Νίκος Ξυδάκης: "Οι βόλτες στην Αθήνα είναι άσκηση διαλογισμού"

Προκάλεσε επανάσταση στην εγχώρια μουσική δισκογραφία με την «Εκδίκηση της Γυφτιάς» και τα «Δήθεν», που άνοιξαν νέους δρόμους στην λαϊκή έκφραση, συνδυάζοντας το κατά Σαββόπουλο, «ντιπ λαϊκό με το έντεχνο». Συνεργάστηκε με σπουδαίους στιχουργούς, ερμηνευτές και σολίστες, σε τραγούδια – σταθμούς που έμειναν στην μνήμη γράφοντας τη δική τους ιστορία.

Τα τελευταία χρόνια ο Νίκος Ξυδάκης ακολουθεί ...
μια μοναχική και περισσότερο προσωπική διαδρομή, εμμένοντας πάντα στο έργο Ελλήνων ποιητών. Με καμβά τις μνήμες της ζωής του από την κοσμοπολίτικη Αίγυπτο της ελληνικής παροικίας, επιστρέφει και πάλι στην "Rue Lepsius" παρουσιάζοντας μια μουσική προσωπογραφία του Κ.Π. Καβάφη σε ποίηση Διονύση Καψάλη, την Τρίτη 22 Νοεμβρίου και τα Σάββατα 3, 10 & 17 Δεκεμβρίου στον Ιανό. 

Πρόκειται για τέσσερις παραστάσεις ενός έργου που είχε πρωτοπαρουσιαστεί πριν δυο χρόνια στο Φεστιβάλ Αθηνών, και το περασμένο καλοκαίρι στην Όπερα του Καΐρου και την Αλεξάνδρεια, καθώς είναι αφιερωμένο σε αυτόν τον κόσμο μέσω του ποιητή Καβάφη», διηγείται στο in2life ο Νίκος Ξυδάκης. «Με αφορμές από τη ζωή του ποιητή και τα ποιήματά του, δημιουργήσαμε με τον Διονύση Καψάλη ένα άτυπο λιμπρέτο σε μια σύνθεση με τραγούδια και μουσική που φέρουν μνήμες και ατμόσφαιρες από το Κάιρο και την Αλεξάνδρεια που έζησα»
Η γοητεία της μουσικής σας οφείλεται κατά πολύ στην έλξη που ασκεί η ανατολή, οι μνήμες, η καταγωγή σας, η ζωή σας εκεί, κάτι που επανέρχεται και πάντα συγκινεί. Η world music κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια έχοντας ένα ισχυρό διεθνές ρεύμα διατήρησης και ανάδειξης εθνικών στοιχείων. Ποια είναι η γνώμη σας; Για μένα όλο αυτό πέρα από μουσική, είναι μια ολόκληρη ζωή και ένα βίωμα. Βρίσκεται πιο κοντά στα αισθήματά μου και στην κυτταρική μου μνήμη. Και είμαι σε διάλογο μαζί του, άλλοτε πλησιάζω πολύ, άλλοτε απομακρύνομαι. Τα βιώματα και οι μνήμες που τόσο συχνά τα επικαλούμαστε σαν άλλοθι ποτέ δεν αρκούν αν κάποιος δεν μπορεί να τα επεξεργαστεί ή να τα μεταμορφώσει και να δώσει ένα πιο δημιουργικό αποτέλεσμα. Έτσι γίνονται απλές ετικέτες ή αναφορές που δικαιολογούν ενδεχομένως κάποιες επιλογές ή αδυναμίες μας. Μένει να αξιολογηθεί αν κάποιος έχει προσθέσει κάτι σε όλα αυτά που μας επηρεάζουν και καθορίζουν πολλές φορές ακόμα και τη ζωή μας.

Έχετε πάντα την αγωνία και το βάσανο για κάτι καινούριο στη μουσική σας σύνθεση;
Με τα χρόνια κανείς γίνεται ίσως πιο απαιτητικός με τον εαυτό του, κάτι που μπορεί να μην είναι πάντα το καλύτερο, γιατί αναστέλλει κάποιους αυθορμητισμούς. Κρίσεις δεν περνάει μόνο η χώρα, αλλά και τα άτομα. Η εποχή είναι πάρα πολύ δύσκολη για την δισκογραφία, το είδος έχει περάσει λίγο στο περιθώριο, έχει απαξιωθεί με όλη αυτή την πληθώρα της μουσικής που κυκλοφορεί παντού, με το διαδίκτυο, τα cd που προσφέρονται με τις εφημερίδες. Αυτό που για μας κάποτε ήταν μαγικό, ένας δίσκος που τρέχαμε σαν παλαβοί να τον αγοράσουμε, όλο και εξασθενεί. Δεν ξέρω αν θα αντικατασταθεί με άλλους τρόπους που θα διεγείρουν επιθυμίες για καινούρια πράγματα.

Συνεχίζετε πάντα να πλανάστε στην πόλη, σαν να παρέχετε στον εαυτό σας την πολυτέλεια του χρόνου για σκέψη και έμπνευση, απαραίτητα στοιχεία σε έναν δημιουργό; Είναι ένα από τα πάθη μου να κυκλοφορώ και να περπατώ μέσα στην πόλη. Μου αρέσει, με ενεργοποιεί, το έχω συνηθίσει, ίσως να έχει να κάνει και με το Κάιρο και τη ζωή μου εκεί που ήταν απόλυτα δεμένη με το κέντρο. Αρχίζει να γίνεται μια γλυκιά συνήθεια, ίσως είναι και μια άσκηση διαλογισμού, που σιγά σιγά, όπως λέτε, αποκτά έναν χαρακτήρα λίγο πολυτελή. Αλλά νομίζω τελικά ότι είναι ένας τρόπος εργασίας, και όχι απλή πολυτέλεια.

Ταυτότητα
"Rue Lepsius" Μουσική Προσωπογραφία του Κ.Π. Καβάφη σε ποίηση Διονύση Καψάλη, την Τρίτη 22 Νοεμβρίου και τα Σάββατα 3, 10 & 17 Δεκεμβρίου στις 22.00.
Τραγουδούν ο Τάσος Αποστόλου και ο Νίκος Ξυδάκης.
Στο ρόλο του αφηγητή ο Διονύσης Καψάλης.
(Στην τελευταία παράσταση 17/12 συμμετέχει και ο Δημήτρης Ν.Μαρωνίτης)
Πιάνο: Δημήτρης Μπουζάνης.
Βιολοντσέλο: Μιχάλης Πορφύρης
Βιολοντσέλο: Έλλη Φιλίππου
Κοντραμπάσο: Κώστας Πατσιώτης
Συμμετέχει το κουαρτέτο νέων μουσικών DORΌS.

Η βραδιά θα μεταδοθεί ζωντανά από το ianosradio.gr
Είσοδος: 15€ & 10€
Ελάχιστη κατανάλωση: 8€
Προπώληση εισιτηρίων από τα ταμεία του βιβλιοπωλείου και από το www.ianos.gr

πηγη: