ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ 2011

Στην κατάμεστη από ανθρώπους του θεάτρου και θεατρόφιλους αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 8 Νοεμβρίου η απονομή των Θεατρικών Βραβείων Κοινού 2011, ενός ...θεσμού που το περιοδικό «αθηνόραμα» έχει καθιερώσει εδώ και δεκατρία χρόνια και βασίζεται στην κρίση των αναγνωστών του.

Ακολουθώντας το πνεύμα των καιρών, η φετινή απονομή των Θεατρικών Βραβείων Κοινού συνοδευόταν από μια παράσταση μαύρης κωμωδίας με άφθονα στοιχεία επιστημονικής φαντασίας και θέμα της την ανάγκη μας να βρούμε τους ήρωες του σήμερα. Λίγο πριν την Δευτέρα Παρουσία, οι μεγάλοι θεατρικοί συγγραφείς καλούνται να συνθέσουν ένα νέο ήρωα, απόλυτα θετικό και απόλυτα ηρωικό. Κάτι όμως δεν πάει καλά στην πορεία και το αποτέλεσμα είναι ένας τόσο αρνητικός ήρωας όσο ο «Ριχάρδος ο Γ΄»… Όλα αυτά δια χειρός του σκηνοθέτη Γιάννη Κακλέα, με πρωταγωνιστή/παρουσιαστή τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, με την υπογραφή του διευθυντή σύνταξης του «α» Θύμιου Νικολόπουλου στα χιουμοριστικά κείμενα και την πολύτιμη χορηγία της Amstel Premium Pilsner.

Από τον Νοέμβριο του 2010 μέχρι και τον Μάιο του 2011, οι αναγνώστες του «αθηνοράματος» είδαν και βαθμολόγησαν, μέσα από τις ειδικές φόρμες της Θεατρομανίας που δημοσιεύονται κάθε εβδομάδα στο περιοδικό, τις παραστάσεις της σεζόν και ανέδειξαν τις τρεις καλύτερες εξ αυτών, τους καλύτερους σκηνοθέτες, ηθοποιούς, σκηνογράφους, ενδυματολόγους, συνθέτες και φωτιστές, όπως και τον συγγραφέα του καλύτερου νεοελληνικού έργου της χρονιάς.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί άνθρωποι του θεάτρου και των τεχνών γενικότερα. Ανάμεσά τους η Κάτια Δανδουλάκη, ο Δημήτρης Καταλειφός, η Καριοφυλλιά Καραμπέτη, η Δήμητρα Γαλάνη, η Ελένη Καραϊνδρου, ο Σπύρος Παπαδόπουλος, ο Θανάσης Παπαγεωργίου, ο Δημήτρης Πιατάς, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Γιώργος Καραμίχος, ο Γιώργος Μοσχίδης, ο Κρατερός Κατσούλης ο Αλέκος Συσσοβίτης, η Λήδα Πρωτοψάλτη, η Πέγκυ Τρικαλιώτη, ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης, ο Παναγιώτης Μπουγιούρης, η Μαρίνα Ασλάνογλου, ο Γιάννης Χουβαρδάς, ο Μίμης Πλέσσας, ο Μάριος Ποντίκας, η Λένα Διβάνη, η Υρώ Μανέ, ο Γιώργος Καραμίχος, η Ιωάννα Παππά, η Βίκυ Βολιώτη, ο Χρήστος Θηβαίος, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, η Μίνα Αδαμάκη, και πολλοί άλλοι.


Τα βραβεία (φιλοτεχνημένα από τη Μαρία Ζιάκα) απένειμαν φέτος οι συγγραφείς Κώστας Μουρσελάς, Αλέξης Σταμάτης, Πέτρος Τατσόπουλος, Αύγουστος Κορτώ, Θανάσης Χειμωνάς και Χρήστος Χωμενίδης, ο δημοσιογράφος Παύλος Κάγιος, ο διευθυντής επικοινωνίας και εταιρικών σχέσεων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Α.Ε. Μηνάς Μαυρικάκης και η εκδότρια του «αθηνοράματος» Άννη Ηλιοπούλου.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

1o Βραβείο «ΣΥΡΑΝΟ ΝΤΕ ΜΠΕΡΖΕΡΑΚ» (Εθνικό Θέατρο)

2ο Βραβείο «Ο ΤΥΧΑΙΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΝΟΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥ» (Σπύρος Παπαδόπουλος – Θέαμα)

3ο Βραβείο «ΤΑ ΟΡΦΑΝΑ» (Θέατρο Νέου Κόσμου)


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

1o Βραβείο ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ - «ΣΥΡΑΝΟ ΝΤΕ ΜΠΕΡΖΕΡΑΚ»

2ο Βραβείο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ - «ΤΑ ΟΡΦΑΝΑ»

3ο Βραβείο ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - «Ο ΤΥΧΑΙΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΝΟΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥ»


ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ - «ΛΗΘΗ»


ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ

1o Βραβείο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΑΛΕΙΦΟΣ - «Ο ΕΠΙΣΤΑΤΗΣ»

2ο Βραβείο ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ - «ΣΥΡΑΝΟ ΝΤΕ ΜΠΕΡΖΕΡΑΚ»

3ο Βραβείο ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗΣ - «Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ»


ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ

1o Βραβείο ΛΗΔΑ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ - «ΑΝΝΑ ΕΙΠΑ»

2ο Βραβείο ΣΟΦΙΑ ΧΙΛΛ - «ALARME»

3ο Βραβείο ΜΑΡΙΝΑ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ - «ΤΖΟΡΝΤΑΝ»


ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΙ

1o Βραβείο ΛΟΥΚΙΑ - «ALARME»

2ο Βραβείο ΕΥΑ ΝΑΘΕΝΑ - «ΑΜΑΝΤΕΟΥΣ»

3ο Βραβείο ΕΛΛΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ - «ΣΥΡΑΝΟ ΝΤΕ ΜΠΕΡΖΕΡΑΚ»

ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΙ

1o Βραβείο ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗΣ - «Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΜΟΥ»

2ο Βραβείο ΕΛΛΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ - «ΣΥΡΑΝΟ ΝΤΕ ΜΠΕΡΖΕΡΑΚ»

3ο Βραβείο ΕΥΑ ΝΑΘΕΝΑ - «ΑΜΑΝΤΕΟΥΣ»


ΣΥΝΘΕΤΕΣ

1o Βραβείο ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΑΛΑΝΗ - «Η ΓΥΝΗ ΝΑ ΦΟΒΗΤΑΙ ΤΟΝ ΑΝΔΡΑ»

2ο Βραβείο ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΑΪΝΔΡΟΥ - «Ο ΕΠΙΣΤΑΤΗΣ»

3ο Βραβείο ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ ΣΕΛΑΜΣΗΣ - «ΣΥΡΑΝΟ ΝΤΕ ΜΠΕΡΖΕΡΑΚ»


ΦΩΤΙΣΤΕΣ

1o Βραβείο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ - «ΣΥΡΑΝΟ ΝΤΕ ΜΠΕΡΖΕΡΑΚ»

2ο Βραβείο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ - «ΦΡΕΝΑΠΑΤΗ»

3ο Βραβείο ΣΑΚΗΣ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗΣ - «ΑΜΑΝΤΕΟΥΣ»