να ανέρχεται στο 95%.
Κρίσιμης σημασίας για τους επιστήμονες, εκτός από το «Σωματίδιο του Θεού», είναι και η ανίχνευση της σκοτεινής ύλης, που εκτιμάται ότι αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο του σύμπαντος. Παρά την αισιοδοξία των επιστημόνων ότι σύντομα θα μπορέσουν να «φωτίσουν» τα μυστικά του επονομαζόμενου σκοτεινού σύμπαντος, ο Χόγιερ έσπευσε να τονίσει ότι θα απαιτηθεί πολύς χρόνος γι' αυτή τη διαδικασία. Όπως εκτιμά θα χρειαστούν ακόμη τρία με τέσσερα χρόνια πειραμάτων και παρατηρήσεων προκειμένου να υπάρξουν ασφαλή επιστημονικά συμπεράσματα σε αυτή την κατεύθυνση. Ένα από τα σημαντικά επιτεύγματα που ανακοίνωσαν οι επιστήμονες του CERN είναι ότι κατόρθωσαν για πρώτη φορά να εντοπίσουν στην Ευρώπη το «Υψηλό Κουάρκ» (top quark), ένα μεγάλης μάζας βραχύβιο σωματίδιο που μέχρι πρότινος είχε εντοπισθεί μόνο στις ΗΠΑ.
Νέο έδαφος
«Βρισκόμαστε πλέον σε νέο έδαφος», δήλωσε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος ερευνητής του CERN, παρομοιάζοντας την όλη προσπάθεια με ένα «ταξίδι στο χρόνο» που μας βοηθά να κατανοήσουμε τι συνέβη με την έκρηξη του «Μπιγκ Μπανγκ». Ο επιταχυντής του CERN είναι προγραμματισμένος να λειτουργήσει έως το 2030, ήδη, όμως, προετοιμάζονται δύο ανταγωνιστικά σχέδια με μεγαλύτερους και ισχυρότερους επιταχυντές. Παρά τον ανταγωνισμό Ευρωπαίων και Αμερικανών, ο Χόγιερ επεσήμανε ότι η διεθνής συνεργασία αποτελεί την καλύτερη λύση για τη δημιουργία ενός νέου επιταχυντή επόμενης γενιάς.

πηγή:http://www.imerisia.g