Μέχρι στιγμής, στα απόρρητα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα το Wikileaks, υπάρχουν δύο αναφορές Αμερικανών αξιωματούχων σχετικά με τη χώρα μας. Η πρώτη αφορά στο Σκοπιανό και η δεύτερη στην επιστολή Ερντογάν και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
δόθηκαν στη δημοσιότητα (δείτε εδώ) από τον ιστότοπο Wikileaks.
Στην πρώτη υπάρχει συνομιλία του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Ουίλιαμ Μπερνς στις στις 18 Φεβρουαρίου 2010 στην Αγκυρα.
Αναφερόμενος στις συνομιλίες για την επανένωση της Κύπρου, ο τούρκος αξιωματούχος εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για αυτό που χαρακτηρίζει "αδιαφορία" των Ελληνοκυπρίων για τη διαδικασία.
"Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση καθιστά τους Ελληνοκύπριους άτρωτους. Οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να ξεχάσει ο κόσμος την πρόοδο που επιτεύχθηκε με το σχέδιο Ανναν το 2004. Ισχυρίζονται ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων αποτελούν εσωτερική υπόθεση, αν και , βάσει συνθηκών, αποτελούν διεθνές θέμα εδώ και 50 χρόνια", λέει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον Σινιρλίογλου, η πρόταση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για κοινή ψηφοφορία θα έπρεπε να αποτελέσει σημείο καμπής, αλλά οι Ελληνοκύπριοι δεν ανταποκρίθηκαν.
Ο τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών προέβλεψε ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα εκφράσει την απογοήτευσή της καταψηφίζοντας τον Ταλάτ στις εκλογές του Απριλίου και επανέλαβε την έκκληση για άμεση και σε υψηλότερο επίπεδο αμερικανική εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις.
Η επιστολή και η οικονομική κρίση
Στην ίδια συνάντηση, ο τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε την απάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου στην επιστολή που τού είχε αποστείλει ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 30 Οκτωβρίου ζητώντας νέες και ειλικρινείς συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με μία σειρά μακροχρόνιων διαφορών.
Ο Φεριντούν Σινιρλίογλου χαρακτήρισε κατανοητή την καθυστέρηση της απάντησης του έλληνα πρωθυπουργού εξαιτίας της ενασχόλησής του με την οξεία οικονομική κρίση.
Βασιζόμενος στην απάντηση του έλληνα πρωθυπουργού, ο Σινιρλίογλου λέει ότι η Τουρκία αναμένει σύντομα την έναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα.
Ποιος θα λύσει το Σκοπιανό;
Η δεύτερη αναφορά γίνεται σε αλληλογραφία Αμερικανού διπλωμάτη με Γάλλους ομολόγους του. Οι Γάλλοι φέρονται να αναρωτιούνται ποιος μπορεί να λύσει το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.
Οι διπλωμάτες εκτιμούσαν ότι η κυβέρνηση Καραμανλή δεν θα μπορούσε να προχωρήσει στη λύση του συγκεκριμένου ζητήματος και θεωρούσαν ότι τη λύση θα μπορούσε να δώσει η επόμενη κυβέρνηση που πιθανότατα θα ήταν σοσιαλιστική.
Ο λόγος ήταν ότι πίστευαν πώς οι σοσιαλιστές θα ήταν πιο ανοικτοί σε νέες προτάσεις και θα μπορούσε ευκολότερα να επιτευχθεί κάποιος συμβιβασμός.