Κύπρος: Συμφωνία με το Ισραήλ για τη συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων

Κύπρος και Ισραήλ θα υπογράψουν συμφωνία για την προώθηση της συνεκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή.

Σχολιάζοντας την επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου Σιμόν Πέρες στην Κύπρο, που ...
ολοκληρώθηκε σήμερα-ο κ.Πέρες επέστρεψε ήδη στο Ισραήλ- η κ. Μαρκουλλή είπε ότι επισφραγίζει το πολύ ψηλό επίπεδο των σχέσεων Κύπρου και Ισραήλ, που, όπως ανέφερε, έχουν αναβαθμιστεί σημαντικά κατά τα τελευταία χρόνια. Η κ. Μαρκουλλή ανέφερε ότι ο εντοπισμός υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο έδωσε την ευκαιρία να προχωρήσει η συνεργασία των δύο χωρών σε άλλα σημαντικά επίπεδα, που αφορούν στο μέλλον και την ευημερία των δύο λαών, αλλά και της γύρω περιοχής.

Η υπουργός Εξωτερικών δεν έδωσε λεπτομέρειες, αλλά η κυπριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε πληροφορίες από διπλωματικές πηγές ότι πρόσφατα υπεγράφη αμυντική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ που προνοεί την ανταλλαγή πληροφοριών και τη χρήση τόσο του Κυπριακού εναέριου χώρου όσο και επίγειας αμυντικής υποδομής από Ισραηλινά αεροσκάφη. Η κ. Μαρκουλλή δήλωσε, εξάλλου, ότι συμφωνία συνεκμετάλλευσης υδρογονανθράκων προωθείται και με την Αίγυπτο. Πρόσθεσε ότι θα επιδιωχθεί ανάλογη συμφωνία και με το Λίβανο και ανακοίνωσε ότι στο τέλος Νοεμβρίου θα επισκεφθεί την Κύπρο αντιπροσωπεία τεχνοκρατών της του Λιβάνου, με επικεφαλής τον υπουργό εξωτερικών της χώρας.

Προτού αναχωρήσει για τη χώρα του, ο κ. Πέρες είχε συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος δήλωσε ότι η Κύπρος θα κερδίσει πολλά από την ανάπτυξη των σχέσεών της με το Ισραήλ. Όπως είπε, η προσπάθεια ενίσχυσης των σχέσεων των δύο χωρών, έστω και αργά, μπαίνει στη σωστή κατεύθυνση.

«Ελπίζω η πολιτική μας να μην είναι αυτοαναιρετική σε σχέση με την ανάπτυξη και την εμβάθυνση αυτών των σχέσεων», είπε ο κ. Αναστασιάδης. Είπε επίσης ότι στη συνάντηση με τον κύριο Πέρες συζητήθηκαν τα προβλήματα Ισραήλ - Τουρκίας και Κύπρου- Τουρκίας και οι προοπτικές ενός καλύτερου μέλλοντος για τις δύο χώρες σε σχέση και με το φυσικό αέριο στον υποθαλάσσιο τους χώρο. Ερωτηθείς για ενδεχόμενη συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι οι σχέσεις πρέπει να αναπτύσσονται στη βάση των δυνατοτήτων κάθε χώρας. «Από όποια φίλη χώρα μπορούμε να τύχουμε προστασίας, αυτό θα είναι προς όφελος της Κύπρου», κατέληξε.
Πηγη: