Περισσότεροι από 24.000 Έλληνες θύματα του Πάρκινσον

Περίπου 24.000 άνθρωποι πάσχουν στην χώρα μας από τη νόσο Πάρκινσον, μια αργά εξελισσόμενη εκφυλιστική νόσο του εγκεφάλου που επηρεάζει κυρίως την κίνηση. 
 
Εξίσου δυσβάστακτα με τα προβλήματα κινητικής φύσεως που προκαλεί η νόσος είναι και τα ψυχολογικά προβλήματα (φόβος, κατάθλιψη, απομόνωση) που ...... συνεπάγεται η διάγνωσή της. Παράλληλα, τα στοιχεία δείχνουν ότι εκτός από την υγεία των ανθρώπων επιβαρύνονται δραματικά τα συστήματα υγείας προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην αντιμετώπιση της νόσου με το κόστος να υπολογίζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπου 13, 9 ευρώ ετησίως.

«Το Πάρκινσον είναι μια ασθένεια με πολλά πρόσωπα και εκδηλώνεται σε κάθε ασθενή διαφορετικά, με κινητικά και μη κινητικά προβλήματα, που επηρεάζουν καταλυτικά την ποιότητα της ζωής του αλλά και των φροντιστών του. Η εις βάθος ενημέρωση και πρόληψη αποτελεί προτεραιότητα, καθώς συμβάλλει στη μείωση του στίγματος, εξασφαλίζει την ίση πρόσβαση των ασθενών στην εξειδικευμένη περίθαλψη, και πάνω απ’ όλα δίνει τη δυνατότητα στους ασθενείς να παραμείνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας. Για όλα αυτά χρειάζεται η στήριξη όλων» τόνισε ο νευρολόγος, κ. Παναγιώτης Ζήκος, πρόεδρος της ελληνικής εταιρίας εθελοντών και ασθενών για τη νόσο Πάρκινσον «Επίκουρος Κίνηση», στη διάρκεια σχετικής συνέντευξης με αφορμή τον σημερινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Πάρκινσον. Οι ασθενείς με Πάρκινσον αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα όπως τρέμουλο στα χέρια, δυσκαμψία, βραδύτητα και αστάθεια, και μη κινητικά προβλήματα όπως κατάθλιψη, άγχος, διαταραχές μνήμης, ούρησης και ύπνου, δυσκοιλιότητα.

Σε ότι αφορά τη θεραπευτική προσέγγιση, ο κ. Ζήκος επισήμανε ότι «η επιλογή της καταλληλότερης φαρμακευτικής αγωγής παίζει καίριο ρόλο στην εξέλιξη της υγείας του ασθενή και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του. Η εξατομικευμένη θεραπεία είναι καθοριστικής σημασίας. Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τρόπος αποτροπής της εξέλιξης της νόσου, υπάρχει τόσο η δυνατότητα φαρμακευτικής αγωγής όσο και η επεμβατική αντιμετώπιση».

Στις ψυχολογικές επιπτώσεις της νόσου Πάρκινσον αναφέρθηκε ο ψυχίατρος, κ. Ιωάννης Παπατριανταφύλλου. «Η φύση της νόσου δημιουργεί τεράστιο άγχος και ψυχολογικό βάρος στους ασθενείς με εκδήλωση θυμού, φόβου, κατάθλιψης, απομόνωσης αλλά και συμπτωμάτων όπως ταχυπαλμίες, εφίδρωση, πονοκέφαλο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό οι ασθενείς και οι οικείοι τους να ενημερωθούν εξαρχής λεπτομερώς για τη νόσο και τις επιπτώσεις της, ενώ ενδείκνυται ιδιαίτερα η συμμετοχή του ασθενή στη λήψη αποφάσεων για την καταπολέμηση του άγχους» ανέφερε ο ειδικός, προσθέτοντας ότι σημαντικά θετικά αποτελέσματα πιστώνονται τόσο στην άσκηση του ασθενούς όσο και στην υποστήριξη της οικογένειας και των φίλων.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον , η ελληνική εταιρεία εθελοντών και ασθενών για τη νόσο Πάρκινσον, «Επίκουρος Κίνηση» υπογραμμίζει την ανάγκη στήριξης των ασθενών με Πάρκινσον. Στο πλαίσιο αυτό η «Επίκουρος Κίνηση» συμμετέχει στην οργάνωση ενός Δικτύου Υποστήριξης από Ευρωβουλευτές για τη Νόσο Πάρκινσον, συνυπογράφοντας πρόταση με στόχο να:

-αυξηθεί η χρηματοδότηση για την έρευνα
-να θεσπιστούν βέλτιστες πρακτικές για τη διαχείριση της νόσου
-να διευρυνθεί η επιρροή των εθνικών οργανώσεων για τη νόσο
-και να τοποθετηθούν οι νευροεκφυλιστικές νόσοι στις προτεραιότητες αυτών που χαράσσουν ευρωπαϊκή πολιτική

Από σήμερα η πρόταση είναι διαθέσιμη προς υπογραφή από τους Ευρωβουλευτές και το ευρύ κοινό, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ η Επίκουρος Κίνηση έχει απευθύνει σχετική πρόσκληση και στους Έλληνες Ευρωβουλευτές.

Στην ιστοσελίδα http://www.parkinsonportal.gr/ τα μέλη της Επίκουρου Κίνησης, ασθενείς ιατροί και φροντιστές, ανταλλάσουν γνώσεις και εμπειρίες, ενώ υπάρχει και η ενότητα «Ρωτήστε τον ειδικό» για ειδικά ερωτήματα. Υπάρχει επίσης ομάδα νεανικής Πάρκινσον, για άτομα με έναρξη της νόσου σε ηλικία νεότερη των 50 ετών, που πραγματοποιεί μηνιαίες συναντήσεις. Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνούν στο τηλ.210-2224466, ή στο email info@parkinsonportal.gr.