Θέατρο Εμπρός και κατάληψη!


Παρασκευή 7 το απόγευμα. Η γειτονιά του Ψυρρή, στην άλλοτε κοσμοπλημμυρισμένη, ειδικά τέτοια ημέρα, πλατεία των Αγ. Αναργύρων, είναι βουβή. Τα περισσότερα νυχτομάγαζα που αλλοίωναν το χαρακτήρα της περιοχής έχουν βάλει λουκέτο.

Από το 2006 έως την περασμένη Παρασκευή, όταν οι ...
«Κινηματο-γραφιστές στην ομίχλη» το κατέλαβαν ειρηνικά, το θέατρο «Εμπρός», ιδιοκτησίας του υπουργείου Πολιτισμού, παρέμενε κλειστό§Ζωντανεμένο ξανά το μπαρ τού «Εμπρός» από καλλιτέχνες όλων των τεχνών Το θέατρο «Εμπρός» όμως, «στολισμένο» πλέον σε κάθε σπιθαμή του με γκράφιτι, είναι φωτισμένο. Μοιάζει με φάρο μες στη σκοτεινιά. Περνώντας το κατώφλι του το βλέπεις κατακλυσμένο από ηθοποιούς, σκηνοθέτες, χορογράφους και αρχιτέκτονες. Από το 2006 το κτήριο-ιδιοκτησία του υπουργείου Πολιτισμού παρέμενε κλειστό. Το θέατρο που τελευταίος κράτησε ο μακαρίτης Τάσος Μπαντής ρήμαζε.

Ωσπου την Παρασκευή η Κίνηση Μαβίλη, οι νέες υπερκινητικές θεατρικές ομάδες που έχουν καταγραφεί ως οι Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη του θεάτρου, έκαναν μια ειρηνική κατάληψη του κτηρίου, οργανώνοντας ένα συναρπαστικό πιλοτικό δωδεκαήμερο, γεμάτο πρωτότυπες δράσεις που συσπειρώνουν από τον Δημήτρη Παπαϊωάννου και την Εύα Στεφανή μέχρι τους Electrobalcana και την κολεκτίβα αρχιτεκτόνων Encounter Athens. Με ανοικτά μαθήματα, αγώνες λόγου, παραστάσεις-υβρίδια, εικαστικές παρεμβάσεις και ολοήμερες performances που θα ζωντανεύουν από το πρωί ώς το βράδυ και το κτήριο και τη γειτονιά.

Οπως εξήγησαν την Παρασκευή οι «ηθικοί αυτουργοί» αυτής της διακαλλιτεχνικής μάζωξης, οι Ανέστης Αζάς, Γκίγκη Αργυροπούλου, Κώστας Κουτσουλέλος, Γεωργία Μαυραγάνη, Βασίλης Νούλας και Αργυρώ Χιώτη, η επαναλειτουργία του θεάτρου είναι ένα ανοικτό στοίχημα με «ίδια μέσα». Στο μανιφέστο που ανέγνωσαν εξήγησαν ότι η δράση «υπαγορεύεται από την απουσία ενός χώρου για τις παραστατικές τέχνες που να προτείνει νέα μοντέλα δημιουργίας, έρευνας και ανταλλαγής, απεγκλωβισμένου από τις αναγκαιότητες της αγοράς».
Από το 2006 έως την περασμένη Παρασκευή, όταν οι «Κινηματο-γραφιστές στην ομίχλη» το κατέλαβαν ειρηνικά, το θέατρο «Εμπρός», ιδιοκτησίας του υπουργείου Πολιτισμού, παρέμενε κλειστό§Ζωντανεμένο ξανά το μπαρ τού «Εμπρός» από καλλιτέχνες όλων των τεχνών

Χωρίς νοίκι και εισιτήριο

Αυτό είναι κι ένα κομβικό σημείο της δράσης. Δεν επιτρέπεται οιαδήποτε διακίνηση χρήματος το 12ήμερο. Οι καλλιτεχνικές ομάδες αλλά και το κοινό θα μετέχουν εντελώς δωρεάν. Χωρίς ενοίκια, χωρίς εισιτήρια. «Αποκλείουμε κατ' αρχάς την όποια χρηματική συναλλαγή. Διεκδικούμε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας. Δεν κάνουμε έναν ακόμη χώρο για τις παραστάσεις της σεζόν», διακηρύσσει η Κίνηση Μαβίλη, «χτυπώντας» στη ρίζα το υπάρχον ληστρικό καθεστώς ενοικίασης χώρων. Απώτερος στόχος τους είναι η «συλλογική παραγωγή μιας κοινότητας συνάντησης και ανταλλαγής, που να συνομιλεί με το σύγχρονο μεταβαλλόμενο τοπίο».

Μπαίνοντας στο κτήριο, έκαναν καταγραφή του υλικού που βρήκαν, το οποίο θα διαφυλάξουν, ενώ έβαλαν και μηχανικούς να ελέγξουν τη στατικότητά του. Στατικά, μόνο το ισόγειο είναι ασφαλές. Ο άνω όροφος έχει σφραγιστεί.

Η Κίνηση Μαβίλη έχει ήδη ζητήσει από το ΥΠΠΟΤ να της παραχωρηθεί το συγκεκριμένο κτήριο που ούτως ή άλλως ρημάζει. Το ΥΠΠΟΤ δεν απάντησε, αλλά αρκέστηκε να πει ότι «για πρακτικούς λόγους δεν μπορεί να ασχοληθεί με το κτήριο». Δεν απάντησε ούτε τώρα που του ανακοινώθηκε -όπως και στο Δήμο Αθηναίων- η ειρηνική 12ήμερη κατάληψη.

«Το μεγάλο ζητούμενο σ' αυτή τη δύσκολη συγκυρία είναι να μας παραχωρηθεί ο χώρος επισήμως από την πολιτεία για να δημιουργηθεί μια πειραματική εστία Αθήνας που θα λειτουργεί εναλλακτικά από τις ισχύουσες συνθήκες ιδιωτικής παραγωγής», υποστήριξε ο Αζάς. «Μετά τις περικοπές στη χρηματοδότηση του πολιτισμού» θεωρεί απαραίτητη την «πυροδότηση δράσεων για εναλλακτικές μορφές αλληλοστήριξης». Αυτές που σιγά σιγά ιδίοις εξόδοις μπορούν να αποκαταστήσουν ακόμη και το διατηρητέο κτήριο που έχει αφεθεί από το Δημόσιο στη μοίρα του.

Live και αρχιτεκτονική

Οσον αφορά το πρόγραμμα του 12ημέρου, είναι πρωτότυπο και συναρπαστικό. Στη μεσημεριανή ζώνη «Live αρχείο», δημιουργοί, όπως ο Δημήτρης Παπαϊωάννου (την Τετάρτη στις 3 μ.μ.), θα παρουσιάσουν ένα προηγούμενο έργο τους μέσω αρχειακού υλικού. Μάλιστα, ο εθνικός «τελετάρχης» θα θυμηθεί τις περίφημες εποχές που και ο ίδιος δημιουργούσε σε καθεστώς κατάληψης. Και η κολεκτίβα αρχιτεκτόνων Encounter Athens θα μιλήσει για μοντέλα κατάληψης κατοικιών. Τρία «Αυτογκόλ», όπως ονομάζονται οι υβριδικές παραστάσεις μικρής διάρκειας, θα μπαίνουν και τις 12 βραδιές, μεταξύ άλλων, από τους Ακύλλα Καραζήση, Ζάφο Ξαγοράρη, το Θέατρο του Πανικού, την ομάδα Yelp. Το ανοικτό κάλεσμα για συμμετοχή στα «Αυτογκόλ» συνεχίζεται.

Στις «One day residency» ένας εικαστικός θα επεμβαίνει κάθε ημέρα στο θέατρο με τον τρόπο που επιθυμεί, ενώ οι «Μέρες Χάους» θα είναι ολοήμερες performances που θα ενεργοποιούν και το κτήριο και τη γειτονιά. Στις «Αρχές Πρόβας» οι Blitz, ο Γιάννης Λεοντάρης, ο Δημήτρης Καρατζάς κ.ά. θα παρουσιάσουν μεθοδολογίες πρόβας. Στα ανοικτά μαθήματα αρχιτεκτονικής, ψυχανάλυσης, θεωρίας του κινηματογράφου, θεωρίας των παραστατικών τεχνών κ.ά. θα διδάξουν από την Πέπη Ρηγοπούλου μέχρι την Εύα Στεφανή.

Θα προβληθούν επίσης home video, ενώ θα διεξάγονται ανοικτοί διάλογοι και αγώνες λόγου.

Θα συνεχιστεί στο «Εμπρός» και η συζήτηση για το νομοσχέδιο για το θέατρο που ξεκίνησε η Κίνηση Μαβίλη, ενώ την τελευταία ημέρα (23 του μήνα) θα συζητηθούν οι προοπτικές του πιλοτικού 12ημέρου. Διότι κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί μετά το πέρας του. «Η εμπειρία αυτών των ημερών θα δείξει και το δρόμο», υποστηρίζει ο Αζάς.

**Το αναλυτικό πρόγραμμα του 12ημέρου στο «Εμπρός» στη διεύθυνση www.kinisimavili.blogspot.com
Πηγη: