Εννέα νεκροί στο δυστύχημα με το ελληνικό λεωφορείο στην Αλβανία

Τραγικό δυστύχημα με εννιά νεκρούς και δεκάδες τραυματίες  
 


Εννέα νεκροί και περισσότεροι από 30 τραυματίες -εκ των οποίων τουλάχιστον δέκα σοβαρά- είναι ο τελευταίος απολογισμός πτώσης λεωφορείου του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων σε χαράδρα, κοντά στο Τεπελένι της Αλβανίας.Το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν 49 επιβάτες ξέφυγε από την πορεία του και έπεσε σε γκρεμό βάθους 120 μέτρων. 

Η ανάσυρση των νεκρών και των τραυματιών απο τα συντρίμμια του ελληνικού ολοκληρώθηκε απο τα αλβανικά ...
σωστικά συνεργεία.

Έλληνας ο οδηγός 
Περισσότερα στοιχεία για τις συνθήκες του δυστυχήματος αναμένονται από την κατάθεση του Ελληνα οδηγού του λεωφορείου, ο οποίος δεν έχει τραυματιστεί σοβαρά.
Η εθνικότητα των επιβατών δεν είχε γίνει γνωστή αλλά σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ήταν όλοι Αλβανοί.
Η ανάσυρση τραυματιών και νεκρών απο τη χαράδρα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη αφού εκτός των άλλων έγινε κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Έλληνες επιχειρηματίες που περνούσαν με το αυτοκίνητό τους από το σημείο βοήθησαν στην ανάσυρση μιας νεαρής, εγκύου βορειοηπειρώτισας και ενός νεαρού Αλβανού. Η κοπέλα ζει στα Γιάννινα όπου δουλεύει σε καφετέρια. Εκμεταλλευόμενη τις εκλογές είχε μεταβεί στα Τίρανα για να επισκεφθεί συγγενείς της και επέστρεφε χθες βράδυ.
Όλοι οι τραυματίες μεταφέρθηκαν αρχικά στο κοντινό νοσοκομείο του Μπόλσι και στη συνέχεια οι σοβαρότερα τραυματισμένοι, σε νοσοκομεία των Τιράνων.

Σε καταιγίδα
Το λεωφορείο είχε ξεκινήσει στις 7 το βράδυ από τα Τίρανα με προορισμό την Αθήνα. Το δυστύχημα σημειώθηκε γύρω στις 21.30 κοντά στο Τεπελένι, στην περιοχή Μπόλσι, έξω από το χωριό Βράτανα.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, στο σημείο ο δρόμος είναι στενός και την ώρα του δυστυχήματος είχε ξεσπάσει καταιγίδα. Διερχόμενη νταλίκα έκλεισε το δρόμο στο ελληνικό λεωφορείο και ο οδηγός του προκειμένου να αποφύγει τη σύγκρουση πάτησε φρένο. Το βαρύ όχημα γλίστρησε στο οδόστρωμα και βρέθηκε στο κενό.

Ο υπουργός Εξωτερικών
Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το τραγικό συμβάν κινητοποιήθηκαν οι προξενικές αρχές στο Αργυρόκαστρο. Επίσης, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας επικοινώνησε με τον Αλβανό ομόλογό του Έντουαρτ Χατζινάστο.

Οι αλβανικές αρχές δεν ζήτησαν συνδρομή από την Ελλάδα η οποία προσφέρθηκε να διαθέσει κλιμάκιο της ΕΜΑΚ για τον απεγκλωβισμό των επιβαινόντων στο λεωφορείο. Σε ετοιμότητα τέθηκε το νοσοκομείο Ιωαννίνων για κάθε ενδεχόμενο.

Οι δύο Έλληνες επιχειρηματίες που βρέθηκαν στον τόπο του δυστυχήματος είπαν ότι ήταν άμεση και μεγάλη η κινητοποίηση των αλβανικών αρχών και επί τόπου έφτασαν αστυνομικά και πυροσβεστικά οχήματα, ασθενοφόρα καθώς και συνεργεία διάσωσης.