Τα Χριστούγεννα, η πιο όμορφη γιορτή - Έρευνα

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο όμορφη γιορτή για τους Ρουμάνους, οι οποίοι της έδωσαν την πρώτη θέση, σε έρευνα που διενήργησε το Ινστιτούτο Αξιολόγησης και Στρατηγικής της Ρουμανίας (IRES).
Όπως προκύπτει, το ...84,9% των Ρουμάνων θεωρεί ότι τα Χριστούγεννα είναι η πιο όμορφη γιορτή, ενώ το 70,8% τη χαρακτηρίζει ως την πιο σημαντική. Το 89,9% τονίζει ότι η εορτή των Χριστουγέννων είναι η πιο πλούσια σε παραδόσεις.

Το 45,7% των Ρουμάνων νηστεύει την περίοδο πριν από την εορτή των Χριστουγέννων και το 14,9% δηλώνει ότι θα ήθελε να τηρήσει νηστεία, αλλά δεν το κάνει για διάφορους λόγους. Το 38,9% των συμμετεχόντων στην έρευνα επισημαίνει ότι δεν τηρεί νηστεία.

Ανήμερα των Χριστουγέννων, το 74,9% των Ρουμάνων πηγαίνει στην εκκλησία για τη Θεία Λειτουργία, ενώ το 25% δηλώνει ότι δεν πηγαίνει στην εκκλησία.

Το 76,5% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι οι παραδόσεις που συνδέονται με την εορτή των Χριστουγέννων, σταδιακά, "εξασθενούν", ενώ το 39,3% διαφωνεί, εν μέρει, με αυτή την άποψη.

Από την άλλη πλευρά, το 84% των Ρουμάνων εκτιμά ότι, η "νοοτροπία" τους ως προς την εορτή των Χριστουγέννων είναι παραδοσιακή, παρά το γεγονός ότι τα 3/4 του συνόλου των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι νέοι δεν προσέχουν και δεν τηρούν, πλέον, τις παραδόσεις των Χριστουγέννων.

Τα ήθη και τα έθιμα στη Ρουμανία κατέχουν ξεχωριστή θέση στην "καρδιά" των πολιτών, καθώς οι περισσότεροι απ’ αυτούς (93,6%) δήλωσαν ότι τα Κάλαντα των Χριστουγέννων είναι, ίσως, το πιο όμορφο κομμάτι της παράδοσης των Χριστουγέννων.

Η έρευνα του IRES διεξήχθη την περίοδο 13-15 Δεκεμβρίου σε δείγμα 1.178 ατόμων, άνω των 18 ετών.

Ε.Σ.

Οι αγαπημένες "συνήθειες" των Ρουμάνων τα Χριστούγεννα

Δώρα σε αγαπημένα πρόσωπα, στολισμός δέντρων και εορταστικά μενού, είναι ορισμένα, μόνο, από τα "χαρακτηριστικά" της εορτής των Χριστουγέννων στη Ρουμανία, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Αξιολόγησης και Στρατηγικής (IRES) και δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Το 90,5% των πολιτών συνηθίζουν να κάνουν δώρα σε αγαπημένα τους πρόσωπα, ενώ μόλις το 8,8% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι δεν μπορεί να αγοράσει μια τέτοια "χειρονομία".

Περίπου το 1/3 των ερωτηθέντων, ήτοι το 33,8%, δήλωσε ότι θα διαθέσει περίπου 400 λέι για την αγορά χριστουγεννιάτικων δώρων. Το 4,2% δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός για δώρα κυμαίνεται από 300 μέχρι 400 λέι, το 14,8% των ερωτηθέντων θα διαθέσει από 100 μέχρι 200 λέι για δώρα και το 16,6% μόλις 100 λέι για την αγορά δώρων (1 ευρώ = 4,2 λέι).

Από την ίδια έρευνα προέκυψε ότι το 21,2% των ερωτηθέντων "ασχολείται" με φιλανθρωπικές δραστηριότητες την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, έναντι του 16,5% που δήλωσε ότι δεν κάνει καμία φιλανθρωπική δραστηριότητα.

Στο γαστριμαργικό "πεδίο", το 80,6% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι θα προετοιμάσει ένα εορταστικό δείπνο, ενώ το 15,8% θα προτιμήσει ένα μενού περισσότερο συνηθισμένο.

Για το 65% των ερωτηθέντων το μενού περιλαμβάνει παραδοσιακά πιάτα, στα οποία "πρωταγωνιστούν" λαχανοντολμάδες, που μάλιστα, αναδεικνύονται σε “must” του χριστουγεννιάτικου δείπνου. Το 87,4% των ερωτηθέντων θα προτιμήσει πιάτα με κυρίαρχο συστατικό το χοιρινό κρέας.

Το 82,6% των ερωτηθέντων περιμένει με ανυπομονησία το χριστουγεννιάτικο δείπνο για να απολαύσει σπιτικές, γλυκές λιχουδιές.

Το 85,9% των Ρουμάνων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι πέρα από το φαγητό και τα δώρα, Χριστούγεννα χωρίς στολισμένο δέντρο δεν υπάρχουν, οπότε και τηρούν την παράδοση. Μόλις το 10,8% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι δεν στολίζει δέντρο. Το 50,5% των ερωτηθέντων προτιμά έλατα και το 41,4% τεχνητά δέντρα.

Η έρευνα του IRES διεξήχθη την περίοδο 13 - 15 Δεκεμβρίου 2010, σε δείγμα 1.178 ατόμων.