Αγριο φαγοπότι στον ΕΟΤ

Τρελό «φαγοπότι» με υπεράριθμα, πλαστά και εικονικά δελτία κοινωνικού τουρισμού είχαν στήσει κυκλώματα που κινούνταν εντός και εκτός ΕΟΤ. Μέσα στην τριετία (2006-2008) οι πόντικες της απάτης κατόρθωσαν -με την προτροπή ή την ανοχή της ...τότε πολιτικής ηγεσίας του ΕΟΤ και σε συνεργασία με «μιλημένους» και μυημένους στο κόλπο ξενοδόχους- να μοιράσουν εκτός νομίμων διαδικασιών πάνω από 45.000 τέτοια εικονικά δελτία. 

Και οι απλοί πολίτες ακόμη περιμένουν τα δελτία! Η έκταση της κομπίνας είχε πάρει τέτοιες διαστάσεις που ξενοδοχείο της Σύρου εμφανιζόταν να έχει πληρότητες πάνω από 300% (!) για ολόκληρο σχεδόν το χρόνο.

Αυτό είχε αποτέλεσμα η ζημιά του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού να ξεπερνά για το διάστημα αυτό τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι ανειλημμένες εξ αυτών υποχρεώσεις του Οργανισμού, βάσει των εγκριτικών αποφάσεων, υπολογίζονται σε 17.000.000 ευρώ για τη συγκεκριμένη τριετία, σύμφωνα με το πόρισμα-φωτιά του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που απέστειλε χθες στον εισαγγελέα ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος.
Το πόρισμα επιρρίπτει ευθύνες σε δύο πρώην γενικούς γραμματείς του ΕΟΤ και σε γενικούς διευθυντές εκείνης της περιόδου, ενώ πυρήνας του παράνομου κυκλώματος φαίνεται να είχε εγκατασταθεί στο Σύλλογο Εργαζομένων του ΕΟΤ, στον οποίο και είχε παραχωρηθεί το δικαίωμα να εκδίδει κάποια επιπλέον «οικογενειακά» δελτία κοινωνικού τουρισμού (στο πλαίσιο του προγράμματος «Τουρισμός για όλους») για τις ανάγκες αποκλειστικά και μόνο των μελών του.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για το έτος 2006 δόθηκε, με αποφάσεις της διοίκησης, στο Σύλλογο το δικαίωμα να εκδώσει για τα μέλη του, κατά παρέκκλιση του προγράμματος, 2.000 επιπλέον δελτία κοινωνικού τουρισμού, με αποτέλεσμα ο αριθμός των (εικονικών και παράνομων) δελτίων να «ξεχειλώσει» τελικά στα 22.900 (!) και η οικονομική επιβάρυνση του οργανισμού να ξεπεράσει το 1.755.600 ευρώ.

Ο Σύλλογος εμφανιζόταν να κόβει μονέδα με χιλιάδες εικονικά δελτία κοινωνικού τουρισμού και ανύπαρκτα πρόσωπα ως δικαιούχους, ενώ ο ΕΟΤ τα «έσκαγε» κανονικότατα στα ξενοδοχεία που ήταν αναμεμειγμένα στην αλυσίδα της απάτης. Το 2007 εμφανίστηκαν πάνω από 17.800 δελτία που είχαν εκδοθεί εκτός ΚΕΠ, ενώ το 2008 και παρά την ηλεκτρονική εφαρμογή του προγράμματος, εμφανίστηκαν άλλα 22.325 επιπλέον δελτία. *