«Στημένα»: Αθώος (και) ο Αγρ. Αστέρας, έκθετη η Εφέσεων της ΕΠΟ


«Στημένα»: Αθώος (και) ο Αγρ. Αστέρας, έκθετη η Εφέσεων της ΕΠΟ

Φάση από τον επίμαχο αγώνα Αγροτικός Αστέρας-Καβάλα 0-3 τον οποίο η UEFA είχε χαρακτηρίσει ως άκρως διεφθαρμένο



 Η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ αθώωσε (και) τον Αγροτικό Αστέρα από την κατηγορία της χειραγώγησης των προ διετίας αγώνων του με την Καβάλα οι οποίοι ήταν στη λίστα της UEFA με τα ύποπτα (ή και διεφθαρμένα) για στήσιμο ματς χάριν του στοιχήματος. Το εξωφρενικό στην υπόθεση είναι ότι ...
η ίδια Επιτροπή που σήμερα εξαφάνισε την πρωτόδικη απόφαση υποβιβασμού του Αγροτικού Αστέρα στη Γ' Εθνική και αθώωσε τον πρώην πρόεδρό του Κώστα Ριαβόγλου από την κατηγορία της δωροδοκίας και τον ισόβιο αποκλεισμό του από κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα, προ δύο μηνών είχε αποφασίσει ακριβώς το αντίθετο!


Τουτέστιν, είχε φορτώσει εξ ολοκλήρου τη χειραγώγηση των αγώνων με την Καβάλα στον Ριαβόγλου και σε παίκτες του Αγρ. Αστέρα, προκειμένου να ανατρέψει τον (πρωτοβάθμιο) υποβιβασμό της Καβάλας στη Β' Εθνική περιορίζοντας την ποινή της ομάδας του Μάκη Ψωμιάδη στους μείον 8 βαθμούς από το τρέχον πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας!
Στο σκεπτικό εκείνης της απόφασής τους για την Καβάλα οι δικαστές της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ έγραφαν στις 10 Αυγούστου 2011:
«Η μαζική κίνηση πριν τον αγώνα (0-3) προδίδει από μόνη της τον αγώνα αυτό. Συμπληρώνεται με διακυμάνσεις στην αγορά ζωντανής μετάδοσης, με αποτέλεσμα ο τζίρος του αγώνα να ανέλθει στα 436.026 ευρώ. Επίσης για τον αγώνα αυτό παίχτηκαν μεγάλα ποσά σε πρακτορεία του ΟΠΑΠ κυρίως σε πρακτορεία της Βόρειας Ελλάδας, και συγκεκριμένα σε 16 πρακτορεία στο νομό Θεσσαλονίκης και τη Βέροια, στο Παλαιό Φάληρο και στο Μοσχάτο. Με τα δεδομένα αυτά η επιτροπή ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΕΣ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ, ότι ο αγώνας αυτός χειραγωγήθηκε από τον πρόεδρο της ΠΑΕ Αγροτικός Αστέρας Κώστα Ριαβόγλου με την βοήθεια ασφαλώς και ποδοσφαιριστών του, αναμειχθέντος όμως παρασκηνιακώς στη χειραγώγηση αυτή και του Χρυσόστομου Ψωμιάδη εν αγνοία όμως της ομάδας της ΠΑΕ Καβάλα».

Ως προς τον δεύτερο αγώνα των δύο ομάδων που διεξήχθη στην Καβάλα και βρήκε τον Αγροτικό Αστέρα ηττημένο με 4-1 το σκεπτικό των δικαστών της Επιτροπής Εφέσεων ανέφερε: «Και για τον αγώνα αυτό η Επιτροπή άγεται στο ίδιο ακριβώς συμπέρασμα, ότι δηλαδή χειραγωγήθηκε από τον πρόεδρο της ΠΑΕ Αγροτικός Αστέρας Κώστα Ριαβόγλου με την βοήθεια ασφαλώς ποδοσφαιριστών της ομάδας, αναμειχθέντος όμως παρασκηνιακώς στην χειραγώγηση αυτή και του Χρυσόστομου Ψωμιάδη, εν αγνοία όμως της ομάδας ΠΑΕ Καβάλα».
Εν ολίγοις όταν η Καβάλα του Μ. Ψωμιάδη προσπαθούσε να αποφύγει τον υποβιβασμό με τον οποίο είχε τιμωρηθεί πρωτόδικα, η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ φόρτωσε όλη την ευθύνη για τη χειραγώγηση των δύο αναμετρήσεων στον Αγροτικό Αστέρα και τον τότε πρόεδρό του Κ. Ριαβόγλου. Τώρα που η Καβάλα διαλύθηκε με απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ), η Επιτροπή Εφέσεων κρίνει ότι δεν συνέβη καμία χειραγώγηση, ή εν πάσει περιπτώσει αποφαίνεται ότι τους αγώνες τελικά χειραγώγησε ο καταζητούμενος Μάκης Ψωμιάδης και ο Κώστας Ριαβόγλου με τον Αγροτικό Αστέρα δεν ευθύνονται για τίποτα.
Η λογική λέει ότι οι δύο αποφάσεις είναι αντικρουόμενες δημιουργώντας σκιές ως προς το αδέκαστο της αθλητικής Δικαιοσύνης, αλλά και για τη σοβαρότητα με την οποία η υπερκείμενη αρχή ΕΠΟ αντιμετώπισε γενικότερα την ποδοσφαιρική κάθαρση. Οι δικαστές που επέλεξε και χρυσοπληρώνει η ΕΠΟ για να αποδίδουν δικαιοσύνη, στο σκεπτικό της απόφασής τους ενδεχομένως να ζητήσουν και συγγνώμη από τον Αγροτικό Αστέρα επειδή τον διέσυραν κατά την εκδίκαση της υπόθεσης της Καβάλας. Στα μάτια της κοινής γνώμης πάντως η αθώωση αρχικά της Καβάλας και στη συνέχεια του Αγροτικού Αστέρα, φαντάζουν σκανδαλώδεις.
Και επειδή οι συνταξιούχοι δικαστές της ΕΠΟ δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν ως προς τις αποφάσεις που λαμβάνουν επειδή δεν υπάρχει ανώτερο όργανο να τους κρίνει, να δούμε αν κάποιος από το ΔΣ της ΕΠΟ θα έχει την ευθιξία να παραιτηθεί. Γιατί πώς γίνεται να θεωρείται ένοχος ο Αγρ. Αστέρας όταν «αθωωνόταν» η Καβάλα και αθώος όταν η ομάδα του Μ. Ψωμιάδη εξαφανίστηκε από τον ποδοσφαιρικό χάρτη με «πολιτική» απόφαση της ΕΕΑ που λειτουργεί υπό την αιγίδα της ΓΓΑ;

Αθώα και η Δόξα Κρανούλας _ μείον 5 β. στον Αετό Σκύδρας
Με άλλη απόφαση η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ αθώωσε (και) τη Δόξα Κρανούλας απορρίπτοντας την έφεση του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα κ. Μανώλη Αντωνακάκη. Επίσης η Εφέσεων τηε ΕΠΟ δέχτηκε ότι ο Αετός Σκύδρας τέλεσε το αδίκημα της δωροδοκίας αλλά του επέβαλε ποινή αφαίρεσης 5 βαθμών και πρόστιμο 30.000 ευρώ.