Βενεζουέλα: Για νέα θητεία ετοιμάζεται ο Ούγκο Τσάβες


Βρίσκεται πάνω από δέκα μονάδες μπροστά από τον αντίπαλό του, Καπρίλες – Την Κυριακή οι εκλογές

Τραγούδια νίκης προβάρει για την Κυριακή ο Ούγκο Τσάβες .
 
Αλλη μία θητεία που θα του επιτρέψει να... συμπληρώσει στο τέλος της μια εικοσαετία στην εξουσία διεκδικεί ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες στις εκλογές που διεξάγονται την Κυριακή, οπότε και θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον 40χρονο Ενρίκε Καπρίλες Ραντόνσκι.

Ο 58χρονος Τσάβες παραμένει δημοφιλής στη χώρα χάρη στα πολλά κοινωνικά προγράμματα που έχει χρηματοδοτήσει χρησιμοποιώντας τα έσοδα από το πετρέλαιο.

Θεωρείται φαβορί για τη νίκη (αλλά γενικά αυτό το αμφισβητεί η αντιπολίτευση) που θα του εξασφαλίσει άλλη μία εξαετή θητεία στην προεδρία, αν και ο Καπρίλες τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται να κλείνει κάπως τη διαφορά, με τη μαραθώνια προεκλογική εκστρατεία που διεξάγει σε όλη τη χώρα.

Μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές ο Καπρίλες ήταν 12 μονάδες πίσω από τον Τσάβες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Ο ίδιος ο Τσάβες κρατά χαμηλούς τόνους ενώ κάλεσε τους υποστηρικτές του να μη θριαμβολογούν. «Θα κερδίσουμε, αλλά δεν κερδίσαμε ακόμη», τους προειδοποίησε.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στο AFP παραδέχτηκε ότι η κυβέρνησή του «έκανε λάθη» στην εφαρμογή προγραμμάτων τα οποία δεν λειτούργησαν όπως θα έπρεπε, ιδίως στις δημόσιες υπηρεσίες, και ζήτησε περισσότερο χρόνο από τους ψηφοφόρους για να ολοκληρώσει την «σοσιαλιστική επανάστασή» του.

Διαβεβαίωσε όμως σε προεκλογική ομιλία του ότι «η επόμενη κυβέρνηση Τσάβες θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη».

Πολλές εικασίες και ερωτήματα διατυπώνονται όμως και για την υγεία του, μετά τις δύο εγχειρήσεις για αφαίρεση καρκινικών όγκων στις οποίες υποβλήθηκε πέρσι και φέτος. Ο Τσάβες χρειάστηκε να επιβραδύνει τους ρυθμούς του και να περιορίσει τις δραστηριότητές του όμως επαναλαμβάνει διαρκώς ότι είναι πλέον υγιής και ικανός να κυβερνήσει τη χώρα τουλάχιστον μέχρι το 2019. Το 2009, με το δημοψήφισμα που οργάνωσε, τροποποιήθηκε το Σύνταγμα και πλέον ένας πρόεδρος μπορεί να επανεκλέγεται για όσες θητείες επιθυμεί.

Στο άλλο στρατόπεδο, ο 40χρονος δικηγόρος Ενρίκε Καπρίλες, περηφανεύεται ότι δεν έχει χάσει ποτέ σε εκλογές (έχει εκλεγεί δήμαρχος, βουλευτής και κυβερνήτης) και υπογραμμίζει ότι είναι η πρώτη φορά από το 1998 που η αντιπολίτευση είναι πραγματικά σε θέση να δυσκολέψει τον Τσάβες.

Ο Καπρίλες, που στηρίζεται από περίπου 30 κόμματα όλων των πολιτικών τάσεων, παρουσιάζει τη μεταξύ τους σύγκρουση ως μια αντιπαράθεση του Δαβίδ εναντίον του Γολιάθ και κατηγορεί τον απερχόμενο πρόεδρο ότι είναι «άρρωστος με την εξουσία».

Κατάφερε πάντως να δώσει νέο πρόσωπο στην αντιπολίτευση και να την στρέψει προς το κέντρο, σπάζοντας τους δεσμούς με τα φιλελεύθερα κόμματα της ολιγαρχίας που ανατράπηκαν από τον Τσάβες.

Διαβεβαιώνει ότι θα διατηρήσει τα κοινωνικά προγράμματα αλλά θα φροντίσει να μην απευθύνονται μόνο «σε όσους φορούν κόκκινα πουκάμισα», δηλαδή στους υποστηρικτές του Τσάβες. Ο «εκπρόσωπος της απάτριδος μπουρζουαζίας», όπως τον αποκαλεί ο Τσάβες, υπόσχεται επίσης ότι θα καταπολεμήσει τη φτώχεια, τη διαφθορά και τη βία.

Στις εκλογές της Κυριακής, στις οποίες συμμετέχουν άλλοι τέσσερις υποψήφιοι από μικρά κόμματα, έχουν δικαίωμα ψήφου 19 εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας. Για να αποφευχθούν τυχόν ταραχές, έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα περίπου 140.000 στρατιώτες ενώ το υπουργείο Εσωτερικών απαγόρευσε την οπλοφορία και την πώληση αλκοόλ από την Παρασκευή μέχρι και την Δευτέρα.