Ποιοτικός σύγχρονος ελληνικός κινηματογράφος στο Λονδίνο

Kalogeropoulos_Ippeis_tis_Pylou_07222_web
Riders of Pylos, Νίκος Καλογερόπουλος


Το 4ο ετήσιο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Λονδίνο (LGFF) έκλεισε τις πύλες του με την τελετή απονομής των "Βραβείων Οδυσσέας" στα γνωστά Westbourne Studios, δίπλα στο Portobello Road. Ο χώρος αυτός φιλοξένησε επί εννέα ημέρες τις προβολές των καλύτερων δειγμάτων της σύγχρονης ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής.

Η συμμετοχή ...
τόσο των δημιουργών όσο και των θεατών ήταν φέτος πιο ενθουσιώδης από ποτέ, αποδεικνύοντας ότι το Φεστιβάλ έχει επεκτείνει το βεληνεκές του αποκτώντας μεγάλη αυτοπεποίθηση και διεθνή φήμη. Οι προσδοκίες για τον επόμενο χρόνο ψηλώνουν ακόμα περισσότερο, αλλά το επίπεδο των δημιουργιών που προβλήθηκαν στο πανί και η αγάπη του κόσμου δείχνει ότι το LGFF μπορεί να διαχειριστεί τις προσδοκίες αυτές, όπως είπε και ο εκ των μελών της κριτικής επιτροπής, Μπρούνο Κόπολα, καθώς και ο διευθυντής του φεστιβάλ Χρήστος Προσσύλης.

Στα αξιοσημείωτα του φετινού Φεστιβάλ συγκαταλέγεται η παρουσία του Νίκου Καλογερόπουλου και των συνεργατών του. Νικητής σε τέσσερις κατηγορίες για την ταινία του «Οι Ιππείς της Πύλου» ο κ. Καλογερόπουλος διασκέδασε επίσης το κοινό με το μπουζουκάκι του και τα τραγούδια του, τόσο στα Westbourne Studios όσο και στο πάρτι του LGFF στο Μυθόπολις.

Οι προβολές του 4ου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου ξεκίνησαν με ένα αφιέρωμα στο Νίκο Κούνδουρο, με την ταινία του «Μπάιρον, μπαλάντα για ένα δαίμονα» (1992) και έκλεισαν με αφιέρωμα στο Μιχάλη Κακογιάννη, με την τελευταία του ταινία "Ο Βυσσινόκηπος" (1999).

Από τις φετινές εκπλήξεις ξεχώρισε μεταξύ άλλων η προβολή του αγνώστου στο ευρύ κοινό ντοκιμαντέρ με τη Μελίνα Μερκούρη για την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο (1975), που παρουσιάστηκε σε πρώτη προβολή σε αίθουσα και παραχωρήθηκε από το Μουσείο της ΕΡΤ.

Οι νικητές ανά κατηγορία στις ταινίες είναι:
Best Fiction Feature Film (καλύτερη ταινία μυθοπλασίας μεγάλου μήκους): "Riders of Pylos", Directed by Nikos Kalogeropoulos. 92'. Greece, 2010.
Best Concept for Fiction Feature (καλύτερη ιδέα για ταινία μυθοπλασίας μεγάλου μήκους): "The Signature", Directed by Stelios Charalampopoulos. 126'. Greece, 2011.
Best Documentary (καλύτερο ντοκιμαντέρ): "Like the air I breath... World music at Crete", Directed by George Zervas. 52'. Greece, 2008.
Best Short Film (καλύτερη μικρού μήκους ταινία): "West of Eden", Directed by Zafeiris Haitidis. 20'. Greece, 2009.
Best Animation (καλύτερο animation): "The Village", Directed by Stelios Polychronakis. 14.24'. Greece, 2010.
Best Video Art (καλύτερη ταινία βιντεοτέχνης): "Mirrors", Directed by Demetra Englezou. 3'. Cyprus, 2010.
Best Experimental Film (καλύτερη πειραματική ταινία): "Sleepwalker", Directed by Jim Zogas. 20'. Greece, 2011.
Best Directing (καλύτερη σκηνοθεσία): Ari Bafalouka. "Apnea", Directed by Ari Bafalouka. 87'. Greece, 2010.
Best Screen writing (καλύτερο σενάριο): "Stratos Tzitzis". 45 Square Metres, Directed by Stratos Tzitzis. 79'. Greece, 2011.
Best Performer (καλύτερη ερμηνεία): Nikos Kalogeropoulos. "Riders of Pylos", Directed by Nikos Kalogeropoulos. 92'. Greece, 2010.
Best Actor (βραβείο Ά αντρικού ρόλου): George Corraface. "The Signature", Directed by Stelios Charalampopoulos. 126'. Greece, 2011.
Best Actress (βραβείο Ά γυναικείου ρόλου): Yioulika Skafida. "Apnea", Directed by Ari Bafalouka. 87'. Greece, 2010.
Best Music (καλύτερη μουσική): Nikos Kalogeropoulos. "Riders of Pylos", Directed by Nikos Kalogeropoulos. 92'. Greece, 2010.
Best Photography (καλύτερη φωτογραφία): Yannis Drakoularakos. "Riders of Pylos", Directed by Nikos Kalogeropoulos. 92'. Greece, 2010.
www-Visitors Choice (βραβείο επισκεπτών στο διαδίκτυο): "Lost Toys", Directed by Serafeim Ntousias. 13'. Greece, 2010.
Audience Award (βραβείο κοινού): "The Sunrise", Directed by Jurgita Kalvaityte. 13'. Greece, 2011.
--
Για το διαγωνισμό συγγραφής σεναρίου μόνο, οι νικητές είναι:
Best Fiction Feature Script (καλύτερο σενάριο για ταινία μυθοπλασίας μεγάλου μήκους): Fay Efrosini Lellios and Eleutheria Karayianni Lellios: "Road Narrows". USA.
Best Short Script (καλύτερο σενάριο ταινίας μικρού μήκους): Sotiris Tsellos: "Daybreak". Greece.