Handelsblatt: "Αν ήμουν Έλληνας θα είχα κάνει μήνυση στους δανειστές"!

«Αν ήμουν Έλληνας θα είχα κάνει μήνυση σε όσους με βοηθούν για σωματική βλάβη»!  

Με τη φράση αυτή συντάκτες και φωτορεπόρτερ της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt περιγράφουν σε ένα 22σέλιδο αφιέρωμα για τη χώρα μας τις εμπειρίες τους από την επίσκεψή τους στην Αθήνα του Μνημονίου.

Η εφημερίδα είχε ... στείλει εδώ και μέρες στην Ελλάδα μια 24μελή ομάδα δημοσιογράφων που έζησαν ανάμεσά μας τις τελευταίες εξελίξεις και εκείνο που αποκόμισαν είναι το κλίμα απογοήτευσης, οργής, αγανάκτησης, απελπισίας, ακόμα και την υποβόσκουσα κοινωνική έκρηξη για την οποία προειδοποιούν την γερμανική κοινή γνώμη.

Δεν διστάζουν μάλιστα να μιλήσουν ακόμα και για τον κίνδυνο «εκτροπής», θυμίζοντας σε όλους πως η εφαρμογή ακραίων πολιτικών και οικονομικών «θεραπειών» στο παρελθόν είχε οδηγήσει σε δικτατορίες!

Οι απεσταλμένοι της Handelsblatt έζησαν από κοντά την κατάσταση στη χώρα. Μίλησαν με πολιτικούς, επιστήμονες, τραπεζίτες, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, δημόσιους υπαλλήλους, απλό κόσμο και περιγράφουν μια «εξαντλημένη χώρα, που υποφέρει από ένα διπλό βάρος: το χάος του χρέους που η ίδια επέβαλε στον εαυτό της και την ευρωπαϊκή πολιτική διάσωσης, που κάνει τα πράγματα χειρότερα»...

Μιλούν για μια αποκαρδιωτική εικόνα, για την οικονομική ζωή που τελμάτωσε, την ανεργία που καλπάζει, τους νέους που σκέφτονται να φύγουν μετανάστες! Και γράφουν: «Αν ήμουν Έλληνας θα είχα μηνύσει τους δανειστές μου και το βράδυ θα κατέβαινα στο Σύνταγμα για να διαδηλώσω μπροστά στο Κοινοβούλιο, ώστε να εκφράσω την διαμαρτυρία μου στην πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης, μια πολιτική που την οξύνει περισσότερο».

Προειδοποιούν παράλληλα πως ενώ η λαϊκή οργή φαίνεται και εκδηλώνεται καθημερινά, κανείς δεν μπορεί να ξέρει εάν υποβόσκουν κι άλλες «καταστάσεις» και κάνουν αναφορά «στην στρατιωτική μηχανή που κυβερνούσε από το 1967 ως το 1974 και που μπορεί να ψάχνει την ευκαιρία να δράσει»
πηγη: