Στον Αρειο Πάγο για το ωράριο στα νοσοκομεία

Παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας με τη συνεχή καταστρατήγηση του ωραρίου εργασίας καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, που εκπροσωπεί 250 πρωτοβάθμια εργασιακά σωματεία και 80.000 υγειονομικούς υπαλλήλους.

Στη μηνυτήρια αναφορά που ...
κατέθεσε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντε, είναι η δεύτερη, μετά το 2009, που καυτηριάζει την τακτική που ακολουθούν εδώ και χρόνια οι διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων να παραβιάζουν το νόμιμο ωράριο εργασίας και το ανώτατο πλαφόν απασχόλησης των εργαζομένων στα νοσηλευτικά ιδρύματα που καθιερώνει η εργατική νομοθεσία, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία τόσο των ίδιων όσο και των νοσηλευομένων. Η ελάχιστη ανάπαυση, αντί των 12 ωρών, είναι πολλές φορές μικρότερη και των οκτώ ωρών, ενώ υποχρεώνονται να εργάζονται συχνά τρεις, τέσσερις, ακόμη και πέντε νύχτες την εβδομάδα.

Πέραν της επιβάρυνσης της υγείας των εργαζομένων και των ασθενών, η Ομοσπονδία τονίζει ότι οι αρμόδιες αρχές πλουτίζουν αδικαιολόγητα, αποκομίζοντας παράνομα οικονομικά οφέλη από τα ποσά που θα κατέβαλαν σε άλλους εργαζόμενους που θα έπρεπε να απασχολούν.
πηγη: