STOP στο κόψιμο ρεύματος για το χαράτσι ακινήτων

Αναστέλλει η ΔΕΗ μετά από αίτημα του υπουργείου Οικονομικών τις διακοπές ρεύματος σε όσους καταναλωτές δεν πλήρωσαν το τέλος ακινήτων.

Λόγω της πληθώρας λαθών που καταγράφηκαν στον υπολογισμό του τέλους με αποτέλεσμα την...
υπέρμετρη επιβάρυνση χιλιάδων νοικοκυριών ο υπουργός Οικονομικών ετοιμάζει υπουργική απόφαση στην οποία θα προβλέπεται η εξαίρεση ή η απαλλαγή από το τέλος ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η σχετική ρύθμιση το υπουργείο ζήτησε από την ΔΕΗ να μην προχωρά σε διακοπές ρεύματος.

Ειδικότερα όπως τόνισε χθες μιλώντας στο ΑΠΕ ο διευθυντής δημοσίων σχέσεων της ΔΕΗ κ. Κίμωνας Στεριώτης “ύστερα από αίτημα του υπουργείου Οικονομικών ο διαχειριστής του δικτύου διανομής θα αναστείλει για μερικές ημέρες τις εντολές αποκοπών που έχουν σχέση με το τέλος ακινήτων προκειμένου να υπάρξουν ορισμένες ρυθμίσεις για τις κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι «η ΔΕΗ ως πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεούται από το νόμο - όπως και οι άλλοι εναλλακτικοί προμηθευτές - να συνεχίσει να αποστέλλει εντολές έκδοσης αποκοπών προς το διαχειριστή του δικτύου, εφόσον δεν έχει καταβληθεί το τέλος ακινήτων μαζί με το λογαριασμό ρεύματος, μετά την παρέλευση 40 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης του τιμολογίου».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το αίτημα του υπουργείου Οικονομικών έχει υποβληθεί από την Παρασκευή καθώς σήμερα λήγει η προθεσμία των 40 ημερών για τους πρώτους λογαριασμούς που εκδόθηκαν και συμπεριλαμβάνουν το “χαράτσι” στα ακίνητα.

Μάλιστα εκτιμάται πως 70.000 με 80.000 καταναλωτές δεν έχουν πληρώσει το τέλος ακινήτων.

Εξάλλου στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν από το τέλος κι άλλες ευπαθείς ομάδες όπως υπερήλικες , ασθενείς , νοικοκυριά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Η απαλλαγή θα συνδεθεί με εισοδηματικά κριτήρια και την αντικειμενική αξία των ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους. Ανάλογα κριτήρια ισχύουν και για τις ομάδες που ήδη εξαιρούνται όπως άνεργοι , πολύτεκνοι και ανάπηροι.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως για τους ανέργους η απαλλαγή δεν παρέχεται εφόσον το οικογενειακό εισόδημα τους υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε παιδί .
πηγη: