Σημαντικά έργα Ελλήνων καλλιτεχνών στη δημοπρασία του Οίκου Sotheby's




Το δεύτερο Greek Sale του Οίκου Sotheby’s για το 2010 θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010 και θα  παρουσιάσει προς πώληση σπάνια και σημαντικά έργα κορυφαίων ονομάτων του χώρου όπως οι Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Σπύρος  Παπαλουκάς και Κωνσταντίνος Βολανάκης.
Γεννημένος στην ...
Ελλάδα, όπου και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας (1906-1994) ξεκίνησε  την καλλιτεχνική του μαθητεία υπό τον Κωνσταντίνο Παρθένη στην Αθήνα για να μεταφερθεί αργότερα στο Παρίσι όπου και εργάστηκε  στο studio του Δημήτρη Γαλάνη. Αυτή η πολυμάθεια, τα ταξίδια αλλά και το εκλεπτυσμένο υπόβαθρο έθρεψαν το προσωπικό ύφος του  καλλιτέχνη, μια αναλυτική και μαθηματική μορφή μοντερνισμού. Η δουλειά του εμποτίστηκε ως προς τη θεματολογία, το αντικείμενο  αλλά και το πνεύμα της από έναν ξεχωριστό ελληνικό χαρακτήρα. Αυτό το εικαστικό λεξιλόγιο χρωστούσε πολλά στη διδασκαλία του  Παρθένη, με την έμφαση στις γεωμετρικές αρχές,  στη Βυζαντινή Τέχνη, την οποία αγαπούσε ο Γκίκας, αλλά και στο έργο των  καλλιτεχνικών φωστήρων του παρισινού μοντερνισμού, όπως οι Pablo Picasso και Georges Braque.  Το επερχόμενο Greek Sale του  Οίκου Sotheby’s θα παρουσιάσει στην αγορά ένα από τα πιο μεγάλα και σημαντικά έργα του καλλιτέχνη που έχουν ποτέ εμφανιστεί  σε δημοπρασία. Στο «Μυστρά»  ο Γκίκας μεταμορφώνει τη θέα σε μια παλμική, δυναμική σύνθεση, καθώς χειρίζεται το χώρο με  αναδιπλούμενα επίπεδα διαφορετικών διακοσμητικών στοιχείων.  Η εκτίμησή του ανέρχεται στα €182.000-243.000/£150.000-200.000.
Ο Κωνσταντίνος Βολανάκης (1837-1907) είναι ένας καλλιτέχνης με έργα του οποίου ο Οίκος Sotheby’s έχει σημειώσει μεγάλες  επιτυχίες τα τελευταία χρόνια· μάλιστα, έχει καθιερώσει και το νέο ρεκόρ για ελληνικό πίνακα του 19ου αιώνα που έχει πουληθεί  ποτέ σε δημοπρασία, όταν το έργο του καλλιτέχνη «Η Άφιξη του Καραϊσκάκη στο Φάληρο» πωλήθηκε από τον Οίκο Sotheby’s προς  €1,9/£1,6 εκατομμύρια το Νοέμβριο του 2008. Ο θεωρούμενος ως πατέρας της ελληνικής θαλασσογραφίας θα εκπροσωπηθεί στην  επικείμενη δημοπρασία με τον πίνακα «Βάρκα σε Ταραγμένα Νερά», ο οποίος εκτιμάται στα €61.000-85.000/£50.000-70.000 (λάδι σε  καμβά, 53,5 x 67εκ). Το ενδιαφέρον του Βολανάκη για τα θαλασσινά θέματα εκφράστηκε για πρώτη φορά όσο εργαζόταν ως λογιστής  στο εργοστάσιο επεξεργασίας ζαχάρεως του γαμπρού του, Γεώργιου Αφεντούλη. Εκεί, τα σχέδιά του με το λιμάνι και τα μικρά  καράβια πάνω στα λογιστικά βιβλία της εταιρείας τράβηξαν την -ενθουσιώδη- προσοχή του εργοδότη του και έτσι ο καλλιτέχνης  πήγε, με την οικονομική υποστήριξη της οικογένειάς του, στην Ακαδημία των Τεχνών στο Μόναχο για να φοιτήσει υπό τον  Karl von  Piloty. Μετά τις σπουδές του ταξίδεψε στη Βενετία και την Τεργέστη, πόλεις των οποίων η τοπογραφία με τα γραφικά λιμάνια και  τους κολπίσκους θα αποτελούσαν εξαιρετική πηγή έμπνευσης. Κατά τη διάρκεια της διαμονής του στη Βιέννη, όμως, ο Βολανάκης θα  είχε την ευκαιρία να ταξιδέψει σε όλη τη Μεσόγειο με εκπαιδευτικό πλοίο του αυστριακού ναυτικού, κάτι που θα αναδεικνυόταν ως  η έμπνευσή του για τους πίνακες με σκηνές από ακτές και ωκεανούς αλλά και τους χαρακτήρες που θα κυριαρχούσαν στα αγαπημένα  του θαλασσινά πανοράματα.
Τα «Καυσοκαλύβια, ‘Αγιον Όρος», του Σπύρου Παπαλουκά (1892-1957), αριστερά, είναι ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα των  περίτεχνων έργων του καλλιτέχνη από την αθωνική του περίοδο. Η Ιερή Σκήτη στα Καυσοκαλύβια, μια από τις πιο απομακρυσμένες  και απόμερες σκήτες του Αγίου Όρους, είναι χτισμένη σε δύσβατο έδαφος, στην κορυφή ενός βράχου στην άκρη του γκρεμού, με θέα  την θάλασσα. Ο Παπαλουκάς ταξίδεψε στην περιοχή το 1923 μετά από τετράχρονη παραμονή στο Παρίσι. Σκοπός του ταξιδιού ήταν να  συνεχίσει τις σπουδές  του στη Βυζαντινή εικονογραφία και να αποτυπώσει το άγριο τοπίο της περιοχής, καθώς και να «αναρρώσει»  από τις τραυματικές εμπειρίες του ως καλλιτέχνης πολέμου, αφού συμμετείχε στη Μικρασιατική Εκστρατεία στο πλευρό του  ελληνικού στρατού. Ο Παπαλουκάς αρχικά εκπαιδεύθηκε ως μαθητευόμενος δίπλα σε έναν αγιογράφο, αναζητώντας τη γαλήνη  επιστρέφοντας στη βυζαντινή παράδοση. Στους πίνακές του, όπου αποτυπώνονται το τοπίο και οι άνθρωποι της πατρίδας του,  προσπαθούσε να ενσωματώσει και τη σύγχρονη αισθητική των Κυβιστών, των Ιμπρεσσιονιστών, των Nabis και των Φωβιστών, οι οποίοι  τον είχαν επηρεάσει κατά τη διάρκεια της διαμονής του στο Παρίσι. Ο πίνακας έχει εκτιμηθεί στα €73.000-97.000/£60.000-80.000  (λάδι σε καμβά, 46.5 x 41.5εκ.).