Μαύρη δύναμη και ψυχολογικό τραύμα

Στο ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία - σενάριο Γκόραν Ολσον, παρουσιάζονται οι αγώνες του κινήματος των μαύρων την περίοδο 1967-1975
Η ιστορία της δημιουργίας του κινήματος των μαύρων στην Αμερική του '60 στην ταινία «The Black Power Mixtape 1967-1975» του Γκόραν Ολσον και οι προσπάθειες μιας μητέρας να ξεπεράσει τη θλίψη της, εξαιτίας των δολοφονιών που διέπραξε ο ...
ανήλικος γιος της, στην ταινία «Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν» της Λιν Ράμσι, ξεχωρίζουν από τις 7 συνολικά νέες ταινίες που αρχίζουν να προβάλλονται από σήμερα στις αίθουσες.

Στο ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία - σενάριο Γκόραν Ολσον, παρουσιάζονται οι αγώνες του κινήματος των μαύρων την περίοδο 1967-1975 Στο υπόλοιπο πρόγραμμα και οι ταινίες: «Οι περιπέτειες του Τεντέν: το μυστικό του μονόκερου», περιπέτεια του Στίβεν Σπίλμπεργκ εμπνευσμένη από το γνωστό κόμικς, «Η ανταρσία της Κόκκινης Μαρίας» του Κώστα Ζάπα, «Φύλακας αγγέλων» του Μαρκ Φόρστερ, «Πώς να κλέψετε έναν ουρανοξύστη» του Μπρετ Ράτνερ και «Μεταφυσική δραστηριότητα 3» των Χένρι Τζουστ και Αριέλ Σούλμαν.

The Black Power Mixtape 1967-1975

Σουηδία, 2011. Σκηνοθεσία-σενάριο: Γκόραν Ολσον. Ηθοποιοί: Αντζελα Ντέιβις, Στόοκλι Καρμάικλ, Χάρι Μπελαφόντε, Ντάνι Γκλόβερ, Μπόμπι Σιρλ. 100'

****
Εξαιρετικό ντοκιμαντέρ, με τον Σουηδό Γκόραν Ολσον να συναρμολογεί με γνώση και εξαιρετικό ρυθμό το υλικό από τους αγώνες του κινήματος των μαύρων στην περίοδο 1967-1975, που γύρισαν την τότε εποχή (1967-1975) Σουηδοί ρεπόρτερ.
Τους αγώνες των μαύρων για πολιτικά δικαιώματα («Μαύρη Δύναμη», όπως την ονόμαζαν), μέχρι πρόσφατα τον γνωρίζαμε από επίκαιρα της τότε εποχής (1967-1975), ορισμένα από τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί και σε ντοκιμαντέρ ή σε ταινίες μυθοπλασίας. Τώρα, ο Σουηδός σκηνοθέτης Γκόραν Ολσον μάζεψε όλο το άγνωστο μέχρι σήμερα υλικό που είχαν τραβήξει στην τότε περίοδο, σε φιλμ των 16 χλστ., διάφοροι Σουηδοί δημοσιογράφοι, το έβαλε σε σειρά και ζήτησε από σύγχρονους ακτιβιστές, και γενικότερα υποστηρικτές του κινήματος, ανάμεσά τους και τους Αντζελα Ντέιβις, Χάρι Μπελαφόντε, Ερίκα Μπαντού και Μάρβιν βαν Πιμπλς, να το σχολιάσουν.
Η ταινία ξεκινά σε μια μικρή, άγνωστη αμερικανική πόλη, τη Χάλαντεϊλ στη Φλόριντα, για να μας ταξιδέψει στη συνέχεια σε διάφορες άλλες πόλεις, από το Λος Αντζελες ώς τη Νέα Υόρκη, για να παρακολουθήσουμε την ανάπτυξη του κινήματος και τις συγκρούσεις των υπερασπιστών του με το τότε κράτος προέδρων, όπως ο Λίντον Τζόνσον και ο Νίξον. Η ταινία καλύπτει μερικά από τα πιο σημαντικά γεγονότα στην ιστορία των αγώνων αυτών, όπως τις ομιλίες του Στόουκλι Καρμάικλ για τους αγώνες των μαύρων στις ΗΠΑ (ο άνθρωπος που πρώτος χρησιμοποίησε την ονομασία Black Power-Μαύρη Δύναμη) στη Στοκχόλμη και στη συνέχεια σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Αναφέρεται στις δολοφονίες των Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και Μπομπ Κένεντι, που οδήγησαν στη δημιουργία των Μαύρων Πανθήρων, τη δίκη το 1970 της Αντζελα Ντέιβις, που κατηγορήθηκε (αλλά τελικά αθωώθηκε) για το φόνο ενός δικαστή, τη διάδοση, από το FBI και την αστυνομία στο Χάρλεμ και άλλες περιοχές μαύρων, των σκληρών ναρκωτικών με στόχο να καταστείλουν το κίνημα, καθώς και τη δημιουργία του Εθνους του Ισλάμ, το οποίο διακήρυττε την αποχή από τα ναρκωτικά και προσπαθούσε να εξαφανίσει τη διαφθορά που είχε αρχίσει να διεισδύει στα γκέτο των μαύρων. Παράλληλα, η ταινία παρουσιάζει συνεντεύξεις με τα πιο σημαντικά στελέχη του κινήματος (Κλίβερ Ελντριτζ, Χιούι Νιούτον, Μπόμπι Σιλ κ.ά.), που οι Σουηδοί δημοσιογράφοι κατάφεραν να πλησιάσουν. Συνεντεύξεις που φωτίζουν τους στόχους και τη φιλοσοφία του κινήματος. Συνολικά, πρόκειται για ένα σπάνιο, εκπληκτικό σε πολιτική διαύγεια, ντοκιμαντέρ, που αξίζει να το δείτε.

Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν

We Need to Talk About Kevin. ΗΠΑ, 2011. Σκηνοθεσία: Λιν Ράμσι. Σενάριο: Λιν Ράμσι, Ρόρι Κίνεαρ. Ηθοποιοί: Τίλντα Σουίντον, Εζρα Μίλερ, Τζον Σι Ράιλι. 112'

****
Η μητέρα ενός μαθητή, που σε μια στιγμή δολοφονικής έξαρσης σκότωσε τους συμμαθητές του, προσπαθεί ν' αντιμετωπίσει τη θλίψη της, αλλά και τις ενοχές της σχετικά με την ευθύνη της για τη συμπεριφορά του γιου της, σε μια συγκλονιστική, με εξαιρετικές ερμηνείες, ταινία.
Με τον τρόπο με τον οποίο μια μητέρα αντιμετωπίζει τη μαζική δολοφονία των μαθητών ενός σχολείου από το γιο της, Κέβιν, καταπιάνεται η Λιν Ράμσι («Morvern Callar») στο ψυχολογικό της δράμα «Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν». Η ταινία της Ράμσι μάς δίνει μιαν άλλη πλευρά της ιστορίας δολοφονιών σε κολέγια, που μας είχε δώσει στην ταινία του «Ελέφαντας» ο Γκας Βαν Σαντ: την πλευρά της μητέρας του νεαρού δολοφόνου, η οποία εκτός από τα ψυχολογικά προβλήματα έχει ν' αντιμετωπίσει την εχθρική στάση των γονιών των δολοφονηθέντων παιδιών.
Με βάση το μπεστ-σέλερ της Λάιονελ Σρίβερ και με κυρίαρχο το κόκκινο χρώμα (τόσο η μπογιά με την οποία οι γείτονες βάφουν τους τοίχους και το αυτοκίνητο της μητέρας όσο και το αίμα), η σκηνοθέτρια καταγράφει τα διάφορα στάδια της ζωής του νεαρού Κέβιν, μέσα από μια σειρά σκηνές και μ' ένα στιλ που κινείται ανάμεσα στο ψυχολογικό θρίλερ (το «Μπλε βελούδο» του Ντέιβιντ Λιντς δεν απέχει και πολύ) και την ταινία τρόμου, από την οποία δεν λείπει και μια ποιητική ανάσα.
Σκηνές που ξεκινούν από τη βρεφική του ηλικία μέχρι τη σύλληψη και τη φυλάκισή του, επιμένοντας στην παράξενη σχέση με τη μητέρα του, Εύα (με την Τίλντα Σουίντον να δίνει με εκπληκτική δύναμη την καταπιεσμένη μάνα), που τα ψυχολογικά της προβλήματα και η έλλειψη μητρικής αγάπης (το συνεχές κλάμα του όταν είναι ακόμη μωρό την απωθούν από κοντά του) συμβάλλουν στην κατοπινή στάση του Κέβιν.
Με ένα σφιχτοδεμένο μοντάζ, μια ατμοσφαιρική φωτογραφία κι έναν εξαιρετικά ενορχηστρωμένο ρυθμό (από τις πιο εντυπωσιακές, τρομακτικές σκηνές είναι εκείνες όπου ο Κέβιν αρχίζει να σκοτώνει τους συμμαθητές του με το τόξο), η Ράμσι πηγαινοέρχεται, με εκπληκτική δεξιοτεχνία, ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, συχνά υπογραμμίζοντάς τις σκηνές της με μαύρο χιούμορ, καταγράφοντας, με σιγουριά και δύναμη, την κατάδυση της μάνας στη δική της, προσωπική, αποπνιχτική κόλαση.

Οι περιπέτειες του Τεντέν: Το μυστικό του μονόκερου

The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn. ΗΠΑ, 2011. Σκηνοθεσία: Στίβεν Σπίλμπεργκ. Σενάριο: Στίβεν Μόφατ, Εντγκάρ Ράιτ, Τζο Κόρνις. Με τις φωνές των: Τζέιμι Μπελ, Ντάνιελ Κρεγκ, Αντι Σέρκις, Σάιμον Πεγκ, Κάρι Ελγουις. 107'

***
Ο γνωστός ήρωας του Βέλγου κομίστα Ερζέ μπλέκει σε διάφορες εξωτικές, συναρπαστικές περιπέτειες, σε μια εντυπωσιακή χολιγουντιανή μεταφορά σε καρτούν από τον Σπίλμπεργκ. Για όλη την οικογένεια.
Θαυμαστής των κόμικς περιπετειών του ήρωα του Βέλγου κομίστα Ερζέ, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ αποφάσισε τελικά την κινηματογράφησή τους με ένα νέο σύστημα animation, το performance capture, αλλά και με το 3D (παρ' όλο που με το σύστημα αυτό η ταινία προβάλλεται σε περιορισμένες αίθουσες). Στην ταινία, ο νεαρός δημοσιογράφος Τεντέν (Τζέιμι Μπελ), παρέα με τον φίλο του, Κάπτεν Χάντοκ (Αντι Σέρκις) και τον πιστό σκύλο Μιλού, μπλέκει σε μια περιπέτεια για το κυνήγι ενός θησαυρού κι έρχεται αντιμέτωπος με τον μυστηριώδη κι επικίνδυνο συλλέκτη Σακαχαρίν (Ντάνιελ Κρεγκ).
Ευκαιρία για τον Σπίλμπεργκ και τον συμπαραγωγό του, Πίτερ Τζάκσον («Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών») να φτιάξουν μια συναρπαστική σε δράση και ωραία σχέδια οικογενειακή περιπέτεια, που αν και δεν ακολουθεί πιστά τους ήρωες του Ερζέ (ήδη οι Γάλλοι τόνισαν την παρέκκλιση αυτή καθώς και την έλλειψη πολιτικής σάτιρας), προσφέρει την αγωνία και την απόλαυση της καλοφτιαγμένης (χάρη πάντα στα ειδικά και άλλα εφέ) περιπέτειας, που στην έμπνευση και τις αναφορές της δεν απέχει και πολύ από εκείνες στις ταινίες με τον άλλο «ήρωα» του Σπίλμπεργκ, Ιντιάνα Τζόουνς.

Η ανταρσία της Κόκκινης Μαρίας

Ελλάδα, 2010. Σκηνοθεσία-σενάριο: Κώστας Ζάπας. Ηθοποιοί: Αντώνης Παπαδόπουλος, Χρήστος Βερνίκος, Κώστας Κουρτάρας.

**
Η ιστορία της «Κόκκινης Μαρίας», ενός ηλικιωμένου τραβεστί, που από πρώην τρομοκράτης μετατρέπεται σε δολοφόνο κατά συρροή, σε μια ασυνήθιστη ταινία, πολιτικό μανιφέστο από έναν περιθωριακό σκηνοθέτη.
Σ' ένα ντεκόρ όπου κυριαρχούν η φωνή της Μαρίας Κάλλας, η μουσική πανκ και το κόκκινο χρώμα, με χώρους όπου κινούνται περιθωριακοί (πόρνες, αγύρτες και μικροαπατεώνες) αλλά και νεο-φασίστες, περιφέρεται η «Κόκκινη Μαρία», ένας ηλικιωμένος άντρας, πρώην τρομοκράτης, που προτιμά να φοράει γυναικεία ρούχα και να τραγουδά σε ύποπτα νυχτερινά κέντρα. Ομως, κάποια στιγμή η πολιτική ή απολιτική κατάσταση αλλά και γενικά το ομιχλώδες πολιτικό κλίμα της εποχής (η ταινία γυρίστηκε πριν από την πρόσφατη κρίση) τον μετατρέπει σε σίριαλ κίλερ, που, παρέα μ' ένα νεαρό αγόρι, δημιουργεί το δικό του, φανταστικό, ονειρικό κόσμο -έναν κόσμο που θα τον βοηθήσει να επιβιώσει. Ο Ζάπας («The Last Porn Movie») χρησιμοποιεί με έμπνευση τα πρόσωπα και τους χώρους για να φτιάξει μια δυνατή, αν και ασυνήθιστη, ταινία γύρω από την επανάσταση και τις απογοητεύσεις της αλλά και τους περιορισμούς της ατομικής ελευθερίας. *

Οι άλλες ταινίες

ΦΥΛΑΚΑΣ ΑΓΓΕΛΩΝ (Machine Gun Preacher).
ΗΠΑ, 2011. Σκηνοθεσία: Μαρκ Φόρστερ. Σενάριο: Τζέισον Κέλερ. Ηθοποιοί: Τζέραρντ Μπάτλερ, Μισέλ Μόναγκαν, Μάικλ Σάνον.
** Στην αληθινή ζωή του Σαμ Τσίλντερς είναι βασισμένη η περιπέτεια αυτή, με τον Τζέραρντ Μπάτλερ στο ρόλο του πρώην εγκληματία που σ' ένα εθελοντικό ταξίδι του στην Αφρική ανακαλύπτει τον Θεό και αγωνίζεται με κάθε τρόπο να βοηθήσει τα ορφανά παιδιά. Χάρη στον αγώνα του αυτό πήρε και τον τίτλο του «ιεροκήρυκα με το πολυβόλο».
ΠΩΣ ΝΑ ΚΛΕΨΕΤΕ ΕΝΑΝ ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΗ (Tower Heist). ΗΠΑ, 2011. Σκηνοθεσία: Μπρετ Ράτνερ. Σενάριο: Τεντ Γκρίφιν, Τζεφ Νέιθανσον. Ηθοποιοί: Μπεν Στίλερ, Εντι Μέρφι, Μάθιου Μπρόντερικ, Τέα Λεόνι, Κέισι Αφλεκ. 104'
Διασκεδαστική, διανθισμένη με μαύρο χιούμορ, κωμωδία δράσης γύρω από τρεις άντρες που, αν και πρωτάρηδες σε τέτοιες «υποθέσεις», αποφασίζουν να ληστέψουν τον απατεώνα ένοικο ενός πολυτελούς ουρανοξύστη, όταν αυτός τους κλέβει τα λεφτά που του εμπιστεύτηκαν.
ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 3 (Paranormal Activity 3). ΗΠΑ, 2011. Σκηνοθεσία: Χένρι Τζουστ, Αριέλ Σούλμαν. Σενάριο: Κρίστοφερ Λάντον, Ορεν Πέλι. Ηθοποιοί: Κλόε Τσένγκερι, Τζέσικα Τάιλερ Μπράουν, Κρίστοφερ Νίκολας Σμιθ. 84'
Στο τρίτο αυτό επεισόδιο της γνωστής σειράς τρόμου, επιστρέφουμε στις δύο αδελφές για να μάθουμε, μέσα από μια σειρά παλιά βίντεο γυρισμένα το 1988, πώς εμφανίστηκε η αόρατη παρέα τους όταν αυτές ήταν ακόμη μικρά παιδιά και άρχισε η μεταφυσική τους δραστηριότητα...
Πηγη: