Α Π Ι Σ Τ Ε Υ Τ Ο ! Ογδόνα-τρίαμιση (83,5) εκατομμύρια ευρώ "χαρίζουν" εν μέσω κρίσης στην Vodafone και Ericsson!

Ο επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Τηλεπικοινωνιών, Ανδρέας Λαμπρινόπουλος
Ογδόνα-τρίαμιση (83,5) εκατομμύρια ευρώ καλείται να καταβάλει η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών στις εταιρίες Vodafone και Ericsson. 

Το ποσό αυτό αφορά πρόστιμο το οποίο είχε επιβληθεί αρχικά στις 2 πολυεθνικές για την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο των υποκλοπών μετά όμως από ...
σχετικά απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το πρόστιμο κατέστη άκυρο και τώρα η υπηρεσία πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα αυτά και μάλιστα εντόκως.

Το Σ.τ.Ε επικαλείται για την ακύρωση του προστίμου τυπικούς λόγους. Υποστηρίζει ότι η απόφαση της ΑΔΑΕ έπρεπε να προέλθει ύστερα από δημόσια συνεδρίαση και όχι κλειστή όπως είναι η πάγια τακτική της σύμφωνα και με τον κανονισμό λειτουργίας της.

Την ίδια ώρα ξέφραγο αμπέλι θυμίζει η ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών αν λάβει κανείς υπόψην του τις καταγγελίες που έκανε στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Τηλεπικοινωνιών Ανδρέας Λαμπρινόπουλος που κατέθεσε ότι έχουν διαπιστωθεί υποκλοπές στις τηλεπικοινωνίες ενώ σε ελέγχους της Αρχής βρέθηκαν ακόμη και «μαγνητοφωνάκια σε καφάο του ΟΤΕ», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα επίσης με την έκθεση που κατέθεσε στην επιτροπή «οι εισαγγελικές διατάξεις για άρση του απορρήτου τα έτη 2010 – 2011 έχουν υπερδιπλασιαστεί» ωστόσο ο κ. Λαμπρινόπουλος ομολόγησε αδυναμία της ΑΔΑΕ να ελέγξει τον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η αρχή επισκέφτηκε την ΕΥΠ και τους παρουσιάστηκε ένα βαλιτσάκι ως εξοπλισμός. Δεν διαπιστώθηκε βέβαια κάτι επιλήψιμο στον έλεγχο στην ΕΥΠ, όπως είπε ο κ. Λαμπρινόπουλος όμως εκτίμησε ότι η ΑΔΑΕ δεν μπορεί να κάνει ουσιαστικό έλεγχο της ΕΥΠ δηλαδή που είναι εγκατεστημένη και άλλα. «Εγώ δέχομαι ότι αυτό που μου έδειξε η ΕΥΠ αυτό έχει, δηλαδή το βαλιτσάκι και κάτι χειροκίνητα συστήματα» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος και στις ταχυδρομικές μεταφορές δήλωσε ότι μετά το τραγικό συμβάν με την έκρηξη δέματος στο υπουργείο προστασίας του πολίτη και τον θάνατο του αστυνομικού έστειλε επιστολή στα υπουργείο Μεταφορών επισημαίνοντας τα νομοθετικά κενά και πως πρέπει να προβλεφθεί ρύθμιση που θα λεει ότι σε περιπτώσεις που δέματα κρίνονται ύποπτα πρέπει να ανοίγονται. Όμως, όπως σημείωσε « έως σήμερα το υπουργείο δεν έχει ανταποκριθεί».
ΠΗΓΗ: