Σημαντική αύξηση στα νέα κρούσματα HIV/AIDS στην Ελλάδα

Αύξηση κατά 52,7% στα νέα κρούσματα HIV/AIDS, σε σχέση με το 2010, κατέγραψε φέτος το ΚΕΕΛΠΝΟ. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η αύξηση οφείλεται στην παράνομη μετανάστευση, την παράνομη πορνεία και τη ...
χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών.

Οι μολυσμένες σύριγγες που μοιράζονται οι χρήστες ηρωίνης φαίνεται ότι παίζουν πράγματι κεντρικό ρόλο: ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σε αυτή την πληθυσμιακή ομάδα αυξήθηκε σε ένα χρόνο κατά 1250%, και αντιστοιχεί πλέον στο ένα τέταρτο του συνόλου των κρουσμάτων.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Τζένη Κρεμαστινού ανέφερε ότι το διάστημα Ιανουάριος-Οκτώβριος 2011 καταγράφηκαν 803 νέα κρούσματα.

Σύμφωνα με το περυσινό δελτίο επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, το 2010 είχαν αναφερθεί 284 κρούσματα λιγότερο. Το φετινό δελτίο δεν έχει ακόμα αναρτηθεί στο δικτυακό τόπο του κέντρου.

Από τις νέες λοιμώξεις του 2011, οι 686 περιπτώσεις αφορούν άνδρες και οι 117 γυναίκες. Όπως συμβαίνει συνήθως, το μεγαλύτερο ποσοστό (33,13%) αφορά άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες.

Ωστόσο τα χαρακτηριστικά της επιδημίας στην Ελλάδα δείχνουν να αλλάζουν, καθώς τα νέα κρούσματα σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών υπερδεκαπλασιάστηκαν και έφτασαν τα 190. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί μάλιστα στο 23,66% του συνολου των νέων λοιμώξεων.

Σύμφωνα με την κ. Κρεμαστινού, η εξάπλωση της νόσου στους χρήστες ναρκωτικών ευνοείται από τη χρήση μολυσμένων συριγγών, τις κακές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, την πορνεία και γενικά τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη.

Από την πλευρά του, ο κ. Λοβέρδος εκτίμησε ότι η ασθένεια εξαπλώνεται λόγω της αδήλωτης πορνείας, η οποία θα βρεθεί στο επίκεντρο της νέας ενημερωτικής εκστρατείας του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ανακοίνωσε επίσης ότι το επόμενο διάστημα θα μοιραστούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη 100.000 σύριγγες μιας χρήσης.

Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε ενόψει του Πανελλήνιου Συνεδρίου για το AIDS, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το διάστημα 25-27 Νοεμβρίου.

Από την εμφάνιση του HIV μέχρι τον φετινό Οκτώβριο είχαν καταγραφεί στην Ελλάδα 11.340 κρούσματα. Από τους ασθενείς αυτούς, 5.550 ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή, 3.235 έχουν εκδηλώσει AIDS και 2.152 έχουν αποβιώσει.
πηγη: