Δημοψήφισμα: Οι εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρώπη λεπτό προς λεπτό

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο μετά την προαναγγελία δημοψηφίσματος για «ναι ή όχι» στη νέα δανειακή σύμβαση, από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

►16:10 - Συγκέντρωση στο Σύνταγμα οργανώνει το ΚΚΕ την...
προσεχή Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, με ομιλήτρια την ΓΓ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα
►16:00 - "Ο Παπανδρέου φέρει βαριά ευθύνη. Δεν είχε μιλήσει σχετικά ούτε πριν, ούτε στη διάρκεια, ούτε μετά τη σύνοδο", δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός Ιβ Λετέρμ στα βελγικά μέσα ενημέρωσης εκφράζοντας την έκπληξή του για την ανακοίνωση περί δημοψηφίσματος του Έλληνα ομολόγου του. "Οι αγορές έχουν ανάγκη σταθερότητας και ασφάλειας", συμπλήρωσε.
►15:55 - Υπουργικό συμβούλιο, αντί κυβερνητικής σύσκεψης, θα πραγματοποιηθεί τελικά στις 6 το απόγευμα, υπό τον Γ. Παπανδρέου. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή στον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Λαμπρινίδη, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ηλία Μόσιαλο και την αναπληρώτρια υπουργό Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου να επικοινωνήσουν με ξένες κυβερνήσεις, ελληνικές πρεσβείες και διεθνή μέσα ενημέρωσης για να τους ενημερώσουν σχετικά με το δημοψήφισμα.

►15:55 -  Θέμα ηγεσίας θέτει η Ε. Καϊλή. Πρωτοβουλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης "εθνικής σωτηρίας και συνεργασίας", με πρωθυπουργό πρόσωπο κοινής αποδοχής, ζητεί με επιστολή της προς τον Γ. Παπανδρέου. Ζητεί επίσης να εγκαταλειφθούν τα σχέδια για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
►15:35 - Ρομπάι, Μπαρόζο καλούν την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της ►15:30 - Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ, η χώρα του οποίου δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ότι το εν αναμονή δημοψήφισμα εναποθέτει "μεγάλη ευθύνη στο λαό της Ελλάδας", σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων NTB.
►15:27 - Το δημοψήφισμα "αυξάνει την αβεβαιότητα καθώς δεν είναι σαφές πότε θα διεξαχθεί και ποιες είναι οι εναλλακτικές", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Φρέντρικ Ράινφελντ.
►15:25 - Την παραίτηση της κυβέρνησης και το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές ζήτησε η ανεξάρτητη βουλευτής και πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη.
►15:15 - WSJ: Το δημοψήφισμα απειλεί την διάσωση της Ελλάδας
►14:15 - «Ο κ. Παπανδρεου και η κυβέρνησή του κάτω από την ασφυκτική πίεση του λαϊκού ξεσηκωμού, μετά την περίφανη στάση κατά τον επετειακό εορτασμό, τελικα σύρεται σε κάλπες. Από ό,τι φαίνεται, δεν θα είναι κάλπες δημοψηφίσματος αλλά κάλπες εκλογών», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
►14:10 - Τη σύσταση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας η οποία θα διασφαλίσει την συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου και στη συνέχεια προκήρυξη εκλογών, ζήτησε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β. Παπανδρέου.
►13:50 - Έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια να μεθοδεύσει είτε το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας είτε την προκήρυξη εκλογών εντός του Νοεμβρίου, έκανε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του.
►13:30 - Με στόχο να φτιάξει τη δική του ηγεσία υπό την λογική των εκλογών ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ, με μόνο θέμα την αλλαγή της στρατιωτικής ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων.
►13:20 - Έξι στελέχη του ΠΑΣΟΚ ζητούν «επειγόντως κυβέρνηση με πολιτική νομιμοποίηση». Τη διεξαγωγή εκλογών προκειμένου να υπάρξει πολιτική διέξοδος ζητούν με παρέμβασή τους έξι στελέχη του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι το δημοψήφισμα μπορεί να οδηγήσει την χώρα σε πολιτική ανωμαλία και διχασμό. Ταυτόχρονα εξαπολύουν επίθεση προς την κυβέρνηση τονίζοντας ότι δείχνει να είναι έτοιμη ακόμη και για τυχοδιωκτικές κινήσεις προκειμένου να μην αντιμετωπίσει άμεσα τη λαϊκή ετυμηγορία. «Η κυβέρνηση επιτίθεται στα όνειρα μιας ολόκληρης γενιάς» αναφέρει το κείμενο – παρέμβαση .

►13:00 - Σοκ και παγωμάρα σε όλη την Ευρώπη προκάλεσε η απόφαση του Γ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα, αλλά και οι αντιδράσεις που προκάλεσε αυτή στο εσωτερικό της χώρας μας. Αρνητικά είναι τα μηνύματα από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενώ και οι χρηματαγορές προσπαθούν να συνέλθουν από την αναπάντεχη απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού.
 
► Συναγερμός στο Παρίσι με τον πρόεδρο της χώρας, Νικολά Σαρκοζί, να συγκαλεί ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών και Εξωτερικών και του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας.
 
► Στο Βερολίνο υψηλόβαθμοι παράγοντες της κυβέρνησης Μέρκελ αλλά και της γερμανικής Βουλής εκφράζουν οργή με τον επικεφαλής των Φιλελευθέρων Ρ. Μπρούντερλε να είναι ο πιο εκφραστικός. "Εκνευρίστηκα από την είδηση [του δημοψηφίσματος]" 
 
► Σύμφωνα με πληροφορίες, Μέρκελ και Σαρκοζί είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με θέμα τις εξελίξεις στην Ελλάδα.
 
► Δεν απέκλεισε τη χρεοκοπία της Ελλάδας στην περίπτωση που το "όχι" επικρατήσει στο δημοψήφισμα, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
 
► Η απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού "ήταν αναπάντεχη και προκαλεί αβεβαιότητα (...) ενόψει της συνόδου των G20 στις Κάννες" σχολίασε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σ. Μπερλουσκόνι.
 
► Σκληρή γλώσσα υιοθετεί η Φινλανδία με τον αρμόδιο υπουργό για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις να υπογραμμίζει πως η Ελλάδα στην ουσία θα έχει παραβιάσει τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου εάν το δημοψήφισμα απορρίψει τη δανειακή σύμβαση.
 
► Από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Δανίας, Χέλεν Θόρνινγκ-Σμιτ, εξέφρασε απορία για τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης.
►12:00 - Την ανεξαρτητοποίησή της από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε η βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και τέως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μιλένα Αποστολάκη, εκφράζοντας την αντίθεση της με τις πρωτοβουλίες του Γ. Παπανδρέου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.  ►11:00 - «Οι εκλογές αποτελούν εθνική ανάγκη και ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να κάνει το καθήκον του» δήλωσε ο Αντ. Σαμαράς μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
►10:00 - Μεγάλη πτώση γνωρίζουν οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές μετά την ανακοίνωση της Δευτέρας περί διενέργειας δημοψηφίσματος στην Ελλάδα σχετικά με το τελευταίο πακέτο βοήθειας για την επίλυση της κρίσης χρέους. Στο «κόκκινο» το ΧΑ με τον δείκτη να καταρρέει.
►09:30 - Δηλώσεις Μίκη Θεοδωράκη: Εντελώς υποκριτικό το νέο εύρημα του δημοψηφίσματος
►09:00 - «Γνώριζαν για το δημοψήφισμα Μέρκελ - Σαρκοζί» υποστήριξε ο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Πρωτόπαππας, μιλώντας σήμερα στο ραδιοσταθμό «ΒΗΜΑ FM».
►05:45 - Με συμπτώματα κοιλιακού άλγους μεταφέρθηκε στις 5:45 το πρωί στην Κεντρική Κλινική Αθηνών ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Χθες το βράδυ - Ο πρώην υφυπουργός των κυβερνήσεων Σημίτη, Νίκος Μπίστης γνωστοποίησε ότι αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ και προτίθεται να προσχωρήσει στη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη.
ΠΗΓΗ: