Πρόγραμμα τηλε-φροντίδας χρόνιων παθήσεων

http://shannonscorner.files.wordpress.com/2008/07/internet_doctors_small1.jpgΗ υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος τηλεφροντίδας χρόνιων παθήσεων «Renewing Health» συζητήθηκε σήμερα σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας - Στερεάς, με τους ...Διευθυντές της Πνευμονολογικής, Καρδιολογικής και Ενδοκρινολογικής Κλινικής του ΠΓΝΛ και εκπροσώπου του Δήμου Τρικκαίων.

Το πρόγραμμα «Renewing Health» περιλαμβάνει τηλεφροντίδα εκατοντάδων ασθενών από τις αρχές του 2011, στην κεντρική Ελλάδα, και το ύψος της ευρωπαϊκής συγχρηματοδότησης αναμένεται να φτάσει τα 7 εκατ. ευρώ για τους 21 συνεργαζόμενους φορείς, συνολικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, από την 1η Φεβρουαρίου του 2011 θα επιλέγονται ασθενείς με χρόνια νοσήματα (όπως χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, υπέρταση) από τους θεράποντες ιατρούς της 5ης ΥΠΕ με κριτήριο την ανάγκη εντατικής παρακολούθησης και ρύθμισης της θεραπευτικής αγωγής.

Μέσω του προγράμματος «Renewing Health», αναμένεται να επέλθουν ουσιαστικές βελτιώσεις στις διαδικασίες παροχής υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα, χάρη στη χρήση νέων τεχνολογιών.

Στους ασθενείς που πληρούν τα κλινικά κριτήρια και επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, παρέχονται δωρεάν, από το κέντρο τηλεπρόνοιας της ψηφιακής κοινότητας των δήμων της κεντρικής Ελλάδας και του δήμου Τρικκαίων, συσκευές φορητής βιολογικής τηλεμετρίας (τηλεκαρδιογράφος, τηλεπιεσόμετρο, τηλεσπιρόμετρο, τηλε-σακχαρόμετρο κλπ), με δυνατότητα αποστολής της μέτρησης μέσω σταθερού ή κινητού τηλεφώνου στο κέντρο τηλεπρόνοιας του Δήμου και από εκεί μέσω του Διαδικτύου στον ειδικό γιατρό.

Στο πρόγραμμα «Renewing Health» συμμετέχουν συνολικά 21 εταίροι από όλη την Ευρώπη, ανάμεσα στους οποίους εκπρόσωποι από τα εθνικά συστήματα υγείας της Ιταλίας, της Δανίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Φιλανδίας, της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ελλάδας.