Σε σεισμική διέγερση η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Σαντορίνης

Σε σεισμική διέγερση βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Σαντορίνης. 

Οι σεισμολόγοι εντοπίζουν την ενεργοποίηση του ρήγματος στο μέσον ακριβώς της διαδρομής ανάμεσα στις δύο περιοχές και τονίζουν ότι ...
πρόκειται για συνηθισμένη σεισμική δραστηριότητα η οποία όμως παρακολουθείται με προσοχή.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών  ασθενής σεισμική δόνηση, μεγέθους  3.7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ  σημειώθηκε στις 11.19 το πρωί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Σαντορίνης, στα 79 χλμ. ΒΑ του Ηρακλείου, Το εστιακό βάθος του σεισμού ορίζεται μόλις στα 6 χιλιόμετρα.
Η δόνηση έγινε αισθητή στη Κρήτη, ενώ σύμφωνα με την αποτύπωση και του Σεισμολογικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού απέχει ελάχιστα, από το επίκεντρο της δόνησης που σημειώθηκε, στις 22.56 το βράδυ της Κυριακής και είχε ένταση 4,9 Ρίχτερ.
«Έχουμε μια σεισμική δραστηριότητα σε μια σεισμικά ενεργή περιοχή με σεισμούς επιφανειακούς. Παρακολουθούμε με προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου αλλά εκτιμώ ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» - δήλωσε στην «Ε» ο σεισμολόγος του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Ευθύμιος Σώκος.
«Πρόκειται για την ενεργοποίηση ενός σεισμικού ρήγματος οριζόντιας ολίσθησης με κατεύθυνση  ΒΔ προς ΝΑ. Στην περιοχή έχουμε καταγράψει το τελευταίο 48χώρο 14 συνολικά σεισμικές δονήσεις» - δήλωσε στην «Ε» ο γεωλόγος – σεισμολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Θανάσης Γκανάς.
πηγη: