Η Ντόρα κάνει... κίνημα

Εκπλήξεις ετοιμάζει η κυρία Μπακογιάννη κατά την εξαγγελία του νέου κόμματος- Οι οθόνες matrix και το όραμά της για συγκυβέρνηση


ΣΤΙΣ 11 το πρωί της ερχόμενης Κυριακής ξεκινά την πορεία του ένα ακόμη νέο κόμμα που φιλοδοξεί να μπει στη Βουλή και να ανατρέψει τη κακιά μοίρα των μικρών κομμάτων που συνήθως σβήνουν και χάνονται ως διάττοντες
αστέρες. Οπως θα τονίσει η αρχηγός του κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, αυτό το κόμμα δεν θα είναι όπως τα προηγούμενα. Πρώτα απ΄ όλα δεν θα είναι κόμμα, αλλά... κίνημα. Ετσι θα το αποκαλούν τα μέλη του, χωρίς να φοβούνται την προϊστορία, αφού το τελευταίο πολιτικό κίνημα που δημιουργήθηκε (το ΚίνημαΕλευθέρων Πολιτών του κ. Δ. Αβραμόπουλου ) δεν κατόρθωσε να επιβιώσει ούτε μία τετραετία. 

Το όνομα του κόμματος θα είναι ...η έκπληξη που θα αποκαλυφθεί την άλλη Κυριακή στις εγκαταστάσεις του Μπάντμιντον από τις τεράστιες matrix οθόνες που θα έχουν στηθεί ως ηλεκτρονικό φόντο πίσω από την
κυρία Μπακογιάννη. Η δεύτερη έκπληξη θα είναι ορισμένα από τα ονόματα των στελεχών του που θα ανακοινωθούν εκείνη την ημέρα, όπως ο πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ και πρώην υφυπουργός κ.
Θ. Κοτσώνης, αλλά και ορισμένα στελέχη του ΛΑΟΣ που μέχρι πρότινος πόζαραν δίπλα στον κ. Γ. Καρατζαφέρη.
Το γήπεδο του Μπάντιμντον γεμίζει με 2.500 άτομα, αλλά η κυρία Μπακογιάννη φιλοδοξεί να έχει και πολύ κόσμο απέξω, επιδιώκοντας μια εντυπωσιακή εμφάνιση που να μην μπορέσει να αγνοηθεί, ακόμη και από αυτούς που θα θελήσουν να την αγνοήσουν. Δημιούργησε ήδη μια ειδική ιστοσελίδα (www. 21noemvriou.gr) για να κινητοποιήσει οπαδούς από ολόκληρη τη χώρα που θα δώσουν το «παρών» στο ξεκίνημα και στην υπογραφή της ιδρυτικής διακήρυξης. Στην ομιλία της θα περιγράψει τις βασικές θέσεις του κινήματός της και θα τονίσει εξαρχής ότι «θα επιδιώξει μέσα από τη συνεννόηση πάνω σε προγραμματικές θέσεις και συγκεκριμένες προτεραιότητες τη συμμετοχή του στη διακυβέρνηση της χώρας».

Και όπως ήδη προαναγγέλλει, δεν θα διστάσει να μιλήσει από την πρώτη ημέρα για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει. Για όσους την κοιτάζουν δύσπιστα, θα τους ζητήσει απλώς να την παρακολουθούν και να την κρίνουν. Για το αν θα την ακολουθήσουν βουλευτές της ΝΔ, θα υπογραμμίσει ότι «ο καθένας έχει τον τρόπο του, τον χρόνο του και τον χώρο του για να πάρει τις αποφάσεις του», απευθύνοντας μια πρόσκληση με ορίζοντα τη θητεία αυτής της Βουλής. Στην εκδήλωση της Κυριακής πάντως δεν θα την πλαισιώσουν ούτε οι πρώην βουλευτές που έχουν ήδη αποφασίσει να την ακολουθήσουν αλλά μόνο τα παιδιά της Αλεξία και Κώστας Μπακογιάννης.

Ούτε «Νέα» ούτε «Ελλάδα»
Πάνω από δέκα συσκέψεις έγιναν μεταξύ της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη και των επιτελών της, για να καταλήξουν στο όνομα του νέου κόμματος. Η πρώην υπουργός περισσότερο άκουγε και λιγότερο σχολίαζε τις προτάσεις των συνεργατών της, ενώ όταν ήλθε η ώρα της τελικής επιλογής δεν τοποθετήθηκε, με αποτέλεσμα να γνωρίζουν ελάχιστοι την απόφασή της. Ενα από τα πρώτα ονόματα που έπεσαν στο τραπέζι ήταν το «Νέα Ελλάδα», το οποίο ενθουσίασε πολλούς στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και μια περίοδο θεωρούνταν οριστικό. Επειτα από λίγο όμως η κυρία Μπακογιάννη το απέρριψε, επειδή δεν ήθελε στο όνομα του κόμματός της να υπάρχει το επίθετο «Νέα» που παρέπεμπε ευθέως στην αντιπαράθεση με τη ΝΔ. Στη συνέχεια αποκλείστηκαν και ορισμένες άλλες παράμετροι, με αποτέλεσμα το όνομα να διαμορφωθεί από τις προδιαγραφές που αποκλείστηκαν. Το όνομα του κόμματος της κυρίας Μπακογιάννη:

* Δεν θα περιλαμβάνει τον όρο κόμμα. Η ίδια θα το αποκαλεί κίνημα.

* Δεν θα περιλαμβάνει πολλές λέξεις και γι΄ αυτό δεν θα μπορεί να αποκαλείται από τα αρχικά του, όπως αποκαλείται το ΠαΣοΚ ή ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα αποτελείται ουσιαστικά από μία λέξη που θα κυριαρχεί στην ονομασία.

* Θα περιέχει όρο που θα απεικονίζει την ιδεολογική του ταυτότητα.

«ΓΙΑΤΙ ΠΑΩ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ»
Σύνθεση απόψεων και αποτελεσματικότητα
γιάννης σταύρου
«Σημαντικό μέρος της ελληνικής κοινωνίας διακατέχεται σήμερα από ένα αίσθημα πολιτικού κενού,που συνοδεύεται από διάχυτη απογοήτευση για τις συνεχείς αποτυχίες των κομμάτων εξουσίας.Θεωρώντας ότι κάθε ενεργός πολίτης έχει υποχρέωση να συμμετέχει στα κοινά,αποφάσισα να στηρίξω τη δημιουργία του νέου πολιτικού σχηματισμού.Πιστεύω ότι το νέο κόμμα μπορεί να προσφέρει στο σημείο που οι υπάρχοντες κομματικοί μηχανισμοί απέτυχαν: στη δημιουργία ενός ανοικτού συμμετοχικού σχήματος που θα λειτουργεί με σύνθεση απόψεων και θα έχει ως γνώμονα την αποτελεσματικότητα και των προτεινόμενων λύσεων,κυρίως στον τομέα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και στην ανάδειξη της υγιούς επιχειρηματικότητας».

Ο κ. Γιάννης Σταύρου είναι οικονομολόγος, εκτελεστικός αντιπροέδρος ΣΒΒΕ. Το πολιτικό σύστημα εξαντλήθηκε
βάσω κόλλια
Κάτι καινούργιο γεννιέται.Ενα νέο κόμμα για την πατρίδα.Ενα νέο κόμμα που ευελπιστεί να οικοδομήσει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον πολίτη.Τριάντα έξι χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση το υπάρχον πολιτικό σύστημα έχει εξαντλήσει και εξαντληθεί.Οι πολίτες δεν είναι μόνο επιφυλακτικοί για τις ικανότητες και τις δυνατότητες των πολιτικών, αλλά και για τις προθέσεις τους, πλέον.Αυτή η αντίληψη ήρθε η ώρα να αλλάξει.Οχι μόνον θεωρητικά, αλλά ουσιαστικά.Είναι ανάγκη,όχι μόνο να πειστεί η ελληνική κοινωνία,αλλά κυρίως να ακουμπήσει σε ένα νέο κόμμα,που θα την αφουγκράζεται και θα βάζει το συμφέρον της χώρας και των πολιτών πάνω από τις όποιες προσωπικές φιλοδοξίες.

Η κυρία Βάσω Κόλλια είναι πολιτική επιστήμονας, πρώην γενική γραμματέας Νέας Γενιάς.

Οι πρώτοι τριάντα που υπογράφουν την ιδρυτική διακήρυξη
Τα ιδρυτικά μέλη του νέου κόμματος θα κληθούν να υπογράψουν την ιδρυτική του διακήρυξη,η οποία στη συνέχεια θα κατατεθεί στον Αρειο Πάγο.Σε ποσοστό 80% θα είναι νέα πρόσωπα που εντάσσονται για πρώτη φορά ενεργά σε κομματικό μηχανισμό,ενώ σε ποσοστό 20% θα είναι γνωστά και επώνυμα κομματικά στελέχη που θα προέρχονται κυρίως από τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» οι πρώτοι τριάντα που θα υπογράψουν την ιδρυτική διακήρυξη της Ντόρας θα είναι:

1. Βαρώτσος Κώστας,γλύπτης.2. Καραγιάννης Παναγιώτης,πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Δωδεκανήσων.3.Ρουσόπουλος Κων/νος, οικονομολόγος,πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Στερεάς.4.Δριβάλα Τζένη,υψίφωνος.5.Μπουρούνης Γιάννης,επιχειρηματίας-βιομήχανος,μέλος Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας.6.Τρακατέλης Αντώνης,καθηγητής Ιατρικής,τέως ευρωβουλευτής. 7. Παπαπολυχρονιάδης Κων/νος,καθηγητής Χειρουργικής ΑΠΘ. 8. Τραχήλη Αθήνα, κτηνίατρος, πρόεδρος Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου.9. Πέτροβα Αννα,χορογράφος.10.Παπασταματάκης Γιώργος,γιατρός,δ/ντής Χειρουργικού Αρκαδικού Νοσοκομείου,πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Τρίπολης.11. Καραϊσκάκης Γιώργος,καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Πατρών.12.Φυτιλής Αριστείδης,υποπτέραρχος ε.α.13.Κανελλόπουλος Παναγιώτης,μηχανολόγος μηχανικός,ιδιωτικός υπάλληλος.14.Ζορμπάς Θανάσης,οδοντίατρος. 15.Τζαννής Θεόδωρος,επιχειρηματίας- Θεσσαλία.16. Ιερωνυμάκης Πρίαμος,αγρότης,βιοκαλλιεργητής οινοποιός,αντιπρόσωπος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν.Ηρακλείου,νομαρχιακός σύμβουλος.17. Αναγνωστάκης Γιάννης,δημόσιος υπάλληλος.18.Βερυκάκης Κώστας, ιδιωτικός υπάλληλος,αναπληρωτής γραμματέας Εργατικού Κέντρου Αθηνών.19. Δεληγιάννης Θόδωρος,ελεύθερος επαγγελματίας, τεχνολόγος ιατρικών μηχανημάτων.20.Δέρβος Κώστας,εκπαιδευτικός.21.Κολλάτος Γιώργος,οικονομολόγος,τραπεζικό στέλεχος.22. Βασιλειάδης Παύλος,γιατρός,διευθυντής Κέντρου Υγείας Νιγρίτας Σερρών.23.Τζανάκης Χαρίλαος,αγρότης,μέλος ΔΣ Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου.24.Σάββας Χρήστος,επιχειρηματίας,πρόεδρος Επιμελητηρίου Κοζάνης.25.Τσίνας Κώστας,διευθυντής υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

26. Γεωργιάδης Στέφανος,επιχειρηματίας,μέλος ΔΣ Επιμελητηρίου Δράμας.27. Κατσακούλη Χρυσή,φοιτήτρια στο Οικονομικό ΕΚΠΑ, πρωταθλήτρια στίβου.28.Δοκιμάκης Κων/νος, δικηγόρος από τη Σύρο.29. Φουντουλάκης Ιωάννης,αντιπρόεδρος Βιοκαλλιεργητών Κρήτης.30.Παρούσου Μαρία,δικηγόρος Ρόδου.