Παπανδρέου: “Πράσινες” επενδύσεις 45 δισ. ως το 2015


Επενδύσεις συνολικού ύψους 45 δισ. ευρώ σε πράσινες υποδομές αναμένονται στη χώρα μας ως το 2015, ανέφερε ο...
πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο φόρουμ για τις επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πριν από ένα χρόνο «βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας και καταφέραμε να γλυτώσουμε την Ελλάδα από το χείλος του γκρεμού».

«Πέρα από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα λιτότητας που αναγκαστήκαμε να λάβουμε, σημείωσε ο πρωθυπουργός, εφαρμόζουμε ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές ώστε η οικονομία να γίνει βιώσιμη και ανταγωνιστική μακροπρόθεσμα. Δεν θα γίνουμε ανταγωνιστικοί με τις κλασικές μεθόδους μείωσης των μισθών αλλά με την επένδυση σε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, δίνοντας αξία στα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας», είπε .
Ο κ.Παπανδρέου επεσήμανε ότι η οικονομική κρίση δεν πρέπει να θεωρηθεί εμπόδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, αλλά και οι δύο πρέπει να αντιμετωπισθούν με κοινές λύσεις, και αυτό μπορεί να γίνει με την πράσινη ανάπτυξη.
«Στη χώρα μας έχουμε τεράστιες ανεκμετάλλευτες πηγές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Έχουμε ήδη προωθήσει διαδικασίες ταχείας αδειοδότησης, fast track, για επιτάχυνση των πράσινων επενδύσεων και των έργων υποδομής. Απελευθερώνουμε την αγορά ενέργειας, όπου οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα παίξουν καθοριστικό ρόλο. Το 2009 οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν μόλις 400 εκατ. Ευρώ, το 2011 αναμένεται να τριπλασιαστούνσε 1.2 δις.», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στη συμφωνία που υπεγράφη χθες, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι σε μια περιοχή με έντονες αντιπαραθέσεις, πολιτικά προβλήματα και συγκρούσεις καταφέραμε να γεφυρώσουμε αυτές τις αντιπαραθέσεις γύρω από έναν κοινό σκοπό. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, δεν ενεργεί μεμονωμένα αλλά προωθεί προτάσεις και μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η επιβολή φόρου στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ο οποίος , είπε , μπορεί να αποτελέσει πηγή χρηματοδότησης των πράσινων υποδομών και επενδύσεων στην πράσινη οικονομία.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για την μετατροπή της Ελλάδας σε οικονομία χαμηλών εκπομπών. Όπως η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα νησιά (που θα τα καταστήσει ενεργειακά ανεξάρτητα και θα αποφέρει, όπως είπε, εισόδημα στους κατοίκους), η κατασκευή των διασυνδέσεων με το ηπειρωτικό δίκτυο για την απορρόφηση της ενέργειας, που θα συγχρηματοδοτηθεί από τους ιδιώτες, η θέσπιση νέων κανόνων ενεργειακής απόδοσης για όλα τα δημόσια κτίρια, η εφαρμογή προγραμμάτων ύψους 9,5 δις. Ευρώ για αστικές αναπλάσεις στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε, τέλος, ότι η Μεσόγειος έχει τη δυνατότητα να καταστεί σημαντικός κόμβος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, γεγονός που θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για επενδύσεις και θέσεις απασχόλησης ενώ υπενθύμισε ότι την τελευταία διετία πάνω από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια από τα προγράμματα στήριξης που διοχετεύθηκαν στην παγκόσμια οικονομία, αφορούσαν επενδύσεις στην πράσινη οικονομία.
Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου, ο καθηγητής κ. Α. Παπανδρέου τόνισε ότι με τη συμφωνία που υπέγραψαν χθες ηγέτες και εκπρόσωποι 20 χωρών της Μεσογείου διαφαίνεται η ελπίδα ότι μπορεί να επικρατήσει η λογική σε σχέση με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Χθες ακούσαμε τους πολιτικούς από τις χώρες της Μεσογείου. Το φόρουμ για τις πράσινες επενδύσεις στη Μεσόγειο καλείται τώρα, με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, να προάγει επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη, σε μια περίοδο που ο κόσμος αγωνίζεται να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, σημείωσε ο κ. Α. Παπανδρέου, ιδρυτής και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ινστιτούτο για την Κλιματική και Ενεργειακή Ασφάλεια (i4cense).
newsit